Gemeente Zoetermeer

Zoetermeerse kinderopvanglocaties voldoen aan kwaliteitseisen

'Zoetermeer heeft veel kinderopvanglocaties die aan alle kwaliteitseisen voldoen.' Wethouder Frans Muijzers meldde dit aan de kinderopvangorganisaties die voor één of meer locaties in 2009 een inspectierapport hebben gekregen zonder één enkele opmerking. 'Daar ben ik als wethouder bijzonder trots op!'
Maandag 1 februari en donderdag 4 februari heeft wethouder Muijzers een aantal kinderopvangorganisaties bezocht die voor 100% zijn goedgekeurd door de inspectie van de GGD en verraste hen met een taart. Liefst 57% van alle Zoetermeerse kinderdagverblijven en 68% van de buitenschoolse opvanglocaties in Zoetermeer kregen een perfecte beoordeling. Dat zijn hoge percentages. De inspectie van het onderwijs verwachtte dat landelijk slechts 15% van de kinderopvanglocaties eind 2009 aan alle eisen zou voldoen.

De organisaties die de wethouder een taart bracht zijn: Ieni Mini, De Drie Ballonnen, Tinker Bell, Kombino, Kern Kinderopvang, De Parel en Kern Gastouderbureau. De andere centra moeten nog werken aan een of meer punten. Hiervoor hebben zij van de gemeente een brief gekregen met een termijn waarbinnen ook zij moeten voldoen aan alle eisen.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van alle kinderopvang. De GGD controleert namens de gemeente Zoetermeer de Zoetermeerse kinderopvang. In principe vindt één keer per jaar een inspectie plaats. Er wordt onder andere gelet op de veiligheid en de groepsgrootte, maar bijvoorbeeld ook of er een klachtenreglement is. In 2010 vindt ook bij alle gastouders thuis een inspectie plaatsvinden. Alle rapporten zijn te na te lezen in het register kinderopvang.

Meer weten?

* Informatie over kinderopvang in Zoetermeer