Utrechtse studenten organiseren groot mensenrechtencongres

04/02/2010 09:18

SIB-Utrecht

Zaterdag 6 februari nemen in het centrum van Utrecht 1000 studenten en andere geïnteresseerden deel aan 'A Struggle for Peace', een congres over mensenrechten, globalisering en ontwikkeling. Meer dan 40 sprekers uit binnen- en buitenland zullen lezingen verzorgen en met bezoekers in discussie gaan over actuele kwesties, zoals Guantànamo Bay, vrijheden in China en vrouwenrechten en Islam. Het congres wordt georganiseerd door de Utrechtse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen, die hiermee een vervolg geeft aan het succesvolle evenement van juni 2007.

Toen waren het internationale conflicten die onder de aandacht gebracht werden, dit keer gaat de organisatie dieper in op het thema vrede. 'We verwijzen naar een citaat van Martin Luther King', zegt Jasper de Lange, voorzitter van het organisatieteam: 'Vrede is meer dan simpelweg het uitblijven van conflict, het is een toestand van vrijheid en rechtvaardigheid.' Hiermee willen de studenten benadrukken dat mensenrechten -letterlijk- een zaak van wereldbelang zijn.

Bijzonder aan het congres is het grote aantal programma-onderdelen en sprekers. De organisatie wist tientallen kopstukken uit de wereld van internationale politiek, wetenschap en ontwikkelingssamenwerking naar Utrecht te halen, waaronder oud-minister en VN-gezant Jan Pronk, de veelbesproken islamgeleerde Tariq Ramadan, maar ook de minder bekende Reine Alapini-Gansou, een van de hoogste Afrikaanse autoriteiten op het gebied van mensenrechten. De meeste sprekers werken pro bono mee aan het congres.

Ook de organisatie zelf moet het doen zonder financiële vergoeding, terwijl de studenten bijna een fulltime baan hebben aan dit werk. Jasper de Lange zit er niet mee: 'Het is juist prachtig om zo'n groot evenement van de grond af op te kunnen bouwen, bovendien leer je dingen die je nooit uit een opleiding zou kunnen halen.' Belangrijkste doel dat hij voor ogen heeft is zorgen dat jongeren zich meer bewust worden van hun eigen invloed op de rechten en ontwikkelingskansen van mensen elders in de wereld.

'Globalisering brengt iedereen dichter bij elkaar. Door het internet, de toenemende macht van multinationals en het botsen van verschillende culturen merk je dat de wereld steeds kleiner wordt.' Door middel van gezonde discussie wil de organisatie bezoekers bewust maken van de problemen die dit oplevert maar ook van de kansen die het biedt. Jasper: 'Een congres als dit is een hele goede manier om mensen te informeren, maar ook om hen te inspireren om zelf verder met deze thema's aan de slag te gaan.'

Aanmelden voor deze dag kan nog steeds op www.astruggleforpeace.nl, de kosten zijn 10 euro.





http://www.astruggleforpeace.nl