Gemeente Soest

Verspreiding van de stempassen vanaf 8 februari


01 februari 2010

Op woensdag 3 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Alle kiesgerechtigden van de gemeente Soest kunnen van 8 tot en met 17 februari hun stempas in de brievenbus verwachten.

De kandidatenlijsten worden dit jaar huis-aan-huis verspreid via een speciale verkiezingskrant. Hierin is alle informatie over de gemeenteraadsverkiezingen in Soest terug te vinden.

Stempas

Met de stempas zijn inwoners vrij om te bepalen bij welk stembureau zij op 3 maart in Soest willen gaan stemmen.

De stempas is voorzien van een aantal beveiligingskenmerken waardoor het niet mogelijk is om meerdere malen een stem uit te brengen.

Inwoners moeten deze stempas samen met een geldig identiteitsbewijs (zoals paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs) meenemen naar het stembureau. De stembureaus zijn op 3 maart geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Als inwoners hun stempas hebben verloren of niet hebben ontvangen, dan kunnen zij in persoon en op vertoon van een geldig identiteitsbewijs, tot uiterlijk dinsdag 2 maart tot 13.00 uur een vervangend exemplaar aanvragen bij de afdeling Burgerzaken in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1.

Wanneer zij hun oorspronkelijke stempas weer terugvinden dan kunnen zij hiermee niet hun stem uitbrengen. Het nummer van die stempas is namelijk vervallen verklaard.

Verkiezingskrant

In de week van 15 tot en met 20 februari wordt er een speciale verkiezingskrant huis-aan-huis verspreid. Hierin staat alle informatie die de kiesgerechtigden moeten weten, zoals de locaties van de stembureaus, het stemmen bij volmacht en de kandidatenlijsten.

Bovendien vertellen alle deelnemende politieke partijen kort iets over hun verkiezingsprogramma. De verkiezingskrant niet ontvangen? Neem dan gerust contact op met de gemeente via telefoonnummer (035) 6093 411.

Rode potlood

Door een politieke beslissing wordt ook deze verkiezing weer gestemd met behulp van het rode potlood. In het stembureau ontvangt de kiezer na het inleveren van zijn stempas een stembiljet.

In het stemhokje kan de kiezer zijn keuze kenbaar maken door op het stembiljet het vakje bij de kandidaat van zijn/haar keuze rood te maken. Daarna deponeert de kiezer zijn/haar stembiljet in de stembus.

Meer informatie over de verkiezingen