Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 5 februari 2010

Kenmerk 029

Wethouder Ossel flyert met jongeren tegen discriminatie

In Escape Lounge aan het Rembrandtplein start op zaterdag 6 februari de voorlichtingscampagne SMS-service. Jongeren kunnen een SMS sturen naar het Meldpunt Discriminatie als zij zich onterecht geweigerd voelen aan de deur van Amsterdamse clubs. Tussen begin februari en begin juni gaat een aantal jongerenteams op vrijdag- en zaterdagvond op pad om het Amsterdamse uitgaanspubliek met flyers te infomeren over de SMS-service. Ze bezoeken populaire uitgaansgebieden als het Rembrandtplein en het Leidseplein, maar ook andere locaties. Op zaterdagavond 6 februari vergezelt wethouder Freek Ossel een van de teams. Ook Ton Poppes, eigenaar van de Escape en beoogd voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam, zal met de wethouder en de jongeren op het Rembrandtplein flyeren. De SMS-service is half januari op TMF gestart met de première van de clip `Members Only' van Casablanca Connect, Salay Edin, De Fouradi's en Big Ed. In de Escape zijn zaterdagavond optredens van de makers van de videoclip. Big Ed is de Master of Ceremony en Salah Edin zal de avond openen.

Panel Deurbeleid
Veel jongeren zeggen dat ze geweigerd worden bij clubs, maar jongeren melden dit niet bij het Panel Deurbeleid Amsterdam of bij het Meldpunt Discriminatie. Als ze dat wel doen kunnen de gemeente, de politie en de horeca de discriminatie aan de deur beter aanpakken. In het Panel Deurbeleid werken Koninklijke Horeca Nederland, de gemeentepolitie, het Meldpunt Discriminatie Amsterdam en jongerenorganisaties er aan om de deurregels transparant te maken. De horecaondernemers die zich aansluiten bij het Panel dragen daardoor bij aan een veilig en respectvol uitgaansklimaat. Inmiddels zijn er via de nieuwe SMS-service 25 meldingen gedaan. Tien zijn er als serieuze klacht ingediend bij de clubs. Er zijn in drie weken tijd bijna net zoveel meldingen gedaan als over geheel 2009.

Programma
22.30 uur: Kickoff Voorlichtingscampagne Rembrandtplein met Freek Ossel, Ton Poppes en jongeren 23.00 uur: Release party in Escape Lounge met Salah Edin en Big Ed

U bent op zaterdag 6 februari om 22.30 uur van harte welkom bij de Escape Lounge, ingang Escape Café, Rembrandtplein 11.

Pb-029



Gemeente Amsterdam