Gemeente Den Helder

Uitkeringsfraudeurs opgepakt: 43.000,- terugbetalen 2010-02-04

Een man en een vrouw in Den Helder moeten EUR 43.000 terugbetalen aan de gemeentelijke sociale dienst. De vrouw had aan de sociale dienst opgegeven, dat haar man haar verlaten had en vertrokken was naar een andere stad. In werkelijkheid bleven ze samenwonen en voerden ze meer dan zes jaar een gemeenschappelijke huishouding. De man en vrouw hebben bekend.

De vrouw ontving van 15 september 2003 tot en met 31 december 2009 een uitkering van de sociale dienst in Den Helder. Ten onrechte. De sociale recherche te Den Helder is na een lang en intensief onderzoek tot de slotsom gekomen, dat hier sprake was van steunfraude. Hierbij is veel informatie opgevraagd bij getuigen en bij verschillende particuliere en overheidsinstanties.

De man en de vrouw zijn verhoord in het politiebureau in Den Helder en hebben bekend. Na onderzoek bleek dat er ongeveer bruto EUR 43.000,- teveel aan bijstand was verstrekt. Door de gemeentelijke sociale dienst zal het fraudebedrag bruto teruggevorderd worden van de vrouw en de man.

De twee personen die gedurende de fraudeperiode aan de man een (post)adres verschaften, zijn eveneens verhoord. De man uit Den Helder betaalde aan deze personen een bedrag per maand. Hun wordt medeplichtigheid aan deze fraude ten laste gelegd.

Door de sociale recherche is proces-verbaal opgemaakt en verzonden naar de Officier van Justitie te Alkmaar.