Openbaar Ministerie

OM eist werkstraf voor bedreigen Geert Wilders

5 februari 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag zestig uur werkstraf en één maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 22-jarige verdachte uit Den Haag voor het bedreigen van Geert Wilders.

De verdachte hing op 8 september 2009 een levensechte pop met een koord vast aan een boom tegenover het Centraal Station in Den Haag. Ter hoogte van het hart van de pop was een foto van Geert Wilders geplakt. Door de foto was een mes gestoken en rondom de foto zat een rode substantie dat leek op bloed.

De pop was op ware grote gemaakt en hing rond lunchtijd op een drukke plek in de stad. Hierdoor hebben veel mensen de pop zien hangen. Geschokte omstanders belden vervolgens de politie die de verdachte en drie anderen aanhield. Uit onderzoek bleek dat de 22-jarige Hagenaar degene was geweest die de pop had gemaakt en tentoongesteld. De zaak tegen de drie andere verdachten is daarom geseponeerd.

De verdachte heeft verklaard dat de levensechte pop was bedoeld als kunstproject voor zijn opleiding. De Hagenaar was destijds eerstejaars student aan de Kunstacademie. Het OM vindt dat wat de verdachte heeft gedaan, over de grens gaat. Wat het Openbaar Ministerie betreft kunnen objecten ook bedreigend zijn als zij zijn bedoeld als kunstuiting en de officier meent dat deze pop en de wijze waarop deze was tentoongesteld een bedreiging vormt voor Geert Wilders.

Tijdens de zitting liet de officier van justitie de pop zien, zodat de rechter kon zien hoe levensecht en indrukwekkend de pop is. Ook het mes en de foto werden getoond.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.