Ingezonden persbericht


; Houten, 5 februari 2010
SLOTFILM DE VLIEGENIERSTER VAN KAZBEK OP
INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM (IFFR)

Geschiedenis herleeft na 65 jaar op zaterdagavond 6 februari in De Doelen Zaterdagavond 6 februari a.s. sluit het International Film Festival Rotterdam (IFFR) in De Doelen af met De Vliegenierster van Kazbek. Deze film van regisseur Ineke Smits vertelt het romantische en fantasievolle verhaal, tegen de achtergrond van de waargebeurde stationering van een bataljon Georgische soldaten op Texel, in de laatste maanden van de tweede wereldoorlog. De datum van de slotavond komt overeen met het historische feit dat exact 65 jaar geleden Georgiërs op Texel werden gestationeerd. De hoofdrolspelers Madelief Blanken, Rick Paul van Mulligen en Jack Wouterse wonen de slotavond bij, evenals Georgische genodigden waaronder de Georgische ambassadrice Maia Panjikidze. Arthur Japin, die het scenario heeft geschreven, zal voorafgaand aan de filmvertoning de Publieksprijswinnaar bekend maken van het IFFR 2010. De Vliegenierster van Kazbek gaat in release vanaf 8 april.

Georgië - Texel 65 jaar
Op 6 februari 1945 werd op Texel het 822e Georgische Bataljon gelegerd, bestaande uit 800 Georgiërs en 400 Duitsers. Het 822e bataljon was een van de bataljons uit het Duitse zogenaamde Ostlegion-programma. Deze bataljons waren samengesteld uit overgelopen krijgsgevangenen die onder erbarmelijke omstandigheden leefden. Dagelijks stierf een deel aan kou, ondervoeding en ziekten. Om aan deze omstandigheden te ontkomen kozen velen min of meer noodgedwongen voor een plaats in het Ostlegion. Anderen namen wel degelijk vrijwillig dienst in het Duitse leger in de hoop Stalin te kunnen verslaan. Door de Sovjets werden al deze militairen, vrijwilligers of niet, zonder uitzondering als "verraders" beschouwd. Via Frankrijk en 17 maanden verblijf in Zandvoort werden zij uiteindelijk gelegerd op Texel.

De film
Marie is een meisje met een levendige fantasie. Op het vlakke eiland Texel droomt ze over bergen en verzamelt er zelfs plaatjes van. De streng gelovige eilandgemeenschap met haar bekrompen levenswijze benauwen haar. 's Avonds danst ze stiekem op het gekraak van twee loszittende planken in haar kamer. Ze zou liever iets anders met haar leven doen dan te trouwen met Paul, de zoon van de strandjutter. Als enig meisje in een groot en arm gezin in oorlogstijd lijkt ze niet veel keus te hebben. De verhoudingen en posities worden door de realiteit van de oorlog ook nog eens extra aangescherpt. Marie probeert die realiteit te overleven door te dromen. Vanaf het moment dat er een regiment Georgiërs op het eiland worden gestationeerd, verandert haar leven en bloeit ze helemaal op. Met hun film, muziek maar vooral met hun inventieve en ongebruikelijke overlevingsstrategieën en hun radicaal andere levensvisie, opent deze geïsoleerde groep buitenstaanders en in het bijzonder de jonge soldaat Goga, de weg voor Marie. Door hen wordt ze de persoon die zonder bang te zijn, al haar dromen verwezenlijkt.

De Vliegenierster van Kazbek is geproduceerd door Isabella Films (Oorlogswinter) in coproductie met Fu Works, Serendipity Films, Volya Films en NPS.

# einde persbericht #

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht