Gemeente Hoorn

Collegeverantwoording 2006-2010: Betere stad dan vier jaar geleden

Hoorn staat er beter voor dan vier jaar geleden. In de periode 2006 2010 is voor bijna 80 miljoen geïnvesteerd in de stad en de mensen in de stad. Er zijn ruim zeshonderd voorstellen aan de gemeenteraad voorgelegd. Dat schrijven B en W van Hoorn in de zojuist verschenen Collegeverantwoording 2006 2010: De mens Centraal. Het college schrijft in zijn verantwoording aan de gemeenteraad dat het hard en met hart en ziel heeft gewerkt aan een betere en toekomstbestendige stad. Samen met de gemeentelijke organisatie en samen met de gemeenteraad. De afgelopen vier jaar zijn ruim zeshonderd voorstellen aan de raad voorgelegd.

80 miljoen geïnvesteerd
Het geheel overziend kunnen wij concluderen dat de stad er beter voorstaat dan vier jaar geleden, aldus het college. Er is in de periode 2006 2010 voor bijna 80 miljoen geïnvesteerd in de stad en de mensen in die stad. De herinrichtingsplannen voor de binnenstad zijn afgerond. Er ligt een masterplan infrastructuur. Het verminderen van toekomstig en achterstallig onderhoud kreeg vorm door betere gebouwen voor verenigingen, herstel van kademuren en bruggen en meerjarenplannen. Er kwam een klimaatvisie, een bomenbeleidsplan en een duurzaamheidsfonds.

Jeugd
Maar er is volgens het college ook en vooral geïnvesteerd in mensen, zoals afgesproken in het collegeakkoord en collegeuitvoeringsprogramma vier jaar geleden. Dat had als thema: De mens centraal. Er is met name in de jeugd geïnvesteerd. Dat gebeurde onder andere met een verdubbeling van het budget voor speeltuinen, het verbeteren van de verkeersveiligheid bij scholen, een gesloten keten voor de jeugdzorg en nieuwe scholen. Maar ook door het regelen van stageplekken bij bedrijven voor het beroepsonderwijs, een jongerenloket om jongeren snel aan werk te kunnen helpen en maatregelen om het voortijdig van school gaan zonder diploma van jongeren tegen te gaan.

Kwetsbare groepen
Kwetsbare groepen kregen in de afgelopen collegeperiode speciale aandacht. De gemeenteraad ging akkoord met het plan om 300.000 euro beschikbaar te stellen voor armoedebeleid. Er kwam een winteropvang voor dak- en thuislozen. Met het inburgeringsbeleid voor nieuwe inwoners van niet-Nederlandse komaf behoort Hoorn tot de top van Nederland. En met de nazorg van ex-gedetineerden, om te voorkomen dat zij in hun oude gedrag terugvallen, trekt Hoorn zelfs internationaal belangstelling. Koninklijke interesse is er voor het Microfinancierings Ondernemerspunt, waarvoor de gemeente 80.000 euro uittrok.

Sociaal- economisch flink vooruit
Op sociaal- economisch gebied is flinke vooruitgang geboekt. Op de ranglijst van de vijftig grootste gemeenten in Nederland steeg Hoorn van een 28ste plaats in 2007 naar een 19e plaats in 2009. Het aantal werklozen daalde in de periode van 2006 tot en met 2009 tot minder dan vijftienhonderd. Hoorn scoort vooral goed als het gaat om jeugdwerkloosheid en de groei van werkgelegenheid. Met het aantal bijstandontvangers staat Hoorn op een tiende plaats. Wat betreft de participatie van vrouwen staat Hoorn met plaats vier zeer hoog op de ranglijst.

Grote projecten
Een van de belangrijkste projecten voor de ontwikkeling van de stad was de aankoop en herbestemming van het voormalige gevangeniseiland Oostereiland. Met de ontwikkeling van een visie op het Stationsgebied, inclusief nieuwe onderdoorgangen onder de provinciale weg en het spoor ligt er een gedegen basis voor de versterking van het gehele centrum. De nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder ontwikkelt zich. Van de ruim
1.700 nieuwe woningen die er de afgelopen vier jaar bijkwamen, staan er meer dan duizend in Bangert en Oosterpolder.

Niet voorzien
Van de zaken die het college zich vier jaar geleden in het collegeakkoord had voorgenomen is zon driekwart tot stand gekomen. De economische crisis zorgde volgens het college helaas ook voor vertraging bij de zo vurig en al lang gewenste bioscoop en dansgelegenheid in vrijetijdspark Blauwe Berg. De nieuwe ijsbaan hier is een groot succes.
Maar er zijn ook onderwerpen opgepakt die niet waren voorzien, maar waarvan het college vond dat ze moesten gebeuren. Dat was het geval met de regionale aanpak van jeugd en alcohol, de invoering van reclamebelasting, het Bomenbeleidsplan en de voorbereidingen voor de komst van een tweede stadsspeeltuin.

Verantwoordingsdebat
Op donderdag 18 februari vanaf 20.00 uur verantwoordt het college zich in de raadsvergadering over de uitvoering van het door de raad vastgestelde beleid.

Hier kunt u de volledige tekst van de collegeverantwoording lezen. Laatste wijziging van deze pagina: 8 februari 2010