Gemeente Bergambacht


Verbetering energiegebruik en binnenklimaat basisscholen
---

Bergambacht, 5 februari 2010

Om het binnenklimaat en het energiegebruik van alle Bergambachtse basisscholen te verbeteren trekt de gemeente een bedrag van maximaal 52.000 uit. In totaal is 126.000 nodig om diverse energiebesparende maatregelen uit te voeren.

De gemeente, de Stichting Onderwijs Primair, Stichting PCPO Krimpenerwaard en de CBS de Wegwijzer hebben gezamenlijk een subsidieverzoek ingediend bij het Ministerie van Onderwijs voor het resterende bedrag.

Het ministerie van OCW heeft vanwege de economische crisis een subsidieregeling in het leven geroepen voor scholen om energiebesparende maatregelen te kunnen uitvoeren.

De energiebesparende maatregelen bestaan onder andere uit isolatie (vervangen van enkelglas door HR glas, isoleren van plat/hellend dak), luchtbehandeling (plaatsen van een mechanisch luchttoevoer- en afvoersysteem met warmte terugwinning) zonwering en verlichting (plaatsen van buitenzonwering op zonbelaste gevels, vervangen van conventionele TLs voor energiezuinige armaturen, aanbrengen van daglichtafhankelijke (dim) regeling.

Het CFI, het agentschap van het Ministerie van OCW geeft uiterlijk 25 april 2010 uitsluitsel over de subsidieaanvraag.

Gemeentelijke gebouwen
In de Bibliotheek, brandweerkazerne, zwembad de Hofstee, Sporthal De Waard, het gemeentehuis en gymzaal Den Hoeff worden in opdracht van de gemeente energiebesparende maatregelen toegepast. De firmas Van Eijk en Rehorst voeren het werk uit.

Aanleiding voor de maatregelen was het onlangs uitgevoerde energiebesparingsonderzoek bij genoemde gebouwen. Dit onderzoek toonde aan dat energiebesparing wenselijk is om het energielabel van deze gebouwen te verhogen. Voorlopig worden maatregelen uitgevoerd die op korte termijn, eenvoudig en rendabele verbeteringen opleveren. De uitvoering van de energiebesparende maatregelen voor de gemeentelijke gebouwen is geheel conform het gemeentelijk energiebeleid.


---