Ingezonden persbericht


Persbericht

PvdA in Haagse gemeenteraad:
,,Gemeente Den Haag moet Scheveningse vuurtoren kopen'

Den Haag, 7 februari 2010

De PvdA in de Haagse gemeenteraad vindt dat de gemeente Den Haag de vuurtoren op Scheveningen moet verwerven en vervolgens ter beschikking moet stellen aan het Schevenings museum Muzee. Dat hebben wethouder Henk Kool en raadslid Saskia Mulder afgelopen zaterdag tijdens de tweede PvdA-campagne citytour op Scheveningen bekend gemaakt.

De beheerskwestie is actueel omdat Rijkswaterstaat de vuurtorens in Nederland als gevolg van de technische ontwikkelingen op het gebied van navigatie en communicatie voor maritieme zaken niet meer nodig heeft.

,,De vuurtoren is onlosmakelijk met Scheveningen verbonden. Het kan als museum worden ingericht, door toeristen worden beklommen en wellicht kan er ook een huwelijkssuite worden ingericht. De eerste gesprekken met Rijkswaterstaat zijn al gevoerd en de verwachting is dat over de wijze van overdracht overeenstemming zal kunnen worden bereikt', aldus wethouder Kool. Bij de besprekingen is ook de directie en het bestuur van Muzee betrokken.

Nu al is op bescheiden schaal beklimming van de vuurtoren mogelijk en is er een expositieruimte ingericht. Bovendien coördineert de Scheveningse vrijwillige reddingsbrigade vanuit de toren haar werkzaamheden op het Scheveningse strand.

Saskia Mulder denkt dat de vuurtoren, die geheel uit ijzer is opgetrokken, een geweldig werkgelegenheidsproject kan zijn voor jongeren die onder meer het schildersvak willen leren. ,,De vuurtoren vraagt van binnen en van buiten veel onderhoud. Wellicht kan in samenwerking met een ander werkgelegenheidsproject op Scheveningen de Stichting Trix het onderhoud in eigen hand worden genomen. Zo zal de aankoop van de vuurtoren twee vliegen in een klap slaan. Een aanwinst voor het museum en goed voor de werkgelegenheid voor Scheveningse jongeren', aldus Mulder.