Reumafonds wil landelijke cijfers over chronisch ziek en werk

06/02/2010 15:12

Reumafonds

Nieuwegein, 6 februari 2010. Het Reumafonds pleit ervoor de positie van chronisch zieken op de arbeidsmarkt in kaart te brengen en na te gaan of zij sneller ontslagen worden vanwege hun beperking.

Het Reumafonds signaleert een sterke toename van het aantal chronisch zieke werknemers in outplacement trajecten. De versoepeling van het ontslagrecht vorig jaar lijkt daar debet aan te zijn. De jaarlijkse Support Award van het Reumafonds laat zien dat chronisch zieke werknemers heel goed in staat zijn hun functie uit te oefenen met hulp van de werkgever.

Vandaag is tijdens het RondReuma Congres de Support Award 2010 door jurylid Loek Hermans (MKB Nederland) uitgereikt aan de collega's van Sjaak Deurloo (38), werkvoorbereider bij de TechTron Groep, een elektrotechnisch bedrijf in Veenendaal.

Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur van het Reumafonds: "In 2009 hebben wij opgeroepen chronisch zieken niet buiten spel te zetten in tijden van economische teruggang. Juist voor hen is het van economisch en sociaal belang dat zij aan het werk kunnen blijven. Nu, een jaar later, signaleren wij dat de bemiddeling voor werknemers met reuma of artrose en hun werkgevers weliswaar succesvol verloopt, maar we moeten niet te vroeg juichen. Uit het Project Chronisch Ziek en Werk blijkt dat het aantal outplacementtrajecten van chronisch zieken is toegenomen sinds de versoepeling van het ontslagrecht in 2009. Dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling".

De CG Raad (Raad voor Chronisch zieken en Gehandicapten) en Boaborea (de brancheorganisatie voor reïntegratiebureau's) bevestigen dat er geen duidelijke, landelijke cijfers zijn over de positie van chronisch zieken op de arbeidsmarkt. Het Reumafonds vindt het van groot belang dat snel duidelijk wordt of de cijfers afkomstig uit voornoemd Project een landelijke tendens vertegenwoordigen.

Daarnaast roept het Reumafonds werkgevers op om meer moeite te doen om chronisch zieken voor hun bedrijf te behouden. De Support Award juryleden Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER), Loek Hermans (voorzitter MKB Nederland) en Hans Wiegel (voorzitter Zorgverzekeraars Nederland) sluiten zich hierbij aan: "Laten we er voor zorgen dat een chronische ziekte geen reden is en mag zijn voor ontslag, maar dat we ons richten op wat er binnen het bedrijf wél mogelijk is. De Support Award van het Reumafonds laat zien dat er met begrip en ondersteuning een hoop bereikt kan worden bij de eigen werkgever, tot tevredenheid van beide partijen."

Winnaar Support Award 2010

Sjaak Deurloo werkte als elektromonteur toen er bij hem reumatoïde artritis werd geconstateerd. "Door de reuma kan ik mijn handen niet meer goed gebruiken, wat essentieel is voor het werk als monteur. Mijn werkgever heeft al vanaf het moment dat ik klachten kreeg op een positieve manier meegewerkt. Door vooral te denken in mogelijkheden, krijg ik de kans om mijn technische kennis en ervaring te gebruiken in een kantoorfunctie. We hebben samen gezocht naar de beste werkplek voor mij en TechTron. Ik ben erg blij met deze kans en waardeer de enorme collegialiteit."

Over reuma

Bijna 2,3 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma of artrose. Tweederde is jonger dan 65 jaar. Reuma is een zogenoemde 'onzichtbare' ziekte. Bovendien kunnen de klachten nogal grillig verlopen. Dit is de reden dat het mensen met deze ziekte vaak lang lukt het te verzwijgen. Het Reumafonds wil stimuleren dat mensen met reuma of artrose kunnen blijven werken. Dit is belangrijk voor hun eigenwaarde, sociale netwerk en hun economische situatie. Daartoe wil het fonds een maatschappelijke discussie op gang brengen. Onder andere om te voorkomen dat de ervaring en werkkracht van deze grote groep verloren gaat.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.reumafonds.nl