PERSBERICHT

Nederland en België naar finale
EuroTop4 Korfball Tournament

Eindhoven, 6 februari 2010
Op zaterdag 6 februari plaatsten Nederland en België zich voor de finale van het EuroTop4 Korfball Tournament in Eindhoven. De Belgen versloegen Tsjechië met 21-14, Nederland liet de Russen het nakijken; 36-10.

Nederland - Rusland
De eerste goal van de wedstrijd was voor Rusland. Het publiek ging er goed voor zitten, want zou er een verrassing in de lucht hangen? Niets was minder waar. Binnen 10 minuten stond er een 6-2 voorsprong en Nederland kwam geen moment meer in gevaar. Van 4-18 liep de formatie van Jan Sjouke van den Bos weg naar een 10-36 overwinning.

Opvallend was dat Nederland niet in de sterkste opstelling begon. Toppers als Leon Simons, Tim Bakker en Kim Cocu zaten de gehele wedstrijd op de bank. Maar dat betekent natuurlijk niet dat de spelers die nu in de basis speelden misstaan in het Nederlands team. Barry Schep, Casper Boom en Jos Roseboom maakten het de Russen knap moeilijk. Opvallend was verder dat bij de 15e Nederlandse goal iedere speler en speelster van Nederland gescoord had. Na de 18-4 russtand kwam Nischa Verwey in het veld voor Henriet Brandsma. Nederland moest weer even warm worden, maar binnen 10 minuten liep de ploeg weg naar 8-26. De eindstand werd bereikt bij 10-36. Jos Roseboom was topscorer bij Nederland met 10 goals. Aan Russische zijde was Alexander Artamonov met 5 goals de meeste scorende speler.

België - Tsjechië

België begon zonder basisspelers als Bart Cleyman, Davor Duronjic en korfballer van het jaar Mitch Lenaerts. Bij Tsjechië begon 'good-old' Edwin Bouwman in de basis. De ploeg van bondscoach Eddy van Hoof was duidelijk zoekende naar elkaar in deze veranderde basisopstelling, het gaf Tsjechië de gelegenheid om het eerste kwartier bij te blijven. Langzaam maar zeker liep België naar een voorsprong van vijf punten bij de rust. Na rust werd de voorspring vergroot naar zeven goals verschil. Dat veranderde niet meer in de rest van het duel.

De Belgische bondscoach Eddy van Hoof was goed te spreken over de overwinning van zijn ploeg. "Je kon merken dat de spelers en speelsters even aan elkaar moesten wennen. Ook de concentratie was vandaag wat minder, Tsjechië spreekt toch minder aan dan bijvoorbeeld Nederland. Ook is het jammer dat de publieke belangstelling wat minder is. Maar ik verwacht veel van morgen als we tegen Nederland spelen. Een volle sporthal met twee ploegen die vol voor de winst gaan."

Nederland onder 16 veel te sterk
Tijdens de EuroTop4 speelden de jeugdteams van Nederland en België hun jaarlijkse interland. Nederland onder 16 heeft in een uitstekend gespeelde wedstrijd de Belgische leeftijdgenoten verslagen. Via een 11-4 ruststand liep de ploeg van bondscoach Jennifer Tromp naar een 18-6 overwinning.

Nederland schoot uit de startblokken. Binnen de kortste keren stond er een 4-0 voorsprong op het scorebord. De Portugese scheidsrechter Carlos Faria had een makkelijke middag. Het krachtsverschil tussen de beide landen was gewoonweg te groot, met name op het fysieke vlak. Het meest opvallende aan Belgische zijde was het blok van Emily Vermeeren op de langste speelster van Nederland, Mabel Havelaar. De rust werd bereikt met een 11-4 tussenstand.

De tweede helft was het wedstrijdbeeld weinig anders. Nederland bleef het betere van het spel houden. Al moet gezegd worden dat België een tandje bijschakelde en probeerde vooral fysiek het Nederlandse team bij te houden. Verdedigend koste dat de Belgen zoveel krachten dat het aanvallend weinig meer kon betekenen. Het gevolg is maar 2 treffers aan de zijde van onze Zuiderburen.

Jennifer Tromp was zeer tevreden over de overwinning van haar ploeg. "Het is prachtig als je de ploeg zo van start ziet gaan. Het was een geweldig collectief vandaag. De voorbereiding was weinig hoopvol, met de nederlaag tegen Leiden, maar de ploeg heeft het goed opgepakt. Ik kan ook niet een speler of speelster als uitblinker aanwijzen. Ik wilde vier wissels toepassen om andere mensen ook speeltijd te geven, maar ik kon gewoonweg niemand uitkiezen. De sfeer is ook ontzettend goed. Er is niemand die buiten de groep valt en dat zie je terug in de wedstrijd van vandaag."