Trots op Nederland

Nieuws

08 feb 2010 | ToNL Heerlen gaat voor belang boeren

Rita Verdonk en ToNL Heerlen gaan voor belang boeren

Een hardwerkende boer die 140 koeien en kalveren op straffe van hoge boetes het hele jaar in de stal moet houden. En dat terwijl er hectares weidegrond aan zijn boerderij grenzen. Dierenkwelling en een blokkade op ondernemen in één. Het is praktijk op de Heerlerbaan. Te zot voor woorden vindt ToNL, afdeling Heerlen. Op initiatief van lijstduwer Ton Reijnaerts sprak Trots op Nederland boegbeeld Rita Verdonk met de betroffen familie Gielkens. Een impressie.

Volgens het beleid van de gemeente Heerlen hebben boerenbedrijven binnen de gemeentegrenzen geen toekomst meer. Om nog koeien en kalveren te zien, of daadwerkelijk te aanschouwen waar de melk vandaan komt, moeten ouders en kinderen voortaan naar het Heuvelland of naar Duitsland. Boer Joseph Gielkens is niet de enige die er met zijn verstand niet bij kan. "De Landbouw is in Nederland het slachtoffer van vele grote plannen voor het realiseren van stadsontwikkeling, industrie, wegenaanleg en natuurontwikkeling. Het kost de landbouw vaak niet alleen de grond voor de realisatie van stedenbouwkundige ontwikkelingen maar daarnaast wordt ook nog compensatiegrond geclaimd voor de natuurontwikkeling."

Dan met ingehouden woede: "Waarom waren de mooie groene weilanden met grazende koeien, waar vele buurtbewoners van genoten, niet goed genoeg. Is dit dan geen natuur? Wij vinden het verschrikkelijk dat vruchtbare landbouwgrond wordt opgeofferd voor natuur ontwikkeling terwijl er op deze aarde bijna 1 miljard mensen dagelijks honger lijden! Wie kan deze natuurontwikkeling verantwoorden en rechtvaardigen?"

Het rechtvaardigheidsgevoel wordt ook aangetast bij hetgeen de familie Gielkens overkomen is. In 1969 claimde de gemeente Heerlen de boerderij Hoeve de Aar en de bijbehorende grond van de familie in de wijk Welten. De gronden waren nodig voor de aanleg van autosnelwegen en stedenbouwkundige ontwikkelingen. "Ik was toen drie jaar",vertelt Joseph Gielkens. Het bedrijf van mijn ouders is destijds verplaatst naar de huidige locatie aan de Heerlerbaan, het betrof een volledig pachtbedrijf.

In 1989 liet de gemeente Heerlen Gielkens weten dat men afwilde van de Hoeve. "De gemeente werd geconfronteerd met hoge onderhoudskosten. Vervolgens drong men erop aan dat wij de prachtige carréboerderij kochten. `Als je het koopt is iedere gulden die je erin investeert ook daadwerkelijk voor jullie', zei men." De familie Gielkens ging overstag. Bij haar poging om tegelijkertijd ook de bij de boerderij behorende gronden te kopen ving men echter bot. Gielkens: "De gemeente wilde daar niet aan. Wél konden we de grond pachten, door middel van langlopende contracten. Dan praat je over twaalf jaar met stilzwijgende verlengingen met eenzelfde termijn.

Met die relatieve zekerheid stak de familie Gielkens veel tijd, geld en energie in het opknappen van hoeve en locatie. Maar in 1998 volgde een onverwachte jobstijding. "De gemeente liet ons weten dat door de ontwikkeling van woningbouw in het plangebied `Hoogveld', zoals het aan onze boerderij grenzende akkerbouw en weidegebied heet, er geen toekomst meer voor ons bedrijf op deze locatie was. De gemeente bracht vervolgens een bod uit voor de aankoop van de carréboerderij en de ontbinding van de pachtcontracten. Dit bod was ongeveer de helft van de waarde wat drie agrarische adviesbureaus, onafhankelijk van elkaar, hadden berekend."

De gemeente bleef echter bij haar standpunt en bod. "De gemeente gaf aan dat verder praten geen zin had, omdat we er toch niet uit zouden komen. Vervolgens heeft de gemeente Heerlen een groot aantal juridische procedures gestart om de bij de boerderij behorende gronden vrij te krijgen. Tegelijkertijd werd ons het rendabel boeren quasi onmogelijk gemaakt. Alle bouwaanvragen die wij indienden om stallen of machinebergingen te bouwen werden afgewezen. Vaak via kostenverslindende procedures tot de Raad van State aan toe."

Via talrijke procedures wist de gemeente de familie Gielkens de weilanden achter de boerderij te onttrekken. Sinds twee jaar is er nagenoeg geen grond meer bij de boerderij beschikbaar voor het weiden van de melkkoeien. Noodgedwongen blijven de 140 koeien en kalveren het hele jaar op stal, in verouderde, niet functionele gebouwen. "We krijgen immers geen vergunning om nieuwbouw te plegen. Een en ander leidt tot een onwerkbare situatie. De weilanden zijn onlosmakelijk verbonden met onze boerderij. Zonder deze is er geen landbouwkundige toekomst meer voor onze boerderij."

"Extra bitter is dat de gemeente op de 10 ha grond vlak achter de boerderij vorig jaar gemeend heeft natuurontwikkeling te moeten realiseren. Er worden bomen aangeplant op vruchtbare akkergrond, wie kan dat verantwoorden en rechtvaardigen? Wat ons ook enorm verbaasd is dat er in het afgelopen jaar tot viermaal toe chemische onkruidbestrijding in dit natuurgebied heeft plaatsgevonden. Toen onze koeien er graasden werd er bijna nooit een chemische onkruidbestrijding toegepast."

Weet je, een onteigeningsprocedure kun je wel rekken, maar op de lange termijn nooit winnen. We hebben onze gronden moeten opofferen voor het zogenaamde `algemeen belang.' Maar de vraag is gewettigd wat dat algemene belang dan wél is. In het planbied Hoogveld wil de gemeente Heerlen 450 woningen te realiseren. De afgelopen vijf jaar zijn er gemiddeld tien woningen per jaar gerealiseerd. Dus hoe lang gaat het duren voordat al deze 450 woningen gerealiseerd zijn. En is het daarvoor noodzakelijk om de aanwezige boerderij met de bijbehorende gronden op te offeren? Wij plaatsen hier enorme vraagtekens bij."

Dan met een zucht: "In Heerlen en Parkstad is dadelijk geen boerderij meer over. Koeien in de wei worden een uitzondering en het voedsel zal van ver hier naartoe gebracht moeten worden, met alle consequenties van dien. Misschien zou het eens goed zijn als gedurende een week onze winkels en onze ijskast leeg zou zijn. Dan zouden mensen zich bewust worden hoe belangrijk een boerderij voor ons allen is."

Rita Verdonk onderschreef de woorden van Gielkens. "Nederland moet voor zoiets belangrijks als de voedselvoorziening niet afhankelijk worden van het buitenland. Waar is Nederland zonder boeren? Zonder een sterke agrarische sector en visserij? Deze sectoren van het bedrijfsleven moeten veel meer de ruimte krijgen. Een rem op ondernemen en bedrijfsontwikkeling is het tegenovergestelde. Hier op de Heerlerbaan moeten er praktische oplossingen worden gerealiseerd. Daar gaan we ons met Trots op Nederland, ook voor inspannen."