Buitenlandse Zaken België


Datum: 05/02/2010

Terugkeer van de medische ploeg van B-Fast

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere bevestigt de terugkeer, vandaag uit Haïti, van 72 personen.

Het gaat hoofdzakelijk om leden van de tweede medische ploeg van B-Fast die op 23 januari jl. naar Haïti vertrokken waren om het reeds aanwezige team af te lossen en om Belgische militairen die op 17 januari naar Haïti gezonden werden om ons veldhospitaal in Port-au-Prince te beveiligen.

Zij komen vandaag rond 16u20 met een Airbus van Defensie in Melsbroek aan, waar ook hun opvang wordt georganiseerd.

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere feliciteert en bedankt alle leden van B-Fast voor het voorbeeldige werk dat zij in Haïti verricht hebben.

Het Belgisch veldhospitaal blijft verder functioneren en wordt voortaan bemand en beheerd door een medische ploeg uit Porto Rico, bijgestaan door lokaal personeel.

Drie leden van het medisch team van B-Fast zijn in Port-au-Prince gebleven en worden geïntegreerd in een referentiehospitaal opgebouwd door het Duitse Rode Kruis. Zij zullen maandelijks afgelost worden om een permanente aanwezigheid tot einde mei verder te zetten. Dit hospitaal zal aan de bredere medische noden van een bevolking van ongeveer 250.000 inwoners tegemoetkomen.

De voorrang gaat nu in Haïti naar de heropbouw en naar de revalidatie van de zware verwonden. België zet zijn inspanningen voort om Haïti te helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de aardbeving van 12 januari. Op federaal niveau werd reeds een bedrag van tien miljoen euro als hulp aan Haïti in 2010 toegezegd, waarvan 661.000 EUR aan B-Fast werd besteed.