Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond P E R S B E R I C H T

Nieuwegein, 18 januari 2010

Softbaltalenten in actie in Amsterdam

De 'toekomst' van het Nederlandse vrouwensoftbal komt zaterdag 6 en zondag 7 februari in actie in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Hal 1, één van de grootste sporthallen in ons land, vormt dan het decor van het tweedaagse Right To Play Future Stars Tournament.

De voorlopige selectie van Jong Oranje, die momenteel bestaat uit 27 speelsters, wordt dat weekeinde opgesplitst in vier verschillende ploegen (Orange, Red, White en Blue) en aangevuld met speelsters uit de Cadetten-leeftijd. Voor de Jong Oranje-groep maakt het toernooi deel uit van de selectieprocedure en voorbereidingen op het Europees kampioenschap in juli in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het EK is tevens kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap van 2011 in Kaapstad (Zuid-Afrika). Twee jaar geleden veroverde Jong Oranje de Europese titel in het Duitse Deggendorf.

Zowel op zaterdag als op zondag staan er, vanaf 9.25 uur 's morgens, zes wedstrijden op het programma. Zondag wordt het programma afgesloten met een finale. Na afloop van het evenement worden persoonlijke prijzen uitgereikt aan ondermeer de meest waardevolle speelster, beste werpster en beste slagvrouw. De ploegen staan tijdens het toernooi onder leiding van oud-internationals Nathalie Franssen, Sandra Gouverneur, Marjan Smit en Maaike Zijlstra, die sinds oktober vorig jaar als zogenaamde flex-coach deel uitmaken van de begeleiding van de Nederlandse Softbal Teams.

De organisatie Right To Play heeft haar naam aan het toernooi verbonden. In juni 2009 werd het Nederlands Softbal Team ambassadeur van deze organisatie in navolging van een lange lijst van (internationale) top-sportatleten.

Right To Play is een internationale humanitaire organisatie die met sport- en spelprogramma's de levens van kinderen in de meest achtergestelde gebieden ter wereld wil verbeteren met de achterliggende gedachte dat sport en spel krachtige instrumenten zijn die bijdragen aan fysieke en sociale ontwikkeling, vrede, gezondheid en onderwijs. Voor het uitvoeren van deze programma's leidt Right To Play lokale vrijwilligers op tot coaches. Right To Play is opgericht in 1994 door de Noorse schaatser Johann Olav Koss en wordt gedragen door topsporters en vrijwilligers.

Right To Play ontwikkelt speciale sport- en spel programma's in vier thema's: Ontwikkeling van kinderen; Ontwikkeling van de gemeenschap; Conflictpreventie en Vredeseducatie; Gezondheid en Preventie van ziektes. Right To Play werkt in ontwikkelingslanden over de hele wereld. De programma's worden bijvoorbeeld ingezet in vluchtelingenkampen, bij het werken met voormalige kindsoldaten en bij kinderen die hun ouders zijn verloren door hiv/aids. Op dit moment werkt de organisatie in meer dan 20 landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Craig Montvidas, bondscoach van de Nederlandse Softbal Teams, stelde in juni vorig jaar: ,,Als team wilden we iets doen, waarbij de speelsters met suggesties kwamen en dit was iets dat bleef hangen. Als gezonde sporters willen we graag iets teruggeven aan de maatschappij. Het geeft ons een verantwoordelijkheidsgevoel''.

Met het spelen van indoorwedstrijden keert de softbalsport in deze vorm weer terug in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Eind jaren tachtig en het begin van de jaren negentig was het sportcomplex de locatie van een aantal heuse indoor-softbalcompetities, die destijds eveneens waren ontwikkeld door Craig Montvidas.

Wij stellen het op prijs als uw medium aandacht aan dit evenement zou willen besteden.

Het speelschema is als volgt:

zaterdag 6 februari
9:25 - 10:40 uur Orange - Red (wedstrijd A)
11:00 - 12:15 uur White - Blue (wedstrijd B)
12:35 - 13:50 uur Orange - White (wedstrijd C)
14:10 - 15:25 uur Blue - Red (wedstrijd D)
15:45 - 17:00 uur Red - White (wedstrijd E)
17:20 - 18:35 uur Blue - Orange (wedstrijd F)

zondag 7 februari
9:25 - 10:25 uur Blue - White (wedstrijd G)
10:40 - 11:40 uur Red - Oange (wedstrijd H)
11:55 - 12:55 uur White - Red (wedstrijd I)
13:10 - 14:10 uur Orange - Blue (wedstrijd J)
14:35 - 15:25 uur White - Orange (wedstrijd K)
15:40 - 16:40 uur Red - Blue (wedstrijd L)
17:00 - 18:30 uur FINALE (gevolgd door prijsuitreiking)