Gemeente Grootegast


Digitale publicatie ruimtelijke plannen

Op 1 juli 2008 zijn de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) van kracht geworden. In het kader van deze nieuwe wetgeving vinden er ingrijpende veranderingen plaats. Het gaat hierbij om veranderingen in het proces van de ruimtelijke ordening en in de (verschijnings)vorm van ruimtelijke plannen, zoals bestemmingsplannen en projectbesluiten.

Per 1 januari 2010 zijn gemeenten wettelijk verplicht om hun ruimtelijke plannen en besluiten digitaal te publiceren. Gemeenten moeten weliswaar nog steeds een papieren versie van het Wro-instrument maken. Maar de digitale versie is dan, bij verschil met de papieren versie, doorslaggevend en bindend.

Waarmerken van ruimtelijke plannen
Onderdeel van de digitale publicatie is het waarmerken van ruimtelijke plannen. Artikel 1.2.1 eerste lid Bro bepaalt dat het college de Wro-instrumenten voor iedereen elektronisch beschikbaar stelt. Artikel 1.2.6 Bro bepaalt vervolgens dat er regels kunnen worden gesteld voor het waarborgen van de authenticiteit van deze instrumenten. De authenticiteit van het instrument waarborgen we door het plaatsen van een elektronisch waarmerk. Dit waarmerk geeft aan:
* dat het document afkomstig is van een bepaalde organisatie (authenticiteit);
* dat het document na waarmerken niet meer gewijzigd is (integriteit);
* dat de stukken compleet zijn (volledigheid).

Alle bestanden waaruit een digitaal plan bestaat, worden van het waarmerk voorzien.

Mandaat voor het waarmerken
In het Bro is expliciet bepaald dat het college de ruimtelijke plannen elektronisch beschikbaar stelt. Als het college dat niet zelf doet, kan dit gemandateerd worden aan een uitvoerende afdeling of ambtenaar. Het college heeft 30 juni 2009 besloten de bevoegdheid tot het elektronisch waarmerken en publiceren van Wro-instrumenten conform Bro artikel 1.2.1 lid 1, Bro artikel 1.2.2 lid 2 en de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2008 te mandateren. Het mandaat is gegeven aan de beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening van de afdeling Ruimte.

Hebt u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met mw. A. Fennema tel. 695 714.