Ingezonden persbericht


Artistiek kijkavontuur in Opheusden

OPHEUSDEN - De lentetentoonstelling van Kunstgalerie Oog voor Natuur in Opheusden, die 6 februari start, belooft een artistiek kijkavontuur te worden. Dankzij drie kunstenaars die elk een eigen koers varen.

Ria Winters zal een deel van haar werk onder de titel "Van Texel tot Mauritius" in de Betuwse galerie presenteren. De Amersfoortse kunstenares, die zich tegenwoordig nagenoeg geheel toelegt op het verbeelden van papegaaiachtigen, ging in 2009 op expeditie naar het Afrikaanse eiland om daar de exotische (avi)fauna te ervaren én te schilderen. Haar project heeft een directe relatie met de Nederlandse historie, aldus Winters. "Het eiland was oorspronkelijk onbewoond, tot het in 1598 door de Verenigde Oostindische Compagnie werd gekoloniseerd. De Hollanders, die het eiland naar prins Maurits noemden, ontdekten er de unieke inheemse dodo. In de zeventiende eeuw is deze loopvogel tijdens de Nederlandse kolonisatie uitgestorven." Cees Hasman, de tweede exposant, heeft een zwak voor vogels, vissen en vlinders. De drie v's komen dan ook nadrukkelijk in beeld tijdens de lente-expositie. De kunstenaar, die zijn carriére als plateelschilder startte en zich grondig in de technieken van oude meesters verdiepte, werkt zowel op linnen als op paneel, in olie- en acrylverf. Fiona Zondervan, die de rij sluit, raakt eveneens niet snel op dieren uitgekeken. Ze maakt ruim twintig jaar sculpturen van brons, steen en marmer. "De beelden moeten 'vanzelf'sprekend overkomen en de innerlijke kracht en uiterlijke spanning van een dier tot uitdrukking brengen."

De verkoopexpositie "3 x anders, natuurkunst van Cees Hasman, Ria Winters en Fiona Zondervan" bij Kunstgalerie Oog voor Natuur is van 6 februari t/m 3 april 2010 -op zaterdagen- gratis te bezichtigen aan de Lindelaan 2A te Opheusden (Gld.), van 10.00 tot 17.00 uur. Of op afspraak op een doordeweekse dag: 0488-442366. Meer informatie: www.oogvoornatuur.com.