NEN


Kledingtrends op de piste

maandag 8 februari 2010, 09:22

Wat is hip op de piste anno 2010? Waar wil je mee gezien worden en wat kan absoluut niet meer? Bert Romani, trendwatcher op het gebied van wintersport, ziet dit seizoen vooral een belangrijke rol weggelegd voor de skihelm.

"De helm is van veiligheidsmaatregel verandert in een fashionitem", zegt hij tegenover de Wereldomroep. "Met een veiligheidshelm op de fiets wil je in Nederland niet gezien worden. De skihelm is daarentegen juist een trendy accessoire."
De helmen zijn verkrijgbaar met diverse hippe prints, zoals chroom, slangen - of krokodillenprint. Vrouwen kiezen vaak voor een zilveren helm met een bescheiden bloemetjesprint.

Kleurrijk
Een grote hoeveelheid kleuren kenmerken de nieuwe wintersportkleding . Romani: "Vroeger hadden de betere merken maar vier kleuren: donkerblauw, donkergroen, donkerrood en het skileraar-rood. Maar ook die merken maken nu kleurrijke kleding waar je echt in gezien mag worden."

Zelfs de typische jaren '80- neonkleuren zijn weer helemaal in. "De trend van ruitjes en ribstoffen in de wintersportkleding is een beetje overgewaaid. Neonkleuren zijn retro en nu dus helemaal hip", aldus de trendwatcher.

iPod
Veel mensen willen op de piste ook hun mobiele telefoon of iPod bij de hand hebben. De merken spelen daar op in door hun kleding te voorzien van handige opbergvakjes. Helmen bevatten soms zelf speakertjes zodat je tijdens het skiën naar je favoriete muziek kunt luisteren.

Kleine dagrugzakjes zie je ook steeds meer in de skigebieden. "Zo heb je geen onhandige overvolle zakken meer in je jack of broek", verklaart Romani.

Snowboots
De trendwatcher is terughoudend over wat écht niet meer kan op de piste. "Als ik dan toch iets moet noemen, een gestrikte das of sjaal om. Dat kan echt nier meer op wintersport."

Snowboots kunnen ook niet op zijn goedkeuring rekenen. "Dat zijn net grote plantenbakken met een laag schuim erin."

Bron: www.nu.nl

Norm voor helmen
De helm moet behalve hip ook veilig zijn. NEN-EN 1077:2008 is een norm voor helmen voor Alpineskiers en snowboarders. Let erop dat de helm volgens deze norm gemaakt is en u gaat niet alleen hip, maar ook veilig de berg af.

Meer informatie
Voor meer informatie over NEN-EN 1077 kunt contact opnemen met Merel Ahles, (015) 269 02 93 of per e-mail merel.ahles@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 1077:2008 en (Norm)