International Film Festival Rotterdam

39th International Film Festival Rotterdam
27 januari - 7 februari 2010

PERSBERICHT onder EMBARGO tot 6 februari, 21.30 uur


· Yo, tambien publieksfavoriet, Soul Boy wint Dioraphte Award
· Meer publiek en professionals naar filmfestival

Zaterdagavond 6 februari zijn de publieksfavorieten van IFFR 2010 bekend gemaakt in de Grote Zaal van de Doelen in Rotterdam. De IFFR Publieksprijs 2010 (¤ 7,500) ging naar de Spaanse film Yo, Tambien van Alvaro Pastor & Antonio Naharro. De Dioraphte Award voor hoogst gewaardeerde Hubert Bals Fonds-film ging naar Soul Boy van de Keniaanse filmmaakster Hawa Essuman, geproduceerd door Tom Tykwer. Het IFFR telde 353.000 bezoeken aan de films, tentoonstellingen, optredens en evenementen, inclusief de 8.000 bezoekers die zondag 7 februari de uitverkochte Volkskrantdag bezoeken. Het 40e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 26 januari tot en met 6 februari 2011.

Yo, tambien, de hoogst gewaardeerde film, versloeg op het laatste moment de Zwitserse documentaire Die Frau mit dem 5 Elephanten van Vadim Jendreyko en Gouden Leeuw-winnaar Lebanon van Samuel Maoz. Yo, tambien, waarin een afgestudeerde man met downsyndroom verliefd wordt op een collega, is van de meest verrassende films van het afgelopen jaar, met twee spectaculair goede hoofdrolspelers. Andere festivalfavorieten waren de actuele documentaire Russian Lessons van Olga Konskaya & Andrei Nekrasov, The Trotsky van de jonge Canadees Jacob Tierney, Francis Ford Coppola's Tetro en VPRO Tiger Award winnaar Alamar van Pedro Gonzalez-Rubio.

Hawa Essuman nam voor Soul Boy de Dioraphte Award (¤10,000) in ontvangst; de prijs voor de hoogst gewaardeerde film in het festival die tot stand kwam door een bijdrage van het Hubert Bals Fonds. In Soul Boy woont de veertienjarige Abila in een van de ellendigste krottenwijken van Afrika. Zijn vriendinnetje Shiku behoort tot een andere stam, waardoor hij eigenlijk niet met haar om mag gaan. En dan heeft zijn vader in een dronken nacht ook nog zijn ziel vergokt. Met steun van Tom Tykwer maakte de jonge cineaste er een fonkelende film van.

Vrijdagavond 5 februari werden in Rotterdam de drie VPRO Tiger Awards uitgereikt aan de door het Hubert Bals Fonds ondersteunde films Agua fría de mar (Cold Water of the Sea) van Paz Fábrega (Costa Rica) en Mundane History (Jao nok krajok) van Anocha Suwichakornpong (Thailand), en aan Alamar (To the Sea) van Pedro Gonzalez-Rubio (Mexico). De FIPRESCI bekroonde Let Each One Go Where He May van Ben Russell (VS/Suriname), de NETPAC Award ging naar Moscow van Whang Cheol-Mean (Zuid-Korea) en de KNF bekroonde Rigoberto Perezcano's Norteado (Northless).

Met iets hogere publieksbezoekcijfers en een flinke toename van internationale gasten, zegt festivaldirecteur Rutger Wolfson over de afgelopen editie in de festivalkrant Daily Tiger: "Solidariteit was het sleutelwoord voor de filmmakers, de bezoekers en filmprofessionals die in grote aantallen naar Rotterdam kwamen voor een festival dat innovatie in de filmkunst hoog in het vaandel heeft staan."

Onder de bijna vierhonderd filmmakers die het International Film Festival Rotterdam bezochten, verwelkomde het festival de regisseurs Yoshida Kiju vergezeld door zijn vrouw, actrice Okada Mariko, Tsai Ming-liang (Visage), François Ozon (Le refuge), Kore-Eda Hirokazu vergezeld door art designer Taneda Yohei (Air Doll), Nicolas Winding Refn (Valhalla Rising), György Pálfi (I'm Not Your Friend), Bruno Dumont (Hadewijch), Jessica Hausner (Lourdes), Harmony Korine (Trash Humpers), Pedro Costa (Ne change rien), Samuel Maoz (Lebanon) en Sai Yoichi (Rotterdam 2010 Filmmaker in Focus).

Het IFFR heeft de ondersteuning van filmmakers verder uitgebreid. Het online initiatief Cinema Reloaded, dat festivalgangers en filmliefhebbers over de hele wereld aanspoort om een producent te worden door kleine bedragen te investeren in korte films, maakte een veelbelovende start. Het Hubert Bals Fonds gaat de banden met Afrika, in samenwerking met het Jan Vrijman Fonds, verder aanhalen door tien Afrikaanse films ondersteund door beide fondsen, langs tien filmfestivals in Afrika te laten reizen. De Kino Climates-conferentie bracht voor het eerst vertegenwoordigers van vele micro-filmtheaters bijeen. Van 3 tot 9 maart zijn veertien films uit de VPRO Tiger Awards Competitie en vijf films uit de Tiger Awards Competitie voor Korte Films, te zien in de BAMcinématek in New York. Na hun première in Rotterdam, zullen vele films hun weg naar andere festivals in de hele wereld. Wolfson benadrukt de belangrijke rol van het IFFR in de internationale filmindustrie: "We zijn zeer, zeer bekend. De industrie weet dat het IFFR uitstekende mogelijkheden biedt om avontuurlijke en vernieuwende filmkunst te lanceren, hetzij op de CineMart, hetzij als première in het festival."

Marit van den Elshout, hoofd van de CineMart, beziet, eveneens in de Daily Tiger, het belang en de centrale rol van IFFR's coproductiemarkt binnen de financiering van onafhankelijke filmkunst uit de hele wereld: "Vorig jaar was er somberheid, maar nu was de markt uitzonderlijk actief. We kregen zeer positieve reacties over de selectie en alle 33 projecten hadden indrukwekkende afsprakenschema's. Met 20% toename van CineMart-gasten ten opzichte van 2009 observeert Van den Elshout dat de delegaties goed voorbereid aankwamen met scherp inzicht in het marktaanbod; ook is zij zeer tevreden dat het Rotterdam Lab inmiddels onlosmakelijk is verbonden met de 'CineMart-experience.'

Het 39e International Film Festival Rotterdam in cijfers:

Totaal aantal bezoeken: 353.000 (2009: 341.000)

Totaal aantal bezochte pagina's op de festivalwebsite: 3.125.000 (2009: 2.600.000)

Aantal festivalgasten: 2.602 (2009: 2.128)
Aantal festivalgasten uit Nederland: 829 (2009: 710) Aantal internationale festivalgasten: 1773 (2009: 1418)

Aantal filmmakers en kunstenaars: 393 (2009: 295)

Aantal journalisten: 384 (2009: 357)
Aantal journalisten vanuit het buitenland: 164 (2009: 149) Aantal Nederlandse journalisten: 220 (2009: 208)

Aantal CineMart-gasten: 890 (2009: 790)
Aantal CineMart-gasten vanuit het buitenland: 769 (2009: 605) Aantal CineMart-gasten uit Nederland: 221 (2009: 185)

(einde persbericht)


Noot voor redacties
Noten aan de redactie,