GroenLinks Rotterdam


`Leefbaar zou ramp zijn voor Rotterdam'

Maandag 8 februari 2010, 10:42u Ivo Rodermans

`Leefbaar zou ramp zijn voor Rotterdam'

`Het zou voor deze stad een ramp zijn om opnieuw een Leefbaar-college te krijgen.' Die uitspraak deed wethouder Rik Grashoff tijdens de aftrap van de campagne van GroenLinks in Rotterdam. ,,Als je ziet waar we vandaag komen, van de diepvriesperiode met Leefbaar, met onderlinge aversie tussen bevolkingsgroepen en met een beleid dat alleen gebaseerd was op repressie. GroenLinks gaat voor een stad - groen en progressief - waar mensen echt wat met elkaar hebben en waar we van de drang, dwang en repressie afkomen."

Leefbaar Rotterdam zit inmiddels vier jaar in de oppositie. GroenLinks bestuurt samen met PvdA en CDA de stad en wethouder Rik Grashoff wil dat graag zo houden. ,, Ik ben er trots op dat het is gelukt om deze stad een flink stuk uit zijn integratiekramp te krijgen. Wat een benepenheid die ik meemaakte toen ik hier begon. De grootste coalitiepartij die niet durfde te zeggen dat het goed gaat in deze stad met de samenhang tussen bevolkingsgroepen en dat het goed gaat met integratie en participatie in de stad. Want stel je voor; dat is maar soft multiculturalisme. Het mocht niet gezegd worden. Er werd met angst gekeken naar Leefbaar, want die zou daar wel eens de vloer mee kunnen aanvegen. Ik vind het fantastisch dat diversiteit na vier jaar nu wel weer als kracht van deze stad gezien wordt en dat Rotterdam trots is op zijn interculturaliteit en op de samenhang tussen bevolkingsgroepen. Met de meeste mensen gaat het gewoon hartstikke goed."

Grashoff roemde op de campagnestart ook de inzet van GroenLinks voor duurzaamheid. ,,Met een budget voor klimaatbeleid is Rotterdam in de afgelopen jaren van volstrekte hekkensluiter - de stad waar het helemaal niet meer ging over duurzaamheid - naar een stad die zich weer helemaal in de voorhoede begeeft. Het gaat concreet over dingen die ook echt CO2-uitstoot besparen. In de Rotterdamse havens word straks meer groene stroom opgewekt dan alle huishoudens in Rotterdam verbruiken."

Grashoff: ,,Jaren geleden werden GroenLinksers weggezet als idealisten vanwege onze ideeën over de duurzame economie. Nu hoor je iedereen zeggen dat vergroenen van de economie heel belangrijk is. In de Rotterdamse haven valt van milieu echt economie te maken en dat moeten we dus ook gewoon doen. Dat levert banen op, het levert CO2 reductie op en het levert een duurzame samenleving op. Van spierballerij hebben wij het niet. Nadenken en de goede dingen doen, dat doen wij in deze stad in de afgelopen vier jaar en daar willen we graag mee doorgaan."