Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 20 januari 2010

Edgar du Perron in `De stelling van ...': Onze Grondwet verdient een beter slot

Gepubliceerd op 20 januari 2010

Tijdens de eerstvolgende editie van De stelling van ... op maandag 8 februari verdedigt prof. mr. Edgar du Perron, hoogleraar Privaatrecht en decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA, de stelling `Onze Grondwet verdient een beter slot'.

Nederland is een democratische rechtsstaat. Dat is geregeld in de Grondwet. Die grondwet kan echter via een omslachtige procedure door een tweederde meerderheid van de Eerste en de Tweede Kamer worden herzien. De mogelijkheid tot wijziging geldt ook voor de fundamentele bepalingen die de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat vormen. Zo kunnen democratie en rechtsstaat langs democratische weg worden afgeschaft. Du Perron gaat in op de vraag waarom dat zo is. Waarom zouden we deze verworvenheid, waarin de rechten van minderheden worden beschermd tegen de meerderheid van de dag, moeten blootstellen aan besluiten van diezelfde meerderheid om die bescherming af te schaffen? Du Perron pleit voor het onwrikbaar vastleggen van de basisregels van de democratische rechtsstaat in de Grondwet. Op die manier wordt - tot aan een staatsgreep - gewaarborgd dat minderheden en individuen met een afwijkende mening van de meerderheid aan het publieke debat kunnen blijven deelnemen.

Over 'De stelling van ...'

De stelling van... is een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers en bestuurders zich - aan de hand van een door henzelf gekozen stelling - uitspreken over zowel de grondslagen als de grenzen van hun werk. Het gaat om actuele thema's. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van... is een initiatief van de UvA en academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

Tijd, locatie en deelname

De bijeenkomsten beginnen telkens om 17.00 uur. Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam. De toegang is vrij. U dient zich van te voren aan te melden. Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma.

Verwijzingen

Meer informatie
Aanmelden
Bron: UvA Persvoorlichting