Vereniging Eigen Huis

Klant moet voordeel verlaagde btw krijgen

Voordeel verlaagde btw voor isolatiewerk komt niet altijd bij klant terecht

Het plaatsen van dubbel glas valt onder het verlaagde btw-tarief. Het (tijdelijk) verlaagde btw-tarief (van 19% naar 6%) voor isolatiewerkzaamheden is bedoeld om isoleren van de woning goedkoper te maken voor de consument. Tegelijkertijd geeft het ondernemers in deze moeilijke economische tijden een steuntje in de rug, omdat zij hun diensten goedkoper kunnen aanbieden. Toch blijkt het btw-voordeel niet altijd bij de consument terecht te komen.

Kassa: niet elk bedrijf geeft btw-voordeel terug Niet ieder isolatiebedrijf voert deze regel goed uit, zo blijkt op zaterdag 6 februari 2010 in de uitzending van VARAâs Kassa (om 18.50 uur op Nederland 1). Daarin vertelt een huiseigenaar dat hij 19% btw heeft betaald, maar dat een kozijnenbedrijf hem de teveel betaalde btw niet wil teruggeven.

Omdat alleen de ondernemer het overtollige btw-bedrag van de Belastingdienst kan terugvorderen, blijft de klant met de schade van een te hoge, en inmiddels betaalde rekening achter. Gelukkig zijn er ook veel bedrijven die de regeling wél goed uitvoeren en die zelfs adverteerden met het lage btw-tarief.

Vraag de btw terug aan ondernemer
Hoewel de ondernemer wettelijk niet verplicht is om het terugontvangen bedrag van de Belastingdienst door te geven aan de consument, adviseert Vereniging Eigen Huis in soortgelijke gevallen wel om de teveel betaalde btw terug te vragen aan de ondernemer. Een goede ondernemer zal dat ook doen. Ook het ministerie van Financiën heeft aangegeven dat dit de bedoeling is.

Vereniging Eigen Huis pleit er bij de overheid voor dat een tijdelijke bonus -zoals deze btw-verlaging voor isolatiewerkzaamheden- rechtstreeks naar de consument gaat. Daarnaast wil de vereniging dat de berekende btw gespecificeerd is op de rekening. Zo kan de klant zelf controleren of het juiste percentage in rekening is gebracht.

Iedereen die tussen 1 juli en 31 december 2009 opdracht heeft gegeven om isolatiewerkzaamheden uit te voeren, profiteert van een tijdelijke btw-verlaging. Over het arbeidsloon betaalt u geen 19% maar slechts 6% btw. Bij het plaatsen van kozijnen met dubbel glas bedraagt het arbeidsloon gemiddeld 40% van de totale kosten; 60% gaat naar de kozijnen en andere materialen. Om van de btw-verlaging gebruik te kunnen maken, moet het werk vóór 1 maart 2010 zijn uitgevoerd. Misschien wordt deze termijn nog uitgebreid.

Meer informatie
Lees meer over de verlaagde btw voor isolatiewerkzaamheden
Lees meer over de subsidieregeling isolatieglas

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 5 februari 2010.
____________________