NEN


Normontwerp bentoniethoudende afdichtingen gepubliceerd

maandag 8 februari 2010, 09:56

De markt heeft behoefte aan het eenduidig kunnen toepassen van IBC materialen (isoleren, beheren en controleren). Daarom is in september 2009 op verzoek van VROM en RWS de werkgroep 'Isolerende voorzieningen' gestart met de ontwikkeling van een Nederlands technische afspraak (NTA) voor bentoniethoudende afdichtingen in IBC-werken. Het ontwerp van deze NTA is begin februari gepubliceerd. Reageren op dit normontwerp kan tot 19 maart 2010.

Besluit Bodemkwaliteit
In het Besluit bodemkwaliteit (Bbk) wordt de mogelijkheid geboden gelijkwaardige alternatieven aan te vragen voor het gebruik van IBC materialen. Onderdeel van die aanvraag is een beschrijving van methodieken ter bepaling van de doorlatendheid en maximale aantasting van het IBC-materiaal. Een beschrijving voor de aantasting door zouten van IBC-materialen die bentoniet bevatten was tot nu toe nog niet voorhanden. Door het ontwikkelen van NTA 8888 'Bepaling van de doorlatendheidscoëfficiënt na maximale aantasting van zouten op bentoniethoudende afdichtingen in IBC-werken' wordt daarin voorzien, waarmee het aantal gelijkwaardig toe te passen IBC-materialen is vergroot.

Toelichting ontwerp NTA 8888
Bij ontwerp NTA 8888 is een toelichting geschreven die een aantal keuzes en achtergronden nader beschrijft van de methoden die in de NTA worden behandeld. Deze toelichting is direct te downloaden.

Informatie
Ontwerp NTA 8888 kan begin februari 2010 worden besteld of worden gedownload. Voor inhoudelijke informatie over deze NTA of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Nicolet Baas, telefoon: (015) 2 690 303 of e-mail: milieu@nen.nl
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8888:2010 Ontw. nl (Norm) NEN Milieumail (Publicatie)