Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Datum: 14 januari 2010
Vereniging Kust & Zee krijgt Keurmerk Goede Doelen

LEIDEN - Op 7 januari 2010 ontving de Vereniging Kust & Zee het Keurmerk Goede Doelen. Kust & Zee verbindt zich hiermee aan de voorwaarden behoorlijk inzicht te zullen geven in haar prestaties en optimaal te zullen presteren. Twee lopende acties waar Kust & Zee zich het komende jaar voor inzet zijn Actie Dolphin Saver en Duik de Noordzee schoon voor een duurzame visserij en een schone Noordzee. Volgens de methodiek van het keurmerk komt 99.52% van de inkomsten uit onze acties ten goede aan onze doelen.

Duik de Noordzee schoon
Op de bodem van de Noordzee liggen duizenden scheepswrakken. Deze wrakken zijn rijke oases begroeid met zeeanemonen en vele andere zeedieren. De wrakken worden druk bevist en steeds meer netten blijven daar aan hangen en scheuren af. Hiervan zijn vele duizenden zeedieren het slachtoffer. Kust & Zee werft fondsen om de schoonmaak de komende jaren te financieren. In samenwerking met de duikschool Get Wet Maritiem uit Scheveningen worden door groepen duikers zoveel mogelijk scheepswrakken voor de Noordzeekust ontdaan van visnetten, lijnen, vishaakjes en vislood.

Actie Dolphin Saver
De gewone bruinvis is een kleine dolfijn die leeft in de Noordzee. Een grote bedreiging voor de bruinvis is het risico om verstrikt te raken in de netten van vissers. Met de Actie Dolphin Saver probeert Kust & Zee daar wat aan te doen. Samen met het Delftse bedrijf Save Wave heeft Kust & Zee de Dolphin Saver ontwikkeld. Als het apparaatje, dat een ultrasoon signaal produceert, aan visnetten wordt bevestigd, zwemmen bruinvissen er met een grote boog omheen. Tien Nederlandse staandwantvissers zullen de Dolphin Savers drie jaar lang via een statiegeld systeem gaan gebruiken. De vissers zullen regelmatig terugkoppelen aan Kust & Zee hoeveel en waar ze bijvangsten doen. Kust & Zee werkt hierbij samen met de kenniskring Staandwantvisserij, Nederlandse Vissersbond, Ministerie van LNV en het EHBZ-netwerk van Pieterburen.

Op 6 en 7 februari 2010 staat Kust & Zee met de twee acties op de Duikvakerbeurs in Houten.

----------
EINDE BERICHT