Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 januari 2010

Kanaalkade binnenkort eenrichtingsverkeer

Begin februari 2010 is het dan daadwerkelijk zover. Dan gaat de gemeente van start met de herinrichting van de Kanaalkade, fase 1. Bij deze eerste fase gaat het vooral om het aanpassen van de bestaande wegindeling en de invoering van eenrichtingsverkeer (richting de Friesebrug).

In het kader van Bus-On-Line gaat de gemeente op de Kanaalkade een vrije busbaan aanleggen in twee richtingen, tussen de Paternosterstraat en de Karpertongarage. Vervolgens wordt, vanwege de beperkte ruimte, de Kanaalkade voor het overige gemotoriseerde verkeer eenrichtingsverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel gebruik blijven maken van de bestaande voorzieningen.

Overige werkzaamheden
Naast het aanleggen van een vrije busbaan en de invoering van eenrichtingsverkeer worden ook de onderstaande werkzaamheden uitgevoerd:
. Aanbrengen afscheiding tussen busbaan en rijbaan voor overig verkeer
. Aanleggen centrale bushalte tussen Gedempte Nieuwesloot en Kaarsenmakersgracht
. Aanleggen opstelplaatsen taxi's en toeristenbussen naast de centrale bushalte
. Inrichten van tijdelijke laad- en loszone op de Kanaalkade ter hoogte van de Paternosterstraat

Eenrichtingsverkeer
Als alles volgens planning verloopt, start de gemeente 8 februari 2010 met de bovenstaande werkzaamheden. Dit betekent dat vanaf dat moment ook het eenrichtingsverkeerregiem wordt ingesteld. Fietsers en voetgangers kunnen dan nog wel in beide richtingen gebruikmaken van de Kanaalkade. Het overige gemotoriseerde verkeer alleen in oostelijke richting, dus richting de Friesebrug. Het verkeer kan vanaf de Friesebrug nog wel naar de Kaarsenmakersgracht (Karpertongarage) rijden.

Parkeren
Door de herinrichting van de Kanaalkade verdwijnt ook een aantal parkeerplaatsen (30 tijdelijke en 25 officiële parkeerplaatsen). Nico Alsemgeest, wethouder Verkeer: "De officiële parkeerplaatsen worden gecompenseerd via de maatregelen van 'Parkeren in Balans'. Zo heeft de gemeente inwoners van de binnenstad een aanbod gedaan om tegen gereduceerd tarief gebruik te maken van de gemeentelijke parkeergarages." Meer informatie over het nieuwe parkeerbeleid is te vinden op www.alkmaar.nl/parkereninbalans.

Werk in uitvoering
De gemeente Alkmaar doet er alles aan om de overlast van de werkzaamheden te beperken. Informatie over wegwerkzaamheden is te vinden op www.alkmaar.nl onder het kopje 'Werk in uitvoering'. Op www.alkmaar.nl/busonline is meer informatie te vinden over het project Bus-on-Line, waar de herinrichting deel van uitmaakt.