GroenLinks

Tofik Dibi bij opening voorlichtingscampagne SMS-service tegen discriminatie

Zaterdag 6 februari 2010, 20:13u - Tofik Dibi

In de Escape Lounge in Amsterdam start vanavond om 22.00 uur een voorlichtingscampagne voor jongeren om bij discriminatie aan de deur van Amsterdams horeca een SMS te sturen naar het Meldpunt Discriminatie. GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi, voortrekker van de SMS-dienst, zal bij de opening aanwezig zijn.

De SMS-service is half januari al op de muziekzender TMF gestart. Het Meldpunt Discriminatie Amsterdam heeft in twee weekenden al 25 bruikbare sms'jes ontvangen, waarvan er 10 als serieuze klacht ingediend zijn bij verschillende clubs.

Tofik Dibi is erg blij dat de gemeente Amsterdam is gestart met de uitvoering van het GroenLinks-initiatief. "Veel jongeren zeggen dat ze regelmatig onterecht geweigerd worden aan de deur van Amsterdamse clubs, maar nemen niet de stap om aangifte te doen. Zo'n sms-service is laagdrempelig en blijkt na twee weekenden al effectief. De gemeente kan nu samen met de politie en de horeca discriminatie aan de deur beter aanpakken."

GroenLinks wil dat een soortgelijke sms-service nu ook in andere steden wordt geĂŻntroduceerd. Vorig jaar diende Dibi een voorstel in voor een sms-dienst tegen discriminatie in de Tweede Kamer en de Amsterdamse GroenLinks-fractie in de gemeenteraad. Dat was in navolging van het undercoveronderzoek naar horecadiscriminatie dat Dibi drie jaar geleden heeft gedaan met het RTL4-programma EditieNL. Het kabinet heeft sindsdien niets gedaan aan bestrijding van discriminatie in de horeca.

GroenLinks vraagt volgende week opnieuw aandacht voor een landelijke uitrol van de sms-service.