Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

CONTRACTUREN, PRIJZEN
EN OPENINGSTIJDEN IN DAG-
OPVANG EN BUITENSCHOOLSE
OPVANG


- eindrapport -

dr. M.C. Paulussen-Hoogeboom
drs. I. C. van der Welle
dr. M. Gemmeke
dr. B. Dekker

Amsterdam, 28 augustus 2009
Regioplan publicatienr. 1810

Regioplan Beleidsonderzoek
Nieuwezijds Voorburgwal 35
1012 RD Amsterdam
Tel.: +31 (0)20 - 5315315
Fax : +31 (0)20 - 6265199

Onderzoek, uitgevoerd door Regioplan Beleidsonderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.









INHOUDSOPGAVE

Samenvatting ........................................................................................... I


1 Inleiding ........................................................................................... 1
1.1 Achtergrond en doelstelling van het onderzoek................. 1
1.2 Onderzoeksvragen............................................................. 1
1.3 Aanpak............................................................................... 2
1.4 Steekproef.......................................................................... 3
1.5 Respons en representativiteit ............................................ 5
1.6 Leeswijzer.......................................................................... 7


2 Resultaten dagopvang..................................................................... 9
2.1 Ontwikkeling van het aantal contracturen.......................... 9
2.2 Ontwikkeling van de uurprijzen.......................................... 11
2.3 Ontwikkeling van de jaarprijzen......................................... 14
2.4 Kenmerken van het aanbod............................................... 15
2.5 Ontwikkeling van de openingstijden................................... 16
2.6 Samenvatting..................................................................... 17


3 Resultaten voorschoolse opvang .................................................. 19 3.1 Ontwikkeling van het aantal contracturen.......................... 19 3.2 Ontwikkeling van de uurprijzen.......................................... 19 3.3 Ontwikkeling van de jaarprijzen......................................... 20 3.4 Kenmerken van het aanbod............................................... 21 3.5 Ontwikkeling van de openingstijden................................... 21 3.6 Samenvatting..................................................................... 23


4 Resultaten naschoolse opvang (exclusief vakantieopvang)....... 25 4.1 Ontwikkeling van het aantal contracturen.......................... 25 4.2 Ontwikkeling van de uurprijzen.......................................... 27 4.3 Ontwikkeling van de jaarprijzen......................................... 30 4.4 Kenmerken van het aanbod............................................... 31 4.5 Ontwikkeling van de openingstijden................................... 32 4.6 Samenvatting..................................................................... 35


5 Resultaten vakantieopvang (exclusief naschoolse opvang)....... 37 5.1 Ontwikkeling van het aantal contracturen.......................... 37 5.2 Ontwikkeling van de uurprijzen.......................................... 39 5.3 Ontwikkeling van de jaarprijzen......................................... 41 5.4 Kenmerken van het aanbod............................................... 43 5.5 Ontwikkeling van de openingstijden................................... 43 5.6 Samenvatting..................................................................... 44
- eindrapport -






6 Ontwikkelingen in het kort.............................................................. 47 6.1 Ontwikkeling van de contracturen...................................... 47 6.2 Ontwikkeling van de uurprijzen.......................................... 47 6.3 Ontwikkeling van de jaarprijzen......................................... 47 6.4 Ontwikkeling van de aanbodkenmerken............................ 49 6.5 Ontwikkeling van de openingstijden................................... 49

Bijlagen ........................................................................................... 51 Bijlage 1 Statistische begrippen........................................................ 51 Bijlage 2 Schoningsnormen.............................................................. 53 Bijlage 3 Vragenlijst Deel I................................................................ 55 Bijlage 4 Vragenlijst Deel II............................................................... 57


- eindrapport -





SAMENVATTING

Regioplan heeft, in opdracht van het ministerie van OCW, onderzoek verricht naar de ontwikkelingen in de contracturen, prijzen en openingstijden in de kinderopvang op drie peildata: 1 januari 2007, 1 januari 2008 en
1 januari 2009. Voor dit onderzoek zijn duizend organisaties benaderd met het verzoek een vragenlijst in te vullen.

In totaal hebben 289 kinderopvangorganisaties hun medewerking verleend aan het onderzoek. Deze organisaties hebben gegevens verstrekt over 866 locaties. Vergeleken met de populatiegegevens komt het aantal deelnemende organisaties op 12,5 procent en het aantal locaties waarover gegevens is verzameld op 11,4 procent.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het aantal contracturen van een volledige kindplaats in dagopvang, naschoolse opvang en vakantieopvang in de periode 2007-2009 min of meer hetzelfde is gebleven (er is sprake van stijgingen van 0,5 tot 1,3 procent). Ook in de openingstijden van deze opvangsoorten hebben zich nagenoeg geen veranderingen voorgedaan.

De uurprijzen van de verschillende opvangsoorten zijn gedurende de onderzoeksperiode met 2,7 tot 9,2 procent gestegen, waarbij de sterkste stijging zich heeft voorgedaan in de vakantieopvang. Het aantal locaties dat in 2009 een uurprijs hoger dan 6,10 euro in rekening brengt, is het hoogst in de naschoolse opvang, namelijk 62 procent. In het algemeen kan worden gesteld dat locaties van grotere organisaties vaker een uurprijs in rekening brengen die boven de 6,10 ligt dan locaties van kleinere organisaties.

Wat betreft de kenmerken van het aanbod, bleek dat bij dagopvang in de afgelopen twee jaar weinig verandering is opgetreden. Luiers, voeding, cadeautjes/feestjes, uitstapjes en het incidenteel wisselen van dagen zijn op alle drie de peildata bij een ruime meerderheid van de locaties inbegrepen bij het contract. Bij de aanbodkenmerken van naschoolse opvang is de belangrijkste bevinding dat het percentage contracten waarbij vervoer is inbegrepen, is gedaald.


- eindrapport - I






1 INLEIDING


1.1 Achtergrond en doelstelling van het onderzoek Met de Wet kinderopvang in 2005 is de financiering van de kinderopvang door de overheid gewijzigd. Individuele ondernemers stellen het uurtarief vast en ouders ontvangen, op basis van een door de overheid vastgesteld maximum uurtarief, een inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag.1

Veranderingen in contracturen, prijzen en openingstijden hebben financiële gevolgen voor de ouders, ondernemers en de overheid. Bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bestaat daarom behoefte aan betrouwbare en representatieve informatie over ontwikkelingen op dit gebied.

Regioplan heeft, in opdracht van het ministerie, onderzoek verricht naar de ontwikkelingen in de contracturen, prijzen en openingstijden zoals deze in de afgelopen jaren in de dagopvang en de buitenschoolse opvang hebben plaatsgevonden. Buitenschoolse opvang is het verzamelbegrip voor voorschoolse opvang, naschoolse opvang en vakantieopvang. In de voorliggende rapportage worden de bevindingen uit het onderzoek gepresenteerd. Aan het onderzoek was een begeleidingscommissie verbonden, bestaande uit vertegenwoordigers van de twee brancheorganisaties (MOgroep Kinderopvang en BKN) en de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK).


1.2 Onderzoeksvragen
Voor het onderzoek zijn de volgende onderzoeksvragen geformuleerd:


1. Wat is het gemiddelde, de mediaan en de spreiding van de contracturen, prijzen en openingstijden op locatieniveau op de peildata 1 januari 2007, 1 januari 2008 en 1 januari 2009?

2. Zijn er verschillen in de contracturen, prijzen en openingstijden tussen 2007, 2008 en 2009?

3. In hoeverre kunnen de resultaten van de buitenschoolse opvang worden gesplitst naar type opvang (naschoolse opvang, voorschoolse opvang en vakantieopvang op dagbasis)?

4. In hoeverre kan bij de naschoolse opvang onderscheid worden gemaakt in contracturen en openingstijden naar dagen van de werkweek?


1 Indien ouders kinderopvang afnemen waarvan de uurprijs boven het vastgestelde maximum ligt, ontvangen zij over het verschil geen kinderopvangtoeslag.
- eindrapport - 1





Naast het beantwoorden van bovenstaande onderzoeksvragen is in het onder- zoek ook aandacht besteed aan de kenmerken van het aanbod (wat is inbegrepen in de uurprijs) en de samenhang tussen contracturen en openingsuren.


1.3 Aanpak
In dit onderzoek zijn op locatieniveau gegevens verzameld over de prijzen, contracturen en openingstijden van dagopvang en buitenschoolse opvang (uitgesplitst naar voorschoolse opvang, naschoolse opvang en vakantieopvang). Om tot een eenduidig beeld te komen is organisaties gevraagd de gegevens voor de verschillende vormen van buitenschoolse opvang apart op te geven en is gevraagd naar standaardprijzen voor specifieke opvangvormen. Dit betekent dat niet is gevraagd naar de eventuele prijzen voor combinaties van verschillende opvangvormen, kortingen voor een tweede of derde kind, verschillen in uurtarieven voor korte en lange opvangdagen et cetera.2 Ook is niet gevraagd naar de kosten voor extra incidentele opvang of verlengde opvang wanneer dit geen deel uitmaakt van het standaardcontract. Dergelijke specifieke kortingen en "toeslagen" kunnen van invloed zijn op de gemiddelde uurprijs die ouders voor kinderopvang betalen, maar zijn binnen de kaders van dit onderzoek niet of niet volledig in beeld te brengen.

In het onderzoek is gebruikgemaakt van een vragenlijst die zowel schriftelijk als via internet kon worden ingevuld. De vragenlijsten werden verstuurd naar het centrale adres van de kinderopvangorganisaties en waren gericht aan de directie/het hoofd van de administratie.3 Afhankelijk van het aantal locaties binnen een organisatie werden voor één of voor meer locaties gegevens opgevraagd. Om de respons te verhogen, zijn enkele weken na het uitzetten van de vragenlijst alle niet-responderende organisaties telefonisch benaderd met het verzoek de vragenlijst alsnog in te vullen.

Vervolgens zijn er, om eventuele selectiviteit in de respons op te sporen, een responsanalyse en verschillende non-respons onderzoeken uitgevoerd. Uit de responsanalyse kwam naar voren dat locaties van grote organisaties sterk ondervertegenwoordigd waren in de respons. Tevens werden er in de resultaten van de non-respons onderzoeken aanwijzingen gevonden voor mogelijke selectieve respons op het gebied van contracturen en organisatiegrootte.4


2 In pakketten voor naschoolse opvang inclusief vakantieopvang bijvoorbeeld, is de uurprijs die ouders moeten betalen lager dan de uurprijs die zij zouden moeten betalen wanneer zij alleen naschoolse opvang of alleen vakantieopvang zouden afnemen.


3 Om de verschillende organisaties van elkaar te onderscheiden, zijn de Kamer van Koophandel-nummers gebruikt.


4 Organisaties met een relatief hoog aantal contracturen per kindplaats en grotere organisaties zijn bij de eerste benadering mogelijk terughoudend geweest in deelname aan het onderzoek.


2 - eindrapport -





Op verzoek van het ministerie zijn daarom de grote organisaties, die nog niet hadden gerespondeerd, (nogmaals) op directieniveau benaderd om alsnog nog deel te nemen aan het onderzoek. Organisaties die instemden kregen per e-mail een verkorte versie van de vragenlijst toegestuurd, met daarin alleen vragen over prijzen en contracturen in de dagopvang, naschoolse opvang en vakantieopvang op de drie peildata.5


1.4 Steekproef
Regioplan beschikt, via het ministerie van OCW, over een bestand met capaciteitsgegevens (op locatieniveau) van organisaties voor dagopvang en buitenschoolse opvang per 1 januari 2007. Dit is een landelijk dekkend bestand dat is gebaseerd op de gemeentelijke registers Kinderopvang. Het bestand bevat gegevens over in totaal 1558 kinderopvangorganisaties die opvang aanbieden op ongeveer 5420 locaties.6 Tabel 1.1 laat zien dat de relatief grote organisaties (met meer dan 10 locaties) samen een marktaandeel van vijftig procent hebben.

Tabel 1.1 Omvang van organisaties voor dagopvang en/of buitenschoolse opvang per 1 januari 2007
Aantal organisaties Capaciteit van de organisaties
1 locatie 875 (56%) 31.147 (14%)
2 locaties 281 (18%) 21.566 (10%)
3 locaties 113 (7%) 13.300 (6%)
4 locaties 61 (4%) 10.968 (5%)
5 locaties 32 (2%) 6.333 (3%)
6-10 locaties 95 (6%) 29.152 (13%)
11-20 locaties 67 (4%) 43.474 (19%)
21-50 locaties 26 (2%) 35.289 (16%) >50 locaties 8 (1%) 32.981 (15%)

Totaal 1558 (100%) 22.4210 (100%)

Uit het totaal van kinderopvangorganisaties is een gestratificeerde, representatieve steekproef van duizend organisaties getrokken. De steekproef omvatte alle organisaties die uit twee of meer locaties bestaan. Van de organisaties met één locatie bevond 36 procent zich in de steekproef (317 van de 875 organisaties).


5 In deze verkorte vragenlijst werd er niet gevraagd naar openingstijden en aanbodkenmerken. Ook bevatte de verkorte vragenlijst geen vragen over voorschoolse opvang.


6 In dit bestand kan het voorkomen dat eenzelfde locatie waar zowel dagopvang als buiten- schoolse opvang worden aangeboden twee keer voorkomt: één keer met de capaciteit voor dagopvang en één keer met de capaciteit voor buitenschoolse opvang. Het aantal locaties ligt waarschijnlijk dus iets lager dan 5420.

- eindrapport - 3





Tabel 1.2 Steekproef op organisatie- en locatieniveau Aantal organisaties in de Aantal locaties in de steekproef steekproef
1 locatie 317 (32%) 317 (317*1)
2 locaties 281 (28%) 562 (281*2)
3 locaties 113 (11%) 339 (113*3)
4 locaties 61 (6%) 244 (61*4)
5 locaties 32 (3%) 160 (32*5)
6-10 locaties 95 (9%) 475 (95*5)
11-20 locaties 67 (7%) 335 (67*5)
21-50 locaties 26 (3%) 260 (26*10) >50 locaties 8 (1%) 80 (8*10)

Totaal 1000 2772

Naarmate een organisatie uit meer locaties bestaat, levert het invullen van de vragenlijst meer werk op. Grotere organisaties zijn daarom niet bevraagd over alle locaties. Het aantal bevraagde locaties per organisatie was als volgt:
· Organisaties met vijf locaties of minder hebben wij verzocht de vragenlijst in te vullen voor al hun locaties.

· Organisaties met zes tot twintig locaties hebben wij verzocht de vragenlijst in te vullen voor vijf locaties.

· Organisaties met meer dan twintig locaties hebben wij verzocht de vragenlijst in te vullen voor tien locaties.

Om te voorkomen dat de organisaties de vragenlijst zouden invullen voor locaties met de laagste prijzen, is er een instructie gemaakt voor het kiezen van de locaties. Respondenten werd gevraagd de namen van alle locaties van hun organisatie op alfabetische volgorde te rangschikken en vervolgens de enquête in te vullen over de eerste vijf (in het geval van 6-20 locaties) of tien locaties (in het geval van >20 locaties).

In de loop van het onderzoek (na het uitzetten van de vragenlijst) is er een actueler bestand met capaciteitsgegevens (op locatieniveau) van organisaties voor dagopvang en buitenschoolse opvang beschikbaar gekomen. Dit bestand telt 2312 aanbieders van dagopvang en/of naschoolse opvang. Het totale aantal locaties in dit bestand is 7599. Om een zo goed mogelijk beeld te geven hebben we dat meest actuele bestand als populatiebestand gebruikt bij het nagaan van de omvang en de representativiteit van de respons op locatieniveau.


4 - eindrapport -





Tabel 1.3 Omvang van organisaties voor dagopvang en/of buitenschoolse opvang per 31 december 2008 Aantal locaties binnen een organisatie Aantal organisaties
1 locatie 1488 (64%)
2 locaties 308 (13%)
3 locaties 158 (7%)
4 locaties 68 (3%)
5 locaties 45 (2%)
6-10 locaties 103 (4,5%)
11-20 locaties 81 (3,5%)
21-50 locaties 48 (2%) >50 locaties 13 (1%)

Totaal 2312 (100%)


1.5 Respons en representativiteit
Door de extra dataverzameling onder grote organisaties, waarbij er bewust voor is gekozen om een beperkt aantal vragen voor te leggen, is er in dit onderzoek sprake van een aanvankelijke en een uiteindelijke respons. Dit heeft tot gevolg dat een deel, van de in dit rapport gepresenteerde resultaten, niet is gebaseerd op gegevens van alle locaties die uiteindelijk aan het onderzoek hebben meegedaan:

· De resultaten met betrekking tot contracturen, uurprijzen, en jaarprijzen zijn gebaseerd op de gegevens van alle locaties die hebben meegedaan (de uiteindelijke respons).7

· De resultaten met betrekking tot openingstijden, aanbodkenmerken en de samenhang tussen contracturen en openingsuren zijn gebaseerd op gegevens van locaties die in eerste instantie aan het onderzoek hebben meegedaan (de aanvankelijke respons).

Omvang en representativiteit van de uiteindelijke respons Na de extra dataverzameling onder organisaties met meer dan 20 locaties lag het uiteindelijke aantal deelnemende organisaties op 289. Dit komt neer op een respons van 29 procent (de steekproef bestond uit 1000 organisaties). Deze organisaties hebben gegevens verstrekt over in totaal 866 kinderopvang- locaties (31% van de 2772 locaties in de steekproef).

Vergeleken met de populatiegegevens per 31 december 2008 komt het aantal deelnemende organisaties op 12,5 procent (289 van 2312) en het aantal locaties waarover gegevens is verzameld op 11,4 procent (866 van 7599).

In een responsanalyse hebben wij getoetst of de verdeling van locaties over organisaties van verschillende grootte in de uiteindelijke respons overeenkwam met de verdeling van locaties over organisaties van verschillende grootte in de


7 Dit geldt niet voor de voorschoolse opvang.


- eindrapport - 5





populatie. Hieruit bleek een oververtegenwoordiging van locaties van organisaties met twee, drie of vier locaties en een ondervertegenwoordiging van locaties van de grote organisaties met meer dan vijftig locaties (zie tabel 1.4).8 Wij hebben hiervoor gecorrigeerd met een weegfactor. Dit wil zeggen dat de door ons verzamelde gegevens over locaties van ondervertegenwoordigde organisaties `zwaarder' meetellen in de analyses en de gegevens van locaties van de oververtegenwoordigde organisaties `lichter', waardoor de respons, wat betreft organisatiegrootte, toch vergelijkbaar is met de populatie.9

Tabel 1.4 Populatiegegevens op locatieniveau per 31 december 2008 en de uiteindelijke respons op locatieniveau Organisatiegrootte Aantal locaties (populatie) Aantal locaties (respons)
1 locatie 1488 19,6% 141 16,3%
2 locaties 616 8,1% 112 13,0%
3 locaties 474 6,2% 98 11,3%
4 locaties 272 3,6% 44 5,1%
5 locaties 225 3,0% 26 3,0%
6-10 locaties 771 10,1% 113 13,0%
11-20 locaties 1168 15,4% 63 7,3%
21-50 locaties 1484 19,5% 191 22,1% >50 locaties 1101 14,5% 70 8,1% onbekend 8 0,9% Totaal 7599 100 % 866 100 %

Omvang en representativiteit van de aanvankelijke respons In de aanvankelijke respons lag het aantal deelnemende organisaties op 268 (een respons van 27%). Deze organisaties hebben gegevens ingevuld over 656 kinderopvanglocaties (24% van de 2772 locaties in de steekproef). Zoals al eerder vermeld en zoals tabel 1.5 ook laat zien, is er in de aanvankelijke respons sprake van een oververtegenwoordiging van kleinere organisaties en een (sterke) ondervertegenwoordiging van grotere organisaties. Ook hier hebben we gebruik gemaakt van een weegfactor om de geconstateerde over- en ondervertegenwoordiging te corrigeren.


8 Een zekere mate van ondervertegenwoordiging van grote organisaties is op locatieniveau niet te vermijden omdat deze organisaties de vragenlijst voor `slechts' tien locaties hebben ingevuld. Waarneer we kijken naar het organisatieniveau ligt het responspercentage van organisaties met meer dan vijftig locaties op 58%.


9 De acht locaties in de respons die niet aan het populatiebestand konden worden gekoppeld, hebben een gewicht van één gekregen.


6 - eindrapport -





Tabel 1.5 Populatiegegevens op locatieniveau per 31 december 2008 en de aanvankelijke respons op locatieniveau Organisatiegrootte Aantal locaties (populatie) Aantal locaties (respons)
1 locatie 1488 19,6% 141 21,5%
2 locaties 616 8,1% 112 17,1%
3 locaties 474 6,2% 98 14,9%
4 locaties 272 3,6% 44 6,7%
5 locaties 225 3,0% 26 4,0%
6-10 locaties 771 10,1% 113 17,2%
11-20 locaties 1168 15,4% 63 9,6%
21-50 locaties 1484 19,5% 31 4,7% >50 locaties 1101 14,5% 20 3,0% onbekend 8 1,2% Totaal 7599 100 % 656 100 %


1.6 Leeswijzer
In hoofdstuk twee tot en met vijf presenteren we de onderzoeksresultaten voor de verschillende opvangsoorten (dagopvang, voorschoolse opvang, naschoolse opvang en vakantieopvang). Hoofdstuk zes, ten slotte, bevat de conclusies van het onderzoek. Bij het bespreken van de resultaten wordt gebruikgemaakt van een aantal statistische begrippen. Deze worden toegelicht in bijlage 1.


- eindrapport - 7






8 - eindrapport -






2 RESULTATEN DAGOPVANG

In het uiteindelijke responsbestand (866 locaties) bevinden zich 631 locaties die dagopvang aanbieden. Het gewogen aantal locaties dat dagopvang aanbiedt, is 635. In paragraaf 2.1 tot en met 2.3 worden voor deze locaties de ontwikkelingen in het aantal contracturen, de uurprijzen en de jaarprijzen besproken.

In het aanvankelijke responsbestand (656 locaties) bevinden zich 484 locaties die dagopvang aanbieden. Het gewogen aantal locaties is 494. Voor deze locaties presenteren we in paragraaf 2.4 en 2.5 de kenmerken van het aanbod, de openingstijden en de samenhang tussen contracturen en openingstijden.

Voorafgaand aan de analyses zijn locaties waarbij extreem lage en extreem hoge aantallen contracturen en prijzen waren ingevuld uit het bestand verwijderd (zie bijlage 2).


2.1 Ontwikkeling van het aantal contracturen Bij de contracturen gaat het om het aantal opvanguren per jaar binnen contracten voor een volledige kindplaats. Het gemiddeld aantal contracturen in de dagopvang is de afgelopen twee jaar licht toegenomen (tabel 2.1). In 2007 was het gemiddeld aantal opvanguren per jaar voor een volledige kindplaats
2671 uur. Op 1 januari 2009 was dit aantal toegenomen tot 2706 uur. Dit betekent een toename van iets meer dan één procent (1,3%).

Tabel 2.1 Contracturen in de dagopvang, 2007-2009 (contracten met minder dan 782 uur en meer dan 3390 uur niet meegerekend) Contracturen dagopvang 2007 (n=472)* 2008 (n=491)* 2009 (n=503)* Gemiddelde 2671 2689 2706 Mediaan 2721 2730 2730 Modus 2730 2730 2730 Spreiding 225 222 228 Minimum 840 840 840 Maximum 3120 3120 3120
* Gewogen aantal locaties.

Bij een ruime meerderheid (66%) van de locaties die dagopvang aanbieden, is in de periode 2007-2009 sprake van een stabiel aantal contracturen (tabel
2.2). Bij een beperkt aantal locaties (5%) is het aantal contracturen afgenomen (met gemiddeld 1,8%). Bij de locaties waar het aantal contracturen per jaar is toegenomen, bedraagt de gemiddelde stijging 5,6 procent.


- eindrapport - 9





Tabel 2.2 Ontwikkeling aantal contracturen in de dagopvang, periode 2007-2009 Aantal* Percentage Urenverhoging contract volledige kindplaats
Gemiddelde toename** 1,5% Minimum toename -12,5% Maximum toename 37,5%

Urenverhoging contract volledige kindplaats in
categorieën
Urenafname 21 4,8% Gelijke uren 298 66,3% tot 1% urentoename 27 6,0%
1 tot 3% toename 11 2,4%
3 tot 5% toename 21 4,6%
5 tot 7% toename 31 6,8%
7 tot 9% toename 18 4,1%
9 tot 11% toename 18 4,0%
11 tot 13% toename 1 0,1%
13 tot 15% toename 0 0,0%
15 tot 20% toename 1 0,3% Meer dan 20% toename 2 0,5%

Totaal 449 100 %
* Gewogen aantal locaties.

** Dit gemiddelde is gebaseerd op de gegevens van locaties waarvoor zowel over 2007 als over
2009 gegevens beschikbaar waren.

Vooral locaties van grotere organisaties (meer dan 20 locaties) hebben het aantal contracturen in de dagopvang in de afgelopen twee jaar verruimd (zie tabel 2.3). In ruim veertig procent van de locaties die behoren tot een grotere organisatie (meer dan 20 locaties) werd het aantal contracturen de afgelopen twee jaar verhoogd. In de locaties die behoren tot een kleine organisatie werd veel minder vaak het aantal contracturen verruimd. Slechts in veertien procent van de locaties die behoren tot een kleine organisatie (tot vijf locaties) is het aantal contracturen in de dagopvang verhoogd.

Tabel 2.3 Toename van het aantal contracturen naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren

1 t/m 5 6 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties Urenverlaging 5,2% 8,6% 0,0% 0,0% Gelijke uren 80,7% 65,7% 58,5% 59,6% Urenverhoging 14,1% 25,7% 41,5% 40,4% Totaal 100 % 100 % 100 % 100 % Aantal locaties* 192 70 118 52
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties


10 - eindrapport -






2.2 Ontwikkeling van de uurprijzen
De uurprijs is berekend door de prijs van een volledige kindplaats per jaar te delen door het aantal opvanguren per jaar dat binnen een contract voor een volledige kindplaats wordt aangeboden. Hierbij is gebruikgemaakt van de geschoonde jaarprijs en het geschoonde aantal contracturen. De hierdoor verkregen uurprijs is vervolgens verder geschoond aan de hand van de afgesproken minimum (4,50 euro per uur) en maximum uurprijzen (10,00 euro per uur).1

In de periode 2007-2009 is de gemiddelde uurprijs in de dagopvang licht gestegen (tabel 2.4). In 2007 lag de gemiddelde uurprijs op 5,62 euro. Op
1 januari 2009 was de gemiddelde uurprijs toegenomen tot 6,03 euro. Dit betekent een stijging van de gemiddelde uurprijs met 7,3 procent.2

Tabel 2.4 Uurprijzen in de dagopvang, 2007-2009, in euro's (prijzen lager dan
4,50 en hoger dan 10 euro per uur niet meegerekend) Uurprijs dagopvang** 2007 (n=435)* 2008 (n=457)* 2009 (n=467)* Gemiddelde 5,62 5,83 6,03 Mediaan 5,70 5,87 6,10 Modus 5,86 6,10 6,10 Spreiding 0,28 0,32 0,26 Minimum 4,57 4,87 5,10 Maximum 6,35 8,35 6,86
* Gewogen aantal locaties.

** De maximum uurprijs in de dagopvang waarover kinderopvangtoeslag wordt verstrekt, lag in
2007 op 5,86 euro. In 2008 en 2009 ligt de maximum uurprijs op 6,10 euro.

In 2007 hanteerde een ruime meerderheid (67%) van de locaties die dagopvang aanbieden een uurprijs tussen 5,50 en 6,00 euro (tabel 2.5). Per
1 januari 2009 hanteert een ruime meerderheid (68%) een uurtarief tussen
6,00 en 7,00 euro. Ruim een kwart (29%) hanteert in 2009 een uurtarief wat hoger is dan 6,10 euro, de maximum uurprijs waarover kinderopvangtoeslag wordt verstrekt door de Belastingdienst.


1 Zie bijlage 2.


2 Ontwikkelingen in de loonkosten en inflatie zijn (uiteindelijk) ook van invloed op de ontwikkeling van de prijzen. Precieze cijfers over (loon)kostenstijging in de kinderopvang zijn echter niet beschikbaar. Ter indicatie verwijzen we naar de volgende CBS cijfers: de inflatie over 2007 en 2008 bedroeg respectievelijk 1,6% en 2,5% (periode 2007-2009 4,14%) en de stijging van de CAO-lonen in de gezondheids- en welzijnszorg lag volgens het CBS in 2007 op 2% en in 2008 op 2,8%.

- eindrapport - 11





Tabel 2.5 Uurprijzen in de dagopvang, 2007-2009, in categorieën Uurprijs dagopvang** 2007 (n=435)* 2008 (n=457)* 2009 (n=467)*
4,50 tot 5,00 euro 2,5% 1,2% 0,0%
5,00 tot 5,50 euro 25,9% 12,0% 5,1%
5,50 tot 6,00 euro 66,9% 55,9% 26,6%
6,00 tot en met 6,10 euro 2,6% 27,9% 39,5%
6,11 tot 6,50 euro 2,1% 2,4% 27,0%
6,50 tot 7,00 euro 0,0% 0,0% 1,8%
7,00 euro of meer 0,0% 0,5% 0,0% Totaal 100 % 100 % 100 %
* Gewogen aantal locaties.

** De maximum uurprijs in de dagopvang waarover kinderopvangtoeslag wordt verstrekt, lag in
2007 op 5,86 euro. In 2008 en 2009 ligt de maximum uurprijs op 6,10 euro.

De grotere organisaties, met meer dan twintig locaties, hanteren iets vaker een uurprijs hoger dan 6,10 euro dan de kleinere organisaties (tabel 2.6). Ongeveer één derde rekent een uurprijs tussen de 6,11 en 6,50 euro. Bij de kleinere organisaties wordt een dergelijke prijs door één vijfde van de locaties gerekend. De kleinere organisaties hanteren iets vaker een uurprijs tussen
5,00 en 5,50 euro. Alleen bij de kleinste organisaties is een groep (5%) met een uurprijs hoger dan 6,50.

Tabel 2.6 Uurprijscategorieën 2009 naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren

1 t/m 5 6 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties
4,50 tot 5,00 euro 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
5,00 tot 5,50 euro 5,3% 10,8% 0,8% 0,0%
5,50 tot 6,00 euro 31,7% 28,9% 21,7% 13,7%
6,00 tot en met 35,4% 38,6% 42,6% 52,9%
6,10 euro

6,11 tot 6,50 euro 22,8% 21,7% 34,9% 33,3%
6,50 tot 7,00 euro 4,8% 0,0% 0,0% 0,0% Totaal 100 % 100 % 100 % 100 % Aantal locaties* 189 83 129 51
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties.

Voor bijna alle locaties geldt dat in de periode 2007-2009 de uurprijs voor dagopvang met meer dan één procent is verhoogd (tabel 2.7). Bij slechts een klein deel (3%) van de locaties is de prijs verlaagd, gelijk gebleven of met minder dan één procent gestegen. Ongeveer de helft (51%) van de locaties verhoogde de uurprijs met zeven tot elf procent. De gemiddelde uurprijsstijging van de tien procent locaties die het meest in prijs zijn gestegen, bedraagt dertien procent over twee jaren.


12 - eindrapport -





Tabel 2.7 Ontwikkeling uurprijs in de dagopvang, periode 2007-2009 Aantal* Percentage Uurprijsverhoging
Gemiddelde uurprijsverhoging** 7,4% Minimum uurprijsverhoging -0,8% Maximum uurprijsverhoging 24,7%

Uurprijsverhoging in categorieën
Prijsverlaging, gelijke uurprijs of prijsverhoging tot 1% 10 2,5%
1 tot 3% uurprijsverhoging 8 1,9%
3 tot 5% uurprijsverhoging 97 23,4%
5 tot 7% uurprijsverhoging 57 13,7%
7 tot 9% uurprijsverhoging 116 28,0%
9 tot 11% uurprijsverhoging 95 23,0%
11 tot 13% uurprijsverhoging 15 3,6% Meer dan 13% uurprijsverhoging 17 4,0%

Totaal 414 100 %
* Gewogen aantal locaties.

** Dit gemiddelde is gebaseerd op de gegevens van locaties waarvoor zowel over 2007 als over
2009 gegevens beschikbaar waren.

Zowel bij locaties die behoren tot kleinere organisaties (minder dan 20 locaties) als de locaties die behoren tot grotere organisaties (meer dan 20 locaties) ligt de prijsverhoging over het algemeen tussen de één en dertien procent (tabel 2.8). Alleen bij de locaties die behoren tot de kleinere organisaties werd in de afgelopen twee jaar in een aantal gevallen een prijsverhoging van meer dan dertien procent doorgevoerd.

Tabel 2.8 Ontwikkeling van de uurprijzen naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren (prijzen lager dan 4,50 en hoger dan
10 euro per uur niet meegerekend)
1 t/m 5 6 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties Prijsverlaging, gelijke prijs, of 3,7% 3,0% 0,0% 2,0% prijsverhoging tot 1%
Prijsverhoging van 1 tot 7% 35,0% 48,5% 49,1% 29,4% Prijsverhoging van 7 tot 13% 49,7% 47,0% 50,9% 68,6% Prijsverhoging van 13% of 11,7% 1,5% 0,0% 0,0% meer
Totaal 100 % 100 % 100 % 100 % Aantal locaties* 163 66 116 51
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties.


- eindrapport - 13






2.3 Ontwikkeling van de jaarprijzen
In de periode 2007-2009 zijn de jaarprijzen van de dagopvang gemiddeld negen procent gestegen. In 2007 was de gemiddelde jaarprijs 14.924 euro. In
2009 is de gemiddelde jaarprijs toegenomen tot 16.274 euro. Er is een groot verschil tussen de minimum en de maximum jaarprijs. Dit heeft vooral te maken met het aantal contracturen dat wordt aangeboden. Niet alle locaties zijn vijf dagen geopend en ook de openingstijden kunnen verschillen.

Tabel 2.10 Jaarprijzen van dagopvang in de periode 2007-2009 (prijzen lager dan
3.519 en hoger dan 33.900 euro per jaar niet meegerekend) Jaarprijzen dagopvang 2007 (n=470)* 2008 (n=483)* 2009 (n=492)* Gemiddelde 14.924 15.588 16.274 Mediaan 15.152 15.698 16.462 Modus 14.650 15.250 16.462 Spreiding 1.444 1.424 1.545 Minimum 5.090 5.292 5.200 Maximum 24.058 25.417 25.633
* Gewogen aantal locaties.

Slechts een klein deel (1%) van de locaties heeft de jaarprijs verlaagd, constant gehouden of een verhoging tot één procent doorgevoerd (zie tabel
2.11). De gemiddelde jaarprijsstijging van de tien procent locaties die het meest in prijs zijn gestegen, bedraagt 18,6% procent over twee jaren.

Tabel 2.11 Ontwikkeling van de jaarprijzen in de dagopvang, periode 2007-2009 Aantal* Percentage Jaarprijsverhoging volledige kindplaats
Gemiddelde jaarprijsverhoging** 9,2% Minimum jaarprijsverhoging -6,3% Maximum jaarprijsverhoging 36,8%

Jaarprijsverhoging volledige kindplaats in categorieën
Prijsverlaging, gelijke jaarprijs of prijsverhoging tot 1% 6 1,3%
1 tot 3% jaarprijsverhoging 12 2,7%
3 tot 5% jaarprijsverhoging 74 16,6%
5 tot 7% jaarprijsverhoging 48 10,7%
7 tot 9% jaarprijsverhoging 93 20,7%
9 tot 11% jaarprijsverhoging 94 20,9%
11 tot 13% jaarprijsverhoging 38** 8,5%
13 tot 15% jaarprijsverhoging 38** 8,4%
15 tot 20% jaarprijsverhoging 38** 8,6% Meer dan 20% jaarprijsverhoging 6 1,4%

Totaal 448 100 %
* Gewogen aantal locaties.

** Dit gemiddelde is gebaseerd op de gegevens van locaties waarvoor zowel over 2007 als over
2009 gegevens beschikbaar waren.

*** Hier is het absolute aantal gelijk, maar het percentage anders. Dit komt door de weging.


14 - eindrapport -





Een prijsverlaging, gelijke prijs of prijsverhoging tot één procent komt alleen voor bij locaties die behoren tot een kleine organisatie (tabel 2.12). Voor zowel de locaties die behoren tot de kleinere organisaties als de locaties die behoren tot de grotere organisaties geldt dat een ruime meerderheid een prijsstijging tussen één en dertien procent heeft doorgevoerd in de periode 2007-2009.

Tabel 2.12 Toename van de jaarprijzen , periode 2007-2009 naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren
1 t/m 5 6 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties Prijsverlaging, gelijke prijs, of 3,7% 0,0% 0,0% 0,0% prijsverhoging tot 1%
Prijsverhoging van 1 tot 7% 26,6% 36,0% 33,3% 29,4% Prijsverhoging van 7 tot 13% 50,5% 52,0% 47,0% 51,0% Prijsverhoging van 13% of meer 19,1% 12,0% 19,7% 19,6% Totaal 100 % 100 % 100 % 100 % Aantal locaties* 188 75 117 51
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties.


2.4 Kenmerken van het aanbod
Wanneer we nagaan wat er allemaal is inbegrepen bij contracten in de dagopvang, zijn er nauwelijks verschillen tussen de drie peildata (tabel 2.13). Bij een ruime meerderheid van de locaties die dagopvang aanbieden, zijn luiers, voeding, cadeautjes/feestjes, uitstapjes en het incidenteel wisselen van dagen inbegrepen in de contracten voor een volledige kindplaats. Dieetvoeding, extra ouderactiviteiten, incidentele extra opvang, verlengde of flexibele opvang zijn veel minder vaak bij de contracten inbegrepen.

Tabel 2.13 Aanbodkenmerken van contracten voor dagopvang 2007-2009 (extreme contracturen en uurprijzen verwijderd)
2007 2008 2009 (n=381)* (n=359)* (n=370)* Luiers 66,7% 67,9% 71,3% Voeding 94,0% 95,5% 96,9% Dieetvoeding 30,2% 31,5% 31,9% Extra ouderactiviteiten 42,5% 44,5% 44,7% Cadeautjes, feestjes 88,5% 90,6% 89,9% Uitstapjes 80,9% 81,5% 82,8% Aantal uren incidentele extra opvang 17,0% 19,6% 19,6% Incidenteel wisselen van dagen 92,9% 94,0% 96,0% Verlengde opvang 13,3% 14,5% 16,9% Flexibele opvang 23,9% 24,2% 23,3%
* Gewogen aantal locaties.

- eindrapport - 15






2.5 Ontwikkeling van de openingstijden
Alvorens deze analyses te verrichten, hebben we de ingevulde openings- en sluitingstijden eerst geschoond conform de afspraken over het minimum en maximum aantal contracturen (zie bijlage 2). De minimale openingsduur per dag is daarbij gesteld op 3 uur en de maximale openingsduur op 13 uur.

Openingsuren
Het gemiddeld aantal openingsuren per dag in de dagopvang is in de periode
2007-2009 min of meer hetzelfde gebleven en ligt rond de 10 uur en 40 minuten (zie tabel 2.14).

Tabel 2.14 Openingsuren (uren:minuten) in de dagopvang 2007-2009 Openingsuren dagopvang 2007 (n=424)* 2008 (n=432)* 2009 (n=442)* Gemiddelde 10:37 10:44 10:46 Mediaan 10:30 10:30 10:45 Modus 10:30 10:30 10:30 Spreiding 0:40 0:37 0:38 Minimum 4:30 5:00 5:00 Maximum 13:00 13:00 13:00

Openings- en sluitingstijden
De openingstijden in de dagopvang variëren op alle drie de peildata van 6:00 uur tot 8:45 uur. In 2009 gaan de meeste locaties (66%) om 7:30 uur open. Bijna een kwart (23%) gaat eerder open en elf procent gaat later open dan
7:30 uur.
De door de respondenten opgegeven sluitingstijden variëren tussen 12:00 uur en 19:30 uur. In 2009 gaan de meeste locaties (92%) tussen 18:00 en 18:30 uur dicht. Een beperkt aantal sluit voor 18:00 uur (4%) of na 18:30 uur (4%).

Sluitingsdagen
Vanwege de vergelijkbaarheid tussen respondenten is in de vragenlijst gevraagd naar het aantal sluitingsdagen van een specifiek kalenderjaar (2008). Het gemiddeld aantal sluitingsdagen in de dagopvang bedroeg in dat jaar 3,3. Vier tiende (42%) van de locaties had, afgezien van de nationale feestdagen, geen sluitingsdagen.

Samenhang openingsuren & contracturen
Op alle drie de peildata is er een matige, maar significante correlatie tussen het aantal uren dat locaties per dag open zijn en het aantal contracturen per jaar bij een volledige kindplaats in de dagopvang (zie tabel 2.15).3


3 Voor een toelichting op het begrip correlatie, zie bijlage 1.
16 - eindrapport -





Tabel 2.15 Correlatie openingsuren - contracturen, 2007-2009 Correlatie Aantal locaties*
2007 0,52** 329
2008 0,45** 338
2009 0,55** 345
* Gewogen aantal locaties.

** De correlatie is significant (p

2.6 Samenvatting
Het gemiddeld aantal contracturen in de dagopvang is in de periode 2007-
2009 zeer licht gestegen (met 1,3%). Bij 66 procent van de locaties die aan het onderzoek deelnamen, is sprake van ongewijzigd aantal contracturen.

De gemiddelde uurprijs is in dezelfde periode gestegen met 7,3 procent. Prijsverhogingen van 7 tot 13 procent hebben vooral plaatsgevonden bij locaties van grote organisaties (meer dan 50 locaties). Prijsverhogingen van
13 procent of meer zijn bijna geheel toe te schrijven aan locaties van kleine organisaties (1 t/m 5 locaties). Bij 29 procent van de locaties geldt een uurprijs die hoger is dan 6,10 euro per uur (het maximum uurtarief dat door de Belastingdienst wordt vergoed). Uurprijzen hoger dan 6,10 euro komen iets vaker voor bij locaties van grotere organisaties (meer dan 20 locaties) dan bij locaties van kleinere organisaties (minder dan 20 locaties). De gemiddelde jaarprijs is in de afgelopen twee jaren met 9 procent gestegen.

Wat betreft de kenmerken van het aanbod is gebleken dat zaken als luiers, voeding, cadeautjes/feestjes, uitstapjes en het incidenteel wisselen van dagen bij een ruime meerderheid van de locaties zijn inbegrepen in het contract. Hierin is in de afgelopen 2 jaren weinig verandering opgetreden.

Net als het aantal contracturen is het aantal openingsuren in de dagopvang in de afgelopen 2 jaar nagenoeg niet veranderd. Locaties voor dagopvang zijn gemiddeld ruim 10,5 uur per dag open.

- eindrapport - 17






18 - eindrapport -






3 RESULTATEN VOORSCHOOLSE OPVANG

De resultaten die in dit hoofdstuk worden gepresenteerd zijn geheel gebaseerd op de gegevens die zijn verzameld in de aanvankelijke respons.1 In het aanvankelijke responsbestand bevinden zich 234 locaties die voorschoolse opvang aanbieden (gewogen n = 278). Voorafgaand aan de analyses zijn locaties waarbij extreem lage en extreem hoge aantallen contracturen en prijzen waren ingevuld uit het bestand verwijderd (zie bijlage
2).


3.1 Ontwikkeling van het aantal contracturen Bij de contracturen gaat het om het aantal opvanguren per jaar binnen contracten voor een volledige kindplaats. Uit tabel 3.1 kan worden opgemaakt dat het gemiddeld aantal contracturen in de voorschoolse opvang in 2009 gelijk is aan dat van 2008. De afname in het aantal contracturen van 2007 naar 2008 bedraagt 7,5 procent.

Tabel 3.1 Aantal contracturen in de voorschoolse opvang, 2007-2009 (contracten met minder dan 100 uur en meer dan 600 uur niet meegerekend)
Contracturen 2007 (n=82)* 2008 (n=139)* 2009 (n=154)* voorschoolse opvang
Gemiddelde 280 259 259 Mediaan 300 300 295 Modus 300 300 300 Spreiding 124 109 109 Minimum 100 100 100 Maximum 600 600 600
* Gewogen aantal locaties.


3.2 Ontwikkeling van de uurprijzen
De uurprijs voor dagopvang is verkregen door de prijs van een volledige kindplaats per jaar te delen door het aantal opvanguren per jaar dat binnen een contract voor een volledige kindplaats wordt aangeboden. Hiervoor gebruikten we de geschoonde jaarprijs en het geschoonde aantal contracturen. De hierdoor verkregen uurprijs is vervolgens verder geschoond aan de hand van de afgesproken minimum en maximum uurprijs.


1 De verkorte vragenlijst die voor de extra ronde dataverzameling is gebruikt bevatte geen vragen over voorschoolse opvang.


- eindrapport - 19





Tabel 3.2 Uurprijzen in de voorschoolse opvang, 2007-2009, in euro's (prijzen lager dan 4,50 en hoger dan 10 euro per uur niet meegerekend) Uurprijs voorschoolse 2007 (n=76)* 2008 (n=132)* 2009 (n=146)* opvang**
Gemiddelde 5,97 6,06 6,13 Mediaan 6,00 6,09 6,10 Modus 6,50 6,09 6,10 Spreiding 0,58 0,46 0,50 Minimum 4,67 5,00 5,00 Maximum 7,84 8,06 8,39
* Gewogen aantal locaties.

** De maximum uurprijs in de buitenschoolse opvang waarover kinderopvangtoeslag wordt verstrekt, lag in 2007 op 6,02 euro. In 2008 en 2009 ligt de maximum uurprijs op 6,10 euro.

Uit tabel 3.2 kan worden opgemaakt dat in de periode 2007-2009 de gemiddelde uurprijs in de voorschoolse opvang met 2,7 procent is gestegen van 5,97 naar 6,13 euro per uur.

Wanneer we de verkregen uurprijzen voor voorschoolse opvang in categorieën verdelen (zie tabel 3.3), zien we dat 39 procent van de locaties in
2009 een uurprijs hanteert die boven vergoedingsgrens van de Belastingsdienst ligt (in 2007 en 2008 ging het om respectievelijk 36% en 33% van de locaties).

Tabel 3.3 Uurprijzen in de voorschoolse opvang, 2007-2009, in categorieën Uurprijs voorschoolse 2007 (n=76)* 2008 (n=132)* 2009 (n=146)* opvang

4,50 tot 5,00 euro 9,4% 0,0% 0,0%
5,00 tot 5,50 euro 8,3% 12,5% 12,3%
5,50 tot 6,00 euro 31,6% 12,8% 6,4%
6,00 tot en met 6,10 euro 15,1% 42,2% 42,7%
6,11 tot 6,50 euro 5,9% 12,3% 16,8%
6,50 tot 7,00 euro 27,5% 18,3% 19,3%
7,00 of meer euro 2,3% 2,0% 2,7%
* Gewogen aantal locaties.


3.3 Ontwikkeling van de jaarprijzen
Tabel 3.5 toont de gemiddelde jaarprijzen van een voltijds kindplaats in de periode 2007-2009. De gemiddelde jaarprijs in de voorschoolse opvang is in deze periode met 3,4 procent afgenomen. Dit is waarschijnlijk het gecombineerde effect van de lichte toename van de uurprijs (2,7%) en de iets grotere afname van het aantal contracturen (7,5%).


20 - eindrapport -





Tabel 3.5 Jaarprijzen in de voorschoolse opvang, 2007-2009, in euro's (prijzen lager dan 450 en hoger dan 6000 euro per jaar niet meegerekend) Uurprijs voorschoolse 2007 (n=84)* 2008 (n=141)* 2009 (n=155)* opvang**
Gemiddelde 1560 1516 1545 Mediaan 1806 1711 1769 Modus 1950 609 610 Spreiding 747 648 669 Minimum 489 609 610 Maximum 5400 5400 5700
* Gewogen aantal locaties.


3.4 Kenmerken van het aanbod
De vraag over aanbodkenmerken voor de voorschoolse opvang is door een beperkt aantal respondenten ingevuld. De groep is te klein om de ontwikkeling te kunnen duiden en generaliseren. Om die reden dient men voorzichtig te zijn met de interpretatie van de gegevens in tabel 3.6. De uitkomsten geven wel een indicatie dat vervoer naar school en de mogelijkheid om incidenteel van dag te wisselen in veel gevallen zijn inbegrepen.

Tabel 3.6 Aanbodkenmerken van contracten voor voorschoolse opvang, 2007-
2009 (extreme contracturen en uurprijzen verwijderd)
2007 (n=10)* 2008 (n=8)* 2009 (n=12)* Compleet ontbijt (eten en drinken) 7% 9% 14% Gedeeltelijk ontbijt (eten of drinken 39% 24% 26% Vervoer van de opvanglocatie naar 85% 89% 100% school, indien van toepassing
Een aantal uren incidentele extra 27% 83% 60% opvang
Mogelijkheid tot het incidenteel 61% 100% 100% wisselen van dagen

* Gewogen aantal locaties.


3.5 Ontwikkeling van de openingstijden
Alvorens deze analyses te verrichten, hebben we de door de respondenten ingevulde openings- en sluitingstijden eerst geschoond conform de opbouw van de afspraak over het minimaal aantal contracturen (zie bijlage 2). De minimale openingsduur per dag is daarbij gesteld op een half uur en de maximale openingsduur op drie uur.

Openingsuren
Het gemiddeld aantal openingsuren per dag in de voorschoolse opvang bedraagt iets meer dan een uur en is in de periode 2007-2009 korter geworden (zie tabel 3.7). Er is sprake van een afname van 8,2 procent, hetgeen in lijn is met de afname van het aantal contracturen in deze periode.
- eindrapport - 21





Tabel 3.7 Openingsuren (uren:minuten) in de voorschoolse opvang, 2007-2009 Openingsuren 2007 (n=86)* 2008 (n=148)* 2009 (n=163)* voorschoolse opvang
Gemiddelde 1:13 1:08 1:07 Mediaan 1:00 1:00 1:00 Modus 1:00 1:00 1:00 Spreiding 0:29 0:27 0:26 Minimum 0:30 0:30 0:30 Maximum 3:00 3:00 2:15
* Gewogen aantal locaties.

Openings- en sluitingstijden
De openingstijden in de voorschoolse opvang variëren op alle drie de peildata van 6:00 uur tot 8:00 uur. Het overgrote deel van locaties opent tussen 7:00 en
8:00 (97 à 98%). Twee à drie procent van de locaties opent voor 7:00 uur. De sluitingstijden van de voorschoolse opvang variëren van 8:00 tot 9:00 uur. De meeste locaties (69% in 2007, 73% in 2008 en 74% 2009) sluiten om 8:30 uur.2

Sluitingsdagen
Het gemiddeld aantal sluitingsdagen in de voorschoolse opvang ligt in 2008 op
3,9. Zesenzestig procent van de locaties heeft, afgezien van de nationale feestdagen, geen sluitingsdagen.

Samenhang openingsuren en contracturen
Tabel 3.8 geeft de correlatiecoëfficiënten van het aantal uren dat locaties voor voorschoolse opvang per dag open zijn en het aantal contracturen per jaar bij een volledige kindplaats. De tabel laat zien dat er sprake is van sterke, zeer significante correlaties (de kans dat het gevonden verband op toeval berust is kleiner dan 1 op 1000).

Tabel 3.5 Correlatie openingsuren - contracturen, 2007-2009 Correlatie Aantal locaties*
2007 0,79** 56
2008 0,84** 111
2009 0,85** 125
* Gewogen aantal locaties.

** De correlatie is significant (p

2 Het aantal locaties van deze analyse is kleiner omdat een gedeelte van de respondenten (waarschijnlijk) de sluitingstijd van een andere opvangvorm (dagopvang/naschoolse opvang) op dezelfde locatie heeft ingevuld.


22 - eindrapport -






3.6 Samenvatting
Wanneer we de belangrijkste resultaten voor de voorschoolse opvang op een rij zetten, komen we tot de volgende punten:

Het gemiddeld aantal contracturen in de voorschoolse opvang is tussen 2007-
2008 gedaald (met 7,5%) en daarna (van 2008 naar 2009) stabiel gebleven. Deze daling is mogelijk te verklaren door het feit dat voorschoolse opvang een relatief nieuwe opvangvorm is, waarbij men nog op zoek is naar het benodigde aantal uren opvang.

De gemiddelde uurprijs van voorschoolse opvang is in de periode 2007-2009 licht gestegen (met 2,7%). Voor 39 procent van de deelnemende locaties geldt een uurprijs hoger dan 6,10 euro per uur. Twee tot drie procent van de locaties brengt 7,00 euro of meer per uur in rekening.

De gemiddelde jaarprijs van voorschoolse opvang is in de afgelopen twee jaren met 3,4 procent gezakt, waarschijnlijk als gevolg van het gedaald aantal contracturen en de lichte toegenomen uurprijs.

Het aantal openingsuren is, net als het aantal contracturen, in de afgelopen twee jaar afgenomen (met 8,2%). Locaties voor voorschoolse opvang zijn gemiddeld ruim een uur per dag open.


- eindrapport - 23






24 - eindrapport -






4 RESULTATEN NASCHOOLSE OPVANG (EXCLUSIEF VAKANTIEOPVANG)

In het aangevulde responsbestand (866 locaties) bevinden zich 509 locaties die naschoolse opvang aanbieden. 115 daarvan bieden naschoolse opvang alleen aan in combinatie met vakantieopvang. Van 17 locaties is niet bekend of zij naschoolse opvang inclusief of exclusief vakantieopvang aanbieden. Voor de 387 locaties (509-115-17) die naschools opvang aanbieden exclusief vakantieopvang worden in paragraaf 4.1 tot en met 4.3 de ontwikkelingen in contracturen, uurprijzen en jaarprijzen besproken. De gewogen n van deze locaties is 418.

In het aanvankelijke responsbestand bevinden zich 365 locaties die naschoolse opvang aanbieden. 71 daarvan bieden naschoolse opvang alleen aan in combinatie met vakantieopvang. Ook in dit bestand is van 17 locaties onbekend of zij naschoolse opvang inclusief of exclusief vakantieopvang aanbieden. Voor de 277 (365-71-17) locaties die naschoolse opvang exclusief vakantieopvang aanbieden, worden in paragraaf 4.4 en 4.5 de aanbod- kenmerken, de openingstijden en de samenhang tussen openingstijden en contracturen besproken. De gewogen n van deze locaties is 297.

Voorafgaand aan de analyses zijn locaties waarbij extreem lage en extreem hoge aantallen contracturen en prijzen waren ingevuld uit het bestand verwijderd (zie bijlage 2).


4.1 Ontwikkeling van het aantal contracturen Bij de contracturen gaat het om het aantal opvanguren per jaar binnen contracten voor een volledige kindplaats. Het gemiddelde aantal contracturen is in de afgelopen twee jaar licht toegenomen (zie tabel 4.1). In 2007 was het gemiddeld aantal contracturen voor een volledige kindplaats 876. In 2007 is het gemiddelde aantal contracturen toegenomen tot 889. Dit betekent een stijging van het gemiddeld aantal contracturen met 1,1 procent.

Tabel 4.1 Contracturen in de naschoolse opvang, 2007-2009 (contracten met minder dan 560 uur en meer dan 1360 uur niet meegerekend) Contracturen nso 2007 (n=216)* 2008 (n=242)* 2009 (n=249)* Gemiddelde 879 887 889 Mediaan 877 880 877 Modus 720 720 720 Spreiding 160 164 164 Minimum 560 560 560 Maximum 1320 1320 1320
* Gewogen aantal locaties.

- eindrapport - 25





Tabel 4.2 laat zien dat bij zestig procent van de locaties die naschoolse opvang aanbieden het aantal contracturen voor een volledige kindplaats in de periode 2007-2009 constant is gebleven. In bijna negen procent van de locaties is het aantal contracturen de afgelopen twee jaar afgenomen (gemiddelde afname 8,2%). In ongeveer drie tiende van de locaties (32%) is het aantal contracturen gestegen (gemiddelde stijging 9,1%) .

Tabel 4.2 Toename van het aantal contracturen in de naschoolse opvang, periode 2007-2009
Aantal* Percentage Urenverhoging contract volledige kindplaats
Gemiddelde toename** 2,2% Minimum toename -28,33% Maximum toename 26,25%

Urenverhoging contract volledige kindplaats in
categorieën
Urenafname 18 8,5% Gelijke uren 127 59,9% tot 1% urentoename 0 0,0%
1 tot 3% toename 21 9,9%
3 tot 5% toename 2 0,8%
5 tot 7% toename 5 2,5%
7 tot 9% toename 6 2,9%
9 tot 11% toename 8 3,8%
11 tot 13% toename 4 1,8%
13 tot 15% toename 11 5,0%
15 tot 20% toename 5 2,6% Meer dan 20% toename 5 2,3%

Totaal 212 100 %
* Gewogen aantal locaties.

** Dit gemiddelde is gebaseerd op de gegevens van locaties waarvoor zowel over 2007 als over
2009 gegevens beschikbaar waren.

De locaties die behoren tot een grotere organisatie (meer dan 20 locaties) hebben vaker het aantal contracturen verlaagd dan de kleinere organisaties (zie tabel 4.3). De tabel laat ook zien dat verhoging van het aantal contracturen vooral heeft plaatsgevonden bij organisaties met 6 t/m 20 locaties en bij organisaties met meer dan 50 locaties.


26 - eindrapport -





Tabel 4.3 Toename van het aantal contracturen naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren
1 t/m 5 6 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties Contracturenverlaging 5,7% 0% 16,4% 8,7% Gelijke contracturen 81,1% 57,5% 67,2% 43,5% Contracturenverhoging 13,2% 42,5% 16,4% 47,8% Totaal 100 % 100 % 100 % 100 % Aantal locaties* 53 40 61 46
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties.


4.2 Ontwikkeling van de uurprijzen
We hebben de uurprijs berekent door de prijs van een volledige kindplaats per jaar te delen door het aantal opvanguren per jaar dat binnen een contract voor een volledige kindplaats wordt aangeboden. Hiervoor is gebruikgemaakt van de geschoonde jaarprijs en het geschoonde aantal contracturen. De hierdoor verkregen uurprijs is vervolgens verder geschoond aan de hand van het afgesproken minimum (4,50 euro per uur) en maximum (10,00 euro per uur).1

Tabel 4.4 laat zien dat de gemiddelde uurprijs de afgelopen twee jaar is gestegen van 6,16 euro in 2007 naar 6,53 euro in 2009. Dit betekent een stijging van zes procent.

Tabel 4.4 Uurprijzen in de naschoolse opvang, 2007-2009, in euro's (prijzen lager dan 4,50 en hoger dan 10 euro per uur niet meegerekend) Uurprijs nso** 2007 (n=209)* 2008 (n=233)* 2009 (n=241)* Gemiddelde 6,16 6,33 6,53 Mediaan 6,02 6,10 6,48 Modus 6,09 6,10 6,10 Spreiding 0,61 0,56 0,61 Minimum 4,85 4,98 4,98 Maximum 8,51 8,38 8,63
* Gewogen aantal locaties.

** De maximum uurprijs in de buitenschoolse opvang waarover kinderopvangtoeslag wordt verstrekt, lag in 2007 op 6,02 euro. In 2008 en 2009 ligt de maximum uurprijs op 6,10 euro.

Een meerderheid (62%) van de locaties die naschoolse opvang (exclusief vakantieopvang) aanbiedt, hanteert in 2009 een uurprijs die boven de maximum uurprijs van de Belastingdienst ligt (zie tabel 4.5). Ruim één vijfde (21%) van de locaties rekent 6,10 euro (precies) als uurprijs.


1 Zie bijlage 2.


- eindrapport - 27





Tabel 4.5 Uurprijzen in de naschoolse opvang, 2007-2009, in categorieën Uurprijs nso 2007 (n=209)* 2008 (n=233)* 2009 (n=241)*
4,50 tot 5,00 euro 0,8% 0,5% 0,5%
5,00 tot 5,50 euro 7,7% 4,8% 0,7%
5,50 tot 6,00 euro 27,3% 22,7% 6,1%
6,00 tot en met 6,10 euro 27,5% 22,2% 30,9%
6,11 tot 6,50 euro 13,1% 8,9% 14,4%
6,50 tot 7,00 euro 13,3% 23,5% 29,7%
7,00 of meer euro 10,3% 17,5% 17,7%
* Gewogen aantal locaties.

Het zijn vooral de locaties die behoren tot grotere organisaties (meer dan 20 locaties) die een uurprijs rekenen die hoger ligt dan de grens die de Belastingdienst hanteert (zie tabel 4.6). Een ruime meerderheid van deze locaties hanteert een uurprijs van meer dan 6,11 euro per uur. Bijna de helft (48%) van de grootste organisaties (meer dan 50 locaties) hanteert zelfs een uurprijs van zeven euro of meer. Bij de locaties die behoren tot een kleine organisatie hanteert 37 procent een uurprijs van 6,11 tot 7 euro per uur. Geen enkele locatie van een kleine organisatie rekent echter meer dan zeven euro per uur.

Tabel 4.6 Uurprijscategorieën 2009 naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren

1 t/m 5 6 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties
4,50 tot 5,00 euro 1,5% 0% 0% 0%
5,00 tot 5,50 euro 3,0% 0% 0% 0%
5,50 tot 6,00 euro 19,4% 9,3% 0% 0%
6,00 tot en met 6,10 euro 38,8% 53,5% 23,4% 19,6%
6,11 tot 6,50 euro 16,4% 18,6% 26,0% 0%
6,50 tot 7,00 euro 20,9% 16,3% 46,8% 32,6%
7,00 of meer euro 0,0% 2,3% 3,9% 47,8% Totaal 100 % 100 % 100 % 100 % Aantal locaties* 67 43 77 46
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties.

Bijna alle locaties (94%) hebben de uurprijs voor naschoolse opvang in de afgelopen twee jaar verhoogd (tabel 4.7). Slechts zes procent heeft de uurprijs verlaagd of constant gehouden. Bijna één vijfde (17%) van de locaties die naschoolse opvang aanbiedt, verhoogde in de afgelopen twee jaar de uurprijs met meer dan elf procent. De gemiddelde uurprijsstijging van de negen procent locaties die het meest in prijs zijn gestegen, bedraagt 21 procent over twee jaren.


28 - eindrapport -





Tabel 4.7 Toename van de uurprijzen in de naschoolse opvang, periode 2007-
2009
Aantal* Percentage Uurprijsverhoging volledige kindplaats
Gemiddelde uurprijsverhoging** 7,0% Minimum uurprijsverhoging -24,8% Maximum uurprijsverhoging 48,6%

Uurprijsverhoging volledige kindplaats in
categorieën
Uurprijsverlaging 5 2,4% Gelijke uurprijs 8 3,9% Tot 1% uurprijsverhoging 3 1,3%
1 tot 3% uurprijsverhoging 37 18,1%
3 tot 5% uurprijsverhoging 27 13,3%
5 tot 7% uurprijsverhoging 24 11,9%
7 tot 9% uurprijsverhoging 31 14,9%
9 tot 11% uurprijsverhoging 35 16,9%
11 tot 13% uurprijsverhoging 21 10,4%
13 tot 15% uurprijsverhoging 3 1,2%
15 tot 20% uurprijsverhoging 3 1,4% Meer dan 20% uurprijsverhoging 9 4,3%

Totaal 205 100 %
* Gewogen aantal locaties.

** Dit gemiddelde is gebaseerd op de gegevens van locaties waarvoor zowel over 2007 als over
2009 gegevens beschikbaar waren.

Het zijn vooral de locaties die behoren tot een grotere organisatie die de uurprijs voor naschoolse opvang hebben verhoogd met meer dan zeven procent (tabel 4.8). Drie kwart (76%) van de locaties die behoren tot een grote organisatie (meer dan 50 locaties) heeft de uurprijs met meer dan zeven procent verhoogd.

Tabel 4.8 Toename van de uurprijzen naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren

1 t/m 5 6 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties Prijsverlaging, gelijke prijs, of 32,7% 2,6% 4,9% 2,2% prijsverhoging tot 1%
Prijsverhoging van 1 tot 7% 42,9% 84,2% 41,0% 22,0% Prijsverhoging van 7 tot 13% 20,4% 10,5% 41,0% 68,9% Prijsverhoging van 13% of meer 4,1% 2,6% 13,1% 6,7% Totaal 100 % 100 % 100 % 100 % Aantal locaties* 49 38 61 45
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties.


- eindrapport - 29






4.3 Ontwikkeling van de jaarprijzen
In de periode 2007-2009 zijn de jaarprijzen voor een volledige kindplaats in de naschoolse opvang met gemiddeld 6,1 procent gestegen. In 2007 was de gemiddelde jaarprijs 5619 euro. In 2009 is de gemiddelde jaarprijs toegenomen tot 5963 euro. Er is een groot verschil tussen de minimum en de maximum jaarprijs. Dit heeft vooral te maken met het aantal contracturen dat wordt aangeboden. Niet alle locaties zijn vijf dagen geopend en ook de openingstijden kunnen verschillen.

Tabel 4.10 Jaarprijzen in de naschoolse opvang, 2007-2009, in euro's (jaarprijzen lager dan 2520 en hoger dan 13.600 euro per jaar niet meegerekend) Uurprijs nso** 2007 (n=247)* 2008 (n=282)* 2009 (n=287)* Gemiddelde 5.619 5.813 5.963 Mediaan 5.510 5.600 5.643 Modus 4.346 4.868 4.944 Spreiding 1.520 1.613 1.695 Minimum 2.880 2.562 2.562 Maximum 12.283 12.786 12.786
* Gewogen aantal locaties.

Bijna alle locaties (91%) hebben de jaarprijs voor naschoolse opvang (exclusief vakantieopvang) in de afgelopen twee jaar verhoogd (zie tabel
4.11). Slechts bij een klein deel (9%) van de locaties is de jaarprijs gelijk gebleven of verlaagd.
De gemiddelde jaarprijsstijging van de 9 procent locaties, die het meest in prijs zijn gestegen, bedraagt 37 procent over twee jaren.


30 - eindrapport -





Tabel 4.11 Toename van de jaarprijzen in de naschoolse opvang, periode 2007-
2009
Aantal* Percentage Jaarprijsverhoging volledige kindplaats
Gemiddelde jaarprijsverhoging** 9,3% Minimum jaarprijsverhoging -48,3% Maximum jaarprijsverhoging 71,4%

Jaarprijsverhoging volledige kindplaats in categorieën
Jaarprijsverlaging 11 4,8% Gelijke jaarprijs 9 3,8% Tot 1% jaarprijsverhoging 2 0,7%
1 tot 3% jaarprijsverhoging 34 14,0%
3 tot 5% jaarprijsverhoging 25 10,3%
5 tot 7% jaarprijsverhoging 29 12,0%
7 tot 9% jaarprijsverhoging 12 4,9%
9 tot 11% jaarprijsverhoging 44 18,5%
11 tot 13% jaarprijsverhoging 8 3,3%
13 tot 15% jaarprijsverhoging 21 8,7%
15 tot 20% jaarprijsverhoging 15 6,1% Meer dan 20% jaarprijsverhoging 31 12,9%

Totaal 240 100 %
* Gewogen aantal locaties.

** Dit gemiddelde is gebaseerd op de gegevens van locaties waarvoor zowel over 2007 als over
2009 gegevens beschikbaar waren.

Uit tabel 4.12 kan worden opgemaakt dat locaties die behoren tot een grote organisatie (meer dan 50 locaties) vaker een jaarprijsverhoging van dertien procent of meer hebben doorgevoerd dan locaties die behoren tot kleinere organisaties.

Tabel 4.12 Toename van de jaarprijzen naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren

1 t/m 5 6 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties Prijsverlaging, gelijke prijs, of 25,0% 4,4% 4,8% 6,1% prijsverhoging tot 1%
Prijsverhoging van 1 tot 7% 38,2% 53,3% 53,2% 10,2% Prijsverhoging van 7 tot 13% 23,5% 22,2% 24,2% 34,7% Prijsverhoging van 13% of meer 13,2% 20,0% 17,7% 49,0% Totaal 100 % 100 % 100 % 100 % Aantal locaties* 68 45 62 49
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties.


4.4 Kenmerken van het aanbod
In tabel 4.13 presenteren we de aanbodkenmerken voor de naschoolse opvang. Hieruit leiden we onder meer af dat het percentage contracten waarbij vervoer is inbegrepen is gedaald, evenals het percentage contracten waarbij
- eindrapport - 31





verlengde opvang is inbegrepen.2 Verder valt op dat het percentage contracten met daarin sport- en/of culturele activiteiten is gestegen.

Tabel 4.13 Aanbodkenmerken van contracten voor naschoolse opvang 2007-
2009 (extreme contracturen en uurprijzen verwijderd)
2007 2008 2009 (n=176)* (n=191)* (n=201)* Lunch (op lange middagen) 82,6% 85,9% 85,9% Vervoer tussen school en opvangadres 78,4% 71,6% 69,2% Sport- en/of culturele activiteiten 83,9% 90,5% 89,8% Extra ouderactiviteiten 44,5% 41,1% 39,2% Cadeautjes, feestjes 85,2% 80,7% 79,1% Uitstapjes 93,6% 96,3% 95,8% Aantal uren incidentele extra opvang 69,1% 72,9% 72,7% Incidenteel wisselen van dagen 94,7% 97,0% 97,1% Verlengde opvang 15,1% 9,7% 9,2% Flexibele opvang 25,3% 22,0% 21,3%
* Gewogen aantal locaties.


4.5 Ontwikkeling van de openingstijden
In deze paragraaf rapporteren we, voor de verschillende dagen van de week, de openingsuren en de openings- en sluitingstijden in de naschoolse opvang. Alvorens deze analyses te verrichten, hebben wij de variabelen die betrekking hebben op de openingstijden eerst geschoond conform de `opbouw' van de afspraak over het minimum en maximum aantal contracturen (zie bijlage 2). Voor korte opvangdagen (maandag, dinsdag en donderdag) gaan we uit van minimaal twee en maximaal zes openingsuren per dag. Voor lange opvangdagen (woensdag en vrijdag) gaan we uit van minimaal vier en maximaal acht openingsuren per dag.

Het aantal locaties in de hieronder gepresenteerde tabellen is relatief klein. Dit komt doordat een aantal respondenten de gegevens over de openings- en sluitingstijden van de locaties op de verkeerde plek in de vragenlijst heeft ingevuld, waardoor deze niet gebruikt konden geworden.

Openingsuren korte opvangdagen: maandag, dinsdag en donderdag Wanneer we kijken naar het gemiddeld aantal openingsuren op deze korte opvangdagen, zien we dat dit in de periode 2007-2009 ongeveer gelijk is gebleven.


2 Dit kan voor de betrokken ouders betekenen dat de uurprijs die zij voor naschoolse opvang betalen stijgt (zij moeten de vervoerskosten of de kosten voor verlengde opvang immers apart gaan bijbetalen).

32 - eindrapport -





Tabel 4.14 Openingsuren op maandag (uren:minuten) in de naschoolse opvang,
2007-2009
Openingsuren 2007 (n=53)* 2008 (n=80)* 2009 (n=89)* naschoolse opvang
Gemiddelde 3:19 3:15 3:14 Mediaan 3:00 3:00 3:00 Modus 3:00 3:00 3:00 Spreiding 0:57 0:44 0:42 Minimum 2:15 2:30 2:30 Maximum 6:00 6:00 6:00
* Gewogen aantal locaties.

Tabel 4.15 Openingsuren op dinsdag (uren:minuten) in de naschoolse opvang,
2007-2009
Openingsuren 2007 (n=54)* 2008 (n=79)* 2009 (n=89)* naschoolse opvang
Gemiddelde 3:19 3:09 3:12 Mediaan 3:00 3:00 3:00 Modus 3:00 3:00 3:00 Spreiding 0:53 0:33 0:39 Minimum 2:15 2:30 2:30 Maximum 6:00 6:00 6:00
* Gewogen aantal locaties.

Tabel 4.16 Openingsuren op donderdag (uren:minuten) in de naschoolse opvang, 2007-2009
Openingsuren 2007 (n=53)* 2008 (n=80)* 2009 (n=90)* naschoolse opvang
Gemiddelde 3:13 3:07 3:10 Mediaan 3:00 3:00 3:00 Modus 3:00 3:00 3:00 Spreiding 0:48 0:28 0:35 Minimum 2:15 2:30 2:30 Maximum 6:00 6:00 6:00
* Gewogen aantal locaties.

Openings- en sluitingstijden op maandag, dinsdag en donderdag Op maandag, dinsdag en donderdag variëren de openingstijden tussen 12:30 en 15:30 uur. De meeste locaties (57 tot 70%) gaan om 15:00 uur open. De sluitingstijden op maandag, dinsdag en donderdag liggen tussen 17:30 en
19:00 uur. De meeste locaties (74 tot 81%) sluiten om 18:00 uur.


- eindrapport - 33





Openingsuren lange opvangdagen: woensdag en vrijdag Tabellen 4.17 en 4.18 laten zien dat het gemiddeld aantal openingsuren op lange opvangdagen (net als op korte opvangdagen) in de periode 2007-2009 ongeveer gelijk is gebleven.

Tabel 4.17 Openingsuren op woensdag (uren:minuten) in de naschoolse opvang, 2007-2009
Openingsuren 2007 (n=131)* 2008 (n=153)* 2009 (n=158)* naschoolse opvang
Gemiddelde 6:06 6:09 6:10 Mediaan 6:00 6:00 6:00 Modus 6:00 6:00 6:00 Spreiding 0:33 0:31 0:28 Minimum 4:00 4:00 4:00 Maximum 8:00 8:00 8:00
* Gewogen aantal locaties.

Tabel 4.18 Openingsuren op vrijdag (uren:minuten) in de naschoolse opvang,
2007-2009
Openingsuren 2007 (n=28)* 2008 (n=28)* 2009 (n=28)* naschoolse opvang
Gemiddelde 6:04 6:06 6:12 Mediaan 6:00 6:15 6:15 Modus 6:00 6:00 6:00 Spreiding 0:41 0:41 0:34 Minimum 4:00 4:00 4:00 Maximum 8:00 7:00 7:00
* Gewogen aantal locaties.

Openings- en sluitingstijden op woensdag en vrijdag Op woensdag variëren de openingstijden tussen 11:00 en 14:30 uur, op vrijdag tussen 11:30 uur en 14:00 uur. Zowel op woensdag als op vrijdag gaan de meeste locaties (53 tot 70%) om 12:00 uur open. De sluitingstijden liggen op woensdag tussen 17:00 en 20:00 uur en op vrijdag tussen 17:30 en 20:00 uur. Op beide dagen sluiten de meeste locaties (52 tot
71%) om 18:00 uur.

Sluitingsdagen
Het gemiddeld aantal sluitingsdagen in de naschoolse opvang bedraagt 2,6. De helft van de locaties (50%) heeft in 2008, afgezien van de nationale feestdagen, geen sluitingsdagen.3


3 Bij deze analyse is niet eerst geschoond op het aantal openingsuren.


34 - eindrapport -





Samenhang openingsuren & contracturen
Voor donderdag (representatief voor een korte opvangdag) en woensdag (representatief voor een lange opvangdag) vinden we de volgende correlaties tussen openings- en contracturen (zie tabellen 4.19 en 4.20).

Tabel 4.19 Correlatie openingsuren contracturen op donderdag, 2007-2009 Correlatie Aantal locaties*
2007 0,09 29
2008 0,32** 51
2009 0,34*** 60
* Gewogen aantal locaties.

** De correlatie is significant (p *** De correlatie is significant (p
Tabel 4.20 Correlatie openingsuren contracturen op woensdag, 2007-2009 Correlatie Aantal locaties*
2007 -0,05 27
2008 0,29** 49
2009 0,38*** 55
* Gewogen aantal locaties.

** De correlatie is significant (p *** De correlatie is significant (p
Zowel op woensdag als op donderdag is er in 2008 en 2009 sprake van matige, maar significante correlaties, maar in 2007 niet. Hierbij moet weer worden opgemerkt dat er sprake is van een klein aantal locaties waarop deze analyse plaatsvindt. Op donderdag varieert het aantal cases van 29 tot 60. Op woensdag varieert het aantal locaties in de analyse van 27 tot 55. Deze aantallen zijn te klein om conclusies te kunnen trekken.


4.6 Samenvatting
Wanneer we kijken naar de ontwikkelingen in de naschoolse opvang (exclusief vakantieopvang) kunnen we het volgende concluderen:

Het gemiddeld aantal contracturen in de naschoolse opvang is in de periode
2007-2009 licht gestegen (met 1%). Bij de meerderheid (60%) van de locaties die aan het onderzoek deelnam, is sprake van ongewijzigd aantal contracturen. Verhoging van het aantal contracturen heeft relatief vaak plaatsgevonden bij locaties van organisaties met zes tot twintig locaties en bij locaties van organisaties met meer dan vijftig locaties.

De gemiddelde uurprijs voor naschoolse opvang is in de afgelopen twee jaar gestegen met zes procent. Bovengemiddelde prijsverhogingen van zeven procent of meer hebben vooral plaatsgevonden bij locaties van grote organisaties (meer dan 50 locaties). Prijsverlagingen of gelijkblijvende prijzen kwamen het meest voor bij locaties van kleine organisaties (1 t/m 5 locaties).
- eindrapport - 35





Voor de meerderheid van de locaties (62%) geldt dat zij in 2009 een uurprijs in rekening brengen die hoger is dan 6,10 euro per uur (het maximum uurtarief dat door de Belastingdienst wordt vergoed). In 2007 en 2009 bedroegen deze percentages respectievelijk 37 en 50 procent. Het overgrote deel (80%) van de locaties van grote organisaties (meer dan 50 locaties) hanteert in 2009 een uurprijs van meer dan 6,50 euro per uur.

De gemiddelde jaarprijs van naschoolse opvang is in de afgelopen twee jaar met 6,1 procent gestegen.

Bij de aanbodkenmerken van contracten voor naschoolse opvang zien we dat het percentage contracten inclusief vervoer is gedaald (van 78% in 2007 naar
69% in 2009).

Net als het aantal contracturen is het aantal openingsuren in de naschoolse opvang in de periode 2007-2009 ongeveer gelijk gebleven. Locaties voor naschoolse opvang zijn op korte opvangdagen (maandag, dinsdag en donderdag) ongeveer 3 uur en 15 minuten open. Op lange opvangdagen zijn de locaties ruim 6 uur per dag open.


36 - eindrapport -






5 RESULTATEN VAKANTIEOPVANG (EXCLUSIEF
NASCHOOLSE OPVANG)

In het uiteindelijke responsbestand (866 locaties) bevinden zich 407 locaties die vakantieopvang aanbieden. Het gewogen aantal locaties dat vakantieopvang aanbiedt, is 429. In paragraaf 5.1 tot en met 5.3 worden voor deze locaties de ontwikkelingen in het aantal contracturen, de uurprijzen en de jaarprijzen besproken.

In het aanvankelijke responsbestand (656 locaties) bevinden zich 290 locaties die vakantieopvang aanbieden. Het gewogen aantal locaties is 318. Voor deze locaties presenteren we in paragraaf 5.4 en 5.5 de kenmerken van het aanbod, de openingstijden en de samenhang tussen contracturen en openingstijden.

Voorafgaand aan de analyses zijn locaties, waarbij extreem lage en extreem hoge aantallen contracturen en prijzen waren ingevuld, uit het bestand verwijderd (zie bijlage 2).


5.1 Ontwikkeling van het aantal contracturen Bij de contracturen gaat het om het aantal opvanguren per jaar binnen contracten voor een volledige kindplaats. Het gemiddeld aantal contracturen is de afgelopen twee jaar redelijk stabiel gebleven. In 2009 ligt het gemiddelde drie uur hoger dan in 2009. Dit komt neer op een toename van 0,5 procent.

Tabel 5.1 Contracturen in de vakantieopvang, 2007-2009 (contracten met minder dan 360 uur en meer dan 780 uur niet meegerekend) Contracturen 2007 (n=219)* 2008 (n=240)* 2009 (n=243)* Vakantieopvang
Gemiddelde 599 600 602 Mediaan 630 618 630 Modus 630 660 660 Spreiding 71 73 74 Minimum 369 378 378 Maximum 720 720 720
* Gewogen aantal locaties.

Bij een ruime meerderheid van de locaties die vakantieopvang aanbiedt, is het aantal contracturen de afgelopen twee jaar constant gebleven (zie tabel 5.2). Ruim negen procent van de locaties heeft het aantal contracturen verlaagd en ruim een kwart (28%) heeft het aantal contracturen verhoogd.


- eindrapport - 37





Tabel 5.2 Toename van het aantal contracturen in de vakantieopvang, periode
2007-2009
Aantal* Percentage Urenverhoging contract volledige kindplaats
Gemiddelde toename** 1,7% Minimum toename -16,7% Maximum toename 43,1%

Urenverhoging contract volledige kindplaats in
categorieën
Urenafname 20 9,3% Gelijke uren 135 62,7% tot 1% urentoename 1 0,6%
1 tot 3% toename 4 1,6%
3 tot 5% toename 26 11,9%
5 tot 7% toename 4 1,9%
7 tot 9% toename 2 1,1%
9 tot 11% toename 22 10,0%
11 tot 13% toename 0 0%
13 tot 15% toename 0 0%
15 tot 20% toename 0 0% Meer dan 20% toename 2 0,9%

Totaal 216 100 %
* Gewogen aantal locaties.

** Dit gemiddelde is gebaseerd op de gegevens van locaties waarvoor zowel over 2007 als over
2009 gegevens beschikbaar waren.

Bij locaties waar het aantal contracturen per jaar is afgenomen, bedraagt de gemiddelde daling 3,6 procent. Bij locaties waar het aantal contracturen per jaar is toegenomen, bedraagt de gemiddelde stijging 7,4 procent.

Tabel 5.3 laat zien dat vooral locaties van grotere organisaties (met meer dan
20 locaties) het aantal contracturen hebben verhoogd. Tegelijkertijd laat de tabel ook zien dat locaties van grote organisaties het vaakst een verlaging van het aantal contracturen hebben doorgevoerd.

Tabel 5.3 Toename van het aantal contracturen naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren

1 t/m 5 5 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties Urenverlaging 0,0% 8,1% 0,0% 21,7% Gelijke uren 79,6% 70,3% 71,4% 43,5% Urenverhoging 20,4% 21,6% 28,6% 34,8% Totaal 100 % 100 % 100 % 100 % Aantal* 54 37 70 46
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties.


38 - eindrapport -






5.2 Ontwikkeling van de uurprijzen
De uurprijs is berekend door de prijs van een volledige kindplaats per jaar te delen door het aantal opvanguren per jaar dat binnen een contract voor een volledige kindplaats wordt aangeboden. Hierbij is gebruikgemaakt van de geschoonde jaarprijs en het geschoonde aantal contracturen. De berekende uurprijs is vervolgens verder geschoond aan de hand van de afgesproken minimum (4,50 euro per uur) en maximum uurprijzen (10,00 euro per uur).1

Uit tabel 5.4 kan worden opgemaakt dat de gemiddelde uurprijs van vakantie- opvang in de afgelopen twee jaar met 9,2 procent is toegenomen. In 2007 was de gemiddelde uurprijs 5,85 euro. In 2009 is de gemiddelde uurprijs toegenomen tot 6,39 euro.

Tabel 5.4 Uurprijzen in de vakantieopvang, 2007-2009, in euro's (prijzen lager dan 4,50 en hoger dan 10 euro per uur niet meegerekend) Uurprijs 2007 (n=212)* 2008 (n=233)* 2009 (n=236)* Vakantieopvang**
Gemiddelde 5,85 6,16 6,39 Mediaan 6,00 6,10 6,22 Modus 6,02 6,10 6,10 Spreiding 0,66 0,52 0,53 Minimum 4,52 4,87 5,00 Maximum 7,70 8,02 8,42
* Gewogen aantal locaties.

** De maximum uurprijs in de buitenschoolse opvang waarover kinderopvangtoeslag wordt verstrekt, lag in 2007 op 5,86 euro. In 2008 en 2009 ligt de maximum uurprijs op 6,10 euro.

Uit tabel 2.5 kan worden opgemaakt dat meer dan de helft (55%) van de locaties die vakantie opvang aanbieden in 2009 een uurprijs hanteert die boven de maximum uurprijs ligt die door de Belastingdienst wordt vergoed.

Tabel 5.5 Uurprijzen in de vakantieopvang, 2007-2009, in categorieën Uurprijs 2007 (n=212)* 2008 (n=233)* 2009 (n=236)* vakantieopvang

4,50 tot 5,00 euro 8,9% 0,3% 0,0%
5,00 tot 5,50 euro 17,8% 7,2% 1,5%
5,50 tot 6,00 euro 22,8% 25,1% 11,9%
6,00 tot en met 6,10 euro 25,7% 27,5% 31,7%
6,11 tot 6,50 euro 12,5% 11,5% 15,1%
6,50 tot 7,00 euro 10,2% 20,5% 30,3%
7,00 euro of meer 2,1 8,0% 9,5% Totaal 100 % 100 % 100 %
* Gewogen aantal locaties.


1 Zie bijlage 2


- eindrapport - 39





De locaties die behoren tot de grotere organisaties (meer dan 20 locaties) hanteren vaker een uurprijs van 6,50 euro of meer dan de kleinere organisaties (zie tabel 5.6).

Tabel 5.6 Uurprijscategorieën 2009 naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren

1 t/m 5 5 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties
4,50 tot 5,00 euro 0% 0% 0% 0%
5,00 tot 5,50 euro 6,0% 0% 0% 0%
5,50 tot 6,00 euro 28,4% 4,5% 17,3% 0%
6,00 tot en met 6,10 euro 31,3% 54,5% 36,0% 21,3%
6,11 tot 6,50 euro 16,4% 25,0% 13,3% 10,6%
6,50 tot 7,00 euro 17,9% 13,6% 26,7% 48,9%
7,00 euro of meer 0,0% 2,3% 6,7% 19,1% Totaal 100 % 100% 100 % 100 % Aantal locaties* 67 44 75 47
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties.

Bijna alle locaties hebben in de periode 2007-2009 de uurprijs van vakantieopvang met één procent of meer verhoogd (tabel 5.7). Slechts in zeven procent van de locaties is de uurprijs gedaald, gelijk gebleven of met minder dan één procent verhoogd.

Tabel 5.7 Toename van de uurprijzen in de vakantieopvang, periode 2007-2009 Aantal* Percentage Uurprijsverhoging
Gemiddelde uurprijsverhoging** 10,5% Minimum uurprijsverhoging -3,8% Maximum uurprijsverhoging 50,4%

Uurprijsverhoging in categorieën
Prijsverlaging, gelijke uurprijs of prijsverhoging tot 1% 15 7,0%
1 tot 3% uurprijsverhoging 32 15,0%
3 tot 5% uurprijsverhoging 30 14,5%
5 tot 7% uurprijsverhoging 24 11,5%
7 tot 9% uurprijsverhoging 28 13,5%
9 tot 11% uurprijsverhoging 45 21,3%
11 tot 13% uurprijsverhoging 0 0%
13 tot 15% uurprijsverhoging 7 3,5%
15 tot 20% uurprijsverhoging 3 1,2% Meer dan 20% uurprijsverhoging 26 12,5%

Totaal 209 100 %
* Gewogen aantal locaties.

** Dit gemiddelde is gebaseerd op de gegevens van locaties waarvoor zowel over 2007 als over
2009 gegevens beschikbaar waren.


40 - eindrapport -





De gemiddelde uurprijsstijging van de 9 procent locaties die het meest in prijs zijn gestegen, bedraagt 50 procent over 2 jaar (het gaat om één organisatie).

Tabel 5.8 laat zien dat 30 tot 39 procent van de locaties van kleinere organisaties (minder dan 20 locaties) de prijzen met 7 procent of meer heeft verhoogd. Voor locaties van grotere organisaties (meer dan 20 locaties) geldt dat 54 tot 64 procent van de locaties de prijzen met zeven procent of meer heeft verhoogd.

Tabel 5.8 Toename van de uurprijzen naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren

1 t/m 5 5 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties Prijsverlaging, gelijke prijs, of 20,0% 0% 11,4% 0% prijsverhoging tot 1%
Prijsverhoging van 1 tot 7% 50,0% 61,1% 34,3% 35,6% Prijsverhoging van 7 tot 13% 22,0% 11,1% 42,9% 42,2% Prijsverhoging van 13% of meer 8,0% 27,8% 11,4% 22,2% Totaal 100 % 100 % 100 % 100 % Aantal locaties* 50 36 70 45
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties.


5.3 Ontwikkeling van de jaarprijzen
In de periode 2007-2009 zijn de jaarprijzen van de vakantieopvang gemiddeld
8,1 procent gestegen. In 2007 was de gemiddelde jaarprijs 3501 euro. In 2009 is de gemiddelde jaarprijs toegenomen tot 3784 euro (zie tabel 5.10). Net als bij de al eerder besproken opvangvormen is er sprake van een aanzienlijk verschil tussen de minimum en de maximum jaarprijs. Dit heeft te maken met het aantal contracturen dat wordt aangeboden en de openingstijden van de locaties.

Tabel 5.10 Jaarprijzen van vakantieopvang in de periode 2007-2009 (prijzen lager dan 1620 en hoger dan 7800 euro per jaar niet meegerekend) Jaarprijzen 2007 (n=222)* 2008 (n=253)* 2009 (n=255)* vakantieopvang
Gemiddelde 3.501 3.633 3.784 Mediaan 3.633 3.828 4.016 Modus 2.848** 4.020 4.016** Spreiding 581 688 708 Minimum 2.048 1.912 2.042 Maximum 5.382 5.520 5.658
* Gewogen aantal locaties.

** Er zijn meerdere modes, laagste waarde is opgenomen in de tabel.
- eindrapport - 41





In de periode 2007-2009 is de jaarprijs voor dagopvang gemiddeld met bijna dertien procent verhoogd (zie tabel 5.11). Bij ongeveer een kwart van de locaties (24%) is de jaarprijs met minstens vijftien procent gestegen. De gemiddelde jaarprijsstijging van de tien procent locaties die het meest in prijs zijn gestegen, bedraagt 52 procent.

Tabel 5.11 Toename van de jaarprijzen in de vakantieopvang, periode 2007-2009 Jaarprijsverhoging Aantal* Percentage Jaarprijsverhoging volledige kindplaats
Gemiddelde jaarprijsverhoging** 12,7% Minimum jaarprijsverhoging -37,9% Maximum jaarprijsverhoging 98,8%

Jaarprijsverhoging volledige kindplaats in
categorieën
Prijsverlaging, gelijke jaarprijs of prijsverhoging tot 1% 17 7,8%
1 tot 3% jaarprijsverhoging 29 13,2%
3 tot 5% jaarprijsverhoging 23 10,4%
5 tot 7% jaarprijsverhoging 19 8,6%
7 tot 9% jaarprijsverhoging 3 1,4%
9 tot 11% jaarprijsverhoging 47 21,6%
11 tot 13% jaarprijsverhoging 6 2,7%
13 tot 15% jaarprijsverhoging 22 10,2%
15 tot 20% jaarprijsverhoging 20 9,3% Meer dan 20% jaarprijsverhoging 32 14,9%

Totaal 217 100 %
* Gewogen aantal locaties.

** Dit gemiddelde is gebaseerd op de gegevens van locaties waarvoor zowel over 2007 als over
2009 gegevens beschikbaar waren.

Tabel 5.12 laat zien dat een prijsverlaging, gelijke prijs of prijsverhoging tot één procent niet voorkomt bij locaties die behoren tot een grote organisatie (meer dan 50 locaties). Jaarprijsstijgingen van dertien procent of meer komen het meest voor bij locaties van grote organisaties, gevolg door locaties die behoren tot organisaties met zes t/m twintig locaties.

Tabel 5.12 Toename van de jaarprijzen naar grootte van de organisatie waartoe de locaties behoren

1 t/m 5 6 t/m 20 21 t/m 50 > 50 locaties locaties locaties locaties Prijsverlaging, gelijke prijs, of 15,8% 8,3% 11,4% 0% prijsverhoging tot 1%
Prijsverhoging van 1 tot 7% 43,9% 38,9% 31,4% 23,9% Prijsverhoging van 7 tot 13% 29,8% 13,9% 31,4% 23,9% Prijsverhoging van 13% of meer 10,5% 38,9% 25,7% 52,2% Totaal 100 % 100 % 100 % 100 % Aantal locaties* 57 36 70 46
* Omdat het hier een uitsplitsing naar organisatiegrootte betreft, vindt deze analyse plaats op het ongewogen aantal locaties.

42 - eindrapport -






5.4 Kenmerken van het aanbod
Bijna voor alle door ons bevraagde activiteiten en mogelijkheden in contracten voor vakantieopvang geldt dat het aanbod min of meer gelijk is gebleven. Alleen bij verlengde opvang is er sprake van een lichte toename. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat relatief weinig respondenten de vragen over de aanbodkenmerken hebben beantwoord.

Tabel 5.13 Aanbodkenmerken van contracten voor vakantieopvang, 2007-2009 (extreme contracturen en uurprijzen verwijderd)
2007 (n=25)* 2008 (n=23)* 2009 (n=24)* Sport- en/of culturele activiteiten 90% 93% 90% Extra ouderactiviteiten* 13% 10% 11% Cadeautjes, feestjes 86% 88% 86% Uitstapjes 100% 98% 100% Een aantal uren incidentele 11% 11% 14% extra opvang
Mogelijkheid tot het incidenteel 62% 60% 59% wisselen van dagen
Verlengde opvang** 8% 9% 14% Flexibele opvang*** 41% 39% 44%
* Bijvoorbeeld een gratis EHBO-cursus.
** Langere openingstijden.

*** Afname van opvang op wisselende dagen/uren.


5.5 Ontwikkeling van de openingstijden
Alvorens deze analyses te verrichten, hebben we de door de respondenten ingevulde openings- en sluitingstijden eerst geschoond conform de opbouw van de afspraak over het minimum en maximum aantal contracturen (zie bijlage 2). De minimale openingsduur per dag is daarbij gesteld op zes uur en de maximale openingsduur op dertien uur.

Openingsuren
Het gemiddeld aantal openingsuren per dag in de vakantieopvang is in de periode 2007-2009 min of meer hetzelfde gebleven en ligt rond de tien uur en veertig minuten (zie tabel 5.14).

Tabel 5.14 Openingsuren (uren:minuten) in de vakantieopvang, 2007-2009 Openingsuren dagopvang 2007 (n=213)* 2008 (n=246)* 2009 (n=255 Gemiddelde 10:36 10:39 10:38 Mediaan 10:30 10:30 10:30 Modus 10:30 11:00 11:00 Spreiding 0:32 0:32 0:32 Minimum 9:15 9:30 9:30 Maximum 12:00 12:15 12:15
* Gewogen aantal locaties.


- eindrapport - 43





Openings- en sluitingstijden
De openingstijden in de vakantieopvang variëren op alle drie de peildata van
6:30 uur tot 8:30 uur. De meeste locaties gaan open tussen 7:00 en 8:00 uur (94% in 2007, 2008 en 2009).
De door de respondenten opgegeven sluitingstijden variëren tussen 17:30 uur en 19:00 uur. De sluitingstijd van de meeste locaties varieert van 18:00 tot
18:30 uur (96% in 2007, 98% 2008 en 97% in 2009).

Sluitingsdagen

52 procent van de locaties had, afgezien van de nationale feestdagen, in 2008 geen sluitingsdagen. Het gemiddeld aantal sluitingsdagen ligt op 2,5.

Samenhang openingsuren & contracturen
Tabel 5.15 laat zien dat er op alle drie de peildata sprake is van een matige, maar sterk significante correlatie tussen het aantal uren dat locaties per dag open zijn en het aantal contracturen per jaar bij een volledige kindplaats in de vakantieopvang.

Tabel 5.15 Correlatie openingsuren - contracturen, 2007-2009 Correlatie Aantal locaties*
2007 0,64** 137
2008 0,46** 164
2009 0,50** 169
* Gewogen aantal locaties.

** De correlatie is significant (p

5.6 Samenvatting
Het gemiddeld aantal contracturen in de vakantieopvang is de afgelopen twee jaren nagenoeg hetzelfde gebleven. Bij 63 procent van de locaties is sprake van een ongewijzigd aantal contracturen. Verder is gebleken dat vooral locaties van grotere organisaties (met meer dan 20 locaties) het aantal contracturen hebben verhoogd. Tegelijkertijd zijn het ook vooral locaties van grote organisaties geweest die een verlaging van het aantal contracturen hebben doorgevoerd.

De gemiddelde uurprijs van vakantieopvang is gestegen met 9,2 procent. Prijsverhogingen van 7 procent of meer hebben vooral plaatsgevonden bij locaties van grotere organisaties (met meer dan 20 locaties)

Net als naschoolse opvang, blijkt ook vakantieopvang tot de duurdere opvangvormen te behoren. Bij 55 procent van de locaties in dit onderzoek geldt een uurprijs die hoger is dan het maximum uurtarief dat door de Belastingdienst wordt vergoed. Hoge uurprijzen (van 6,50 euro of meer) komen vaker voor bij locaties van grote organisaties.
44 - eindrapport -





De gemiddelde jaarprijs van vakantieopvang is in de afgelopen twee jaren met
8,1 procent gestegen.

Wat betreft de kenmerken van het aanbod zijn er in de vakantieopvang weinig veranderingen opgetreden. Er is wel sprake van een lichte toename in het aantal contracten waarin verlengde opvang is inbegrepen.

Net als het aantal contracturen is het aantal openingsuren in de dagopvang in de afgelopen twee jaar min of meer hetzelfde gebleven. Net als locaties voor dagopvang zijn locaties voor vakantieopvang gemiddeld ruim 10,5 uur per dag open.


- eindrapport - 45






46 - eindrapport -






6 ONTWIKKELINGEN IN HET KORT

In dit hoofdstuk presenteren we, over de verschillende opvangsoorten heen, de ontwikkelingen in contracturen, prijzen en openingstijden in de periode
2007-2009.


6.1 Ontwikkelingen van de contracturen
Het aantal contracturen is bij dagopvang, naschoolse opvang en vakantieopvang in twee jaar licht gestegen met 0,5 tot 1,3 procent (zie tabel
6.1). Voor 60 tot 66 procent van de locaties die deze opvangsoorten aanbieden, geldt dat het aantal contracturen in de periode 2007-2009 gelijk is gebleven.
Het gemiddeld aantal contracturen in de voorschoolse opvang is tussen 2007-
2008 gedaald (met 7,5%) en daarna stabiel gebleven.

Tabel 6.1 Gemiddeld aantal contracturen per opvangsoort, 2007-2009 Gemiddeld aantal 2007 2008 2009 Groei contracturen 2007-2009 Dagopvang 2671 2689 2706 1,3% Voorschoolse opvang 280 259 259 -7,5% Naschoolse opvang 879 887 889 1,1% Vakantieopvang 599 600 602 0,5%


6.2 Ontwikkelingen van de uurprijzen
Tabel 6.2 laat zien dat de uurprijzen ­ afhankelijk van de opvangsoort ­ in de afgelopen twee jaar met 2,7 tot 9,2 procent zijn gestegen. Wanneer we kijken naar het percentage locaties in 2009, met een uurprijs hoger dan 6,10 euro (het maximum uurtarief dat door de Belastingdienst aan ouders wordt vergoed), blijkt dit het hoogste te zijn in de naschoolse opvang, namelijk 62 procent. Bij de dagopvang, voorschoolse opvang en vakantieopvang ligt dit percentage op respectievelijk 29, 39 en 55 procent.

Tabel 6.2 Gemiddelde uurprijs per opvangsoort, 2007-2009 Gemiddelde 2007 2008 2009 Groei uurprijs 2007-2009 Dagopvang 5,62 5,83 6,03 7,3% Voorschoolse opvang 5,97 6,06 6,13 2,7% Naschoolse opvang 6,16 6,33 6,53 6,0% Vakantieopvang 5,85 6,16 6,39 9,2%


- eindrapport - 47





Wanneer we de uurprijzen in 2009 uitsplitsen naar de grootte van de organisaties waar de locaties toebehoren, zien we het volgende:1
· Bij dagopvang komen uurprijzen hoger dan 6,10 euro iets vaker voor bij locaties van grotere organisaties (meer dan 20 locaties) dan bij locaties van kleinere organisaties (minder dan 20 locaties).
· Bij naschoolse opvang zijn het vooral de locaties van grotere organisaties die een uurprijs hoger dan 6,10 euro rekenen.
· In de vakantieopvang hanteren locaties van grote organisaties (meer dan 50 locaties) vaak (in 80% van de gevallen) een uurprijs van 6,10 euro of meer.

Wanneer we de uurprijsverhoging in de periode 2007-2009 uitsplitsen naar de grootte van de organisaties waar de locaties toebehoren, levert dit het volgende beeld op:2

· In de dagopvang hebben (bovengemiddelde) prijsverhogingen van zeven tot dertien procent zich vooral voorgedaan bij locaties van grote organisaties. Prijsverhogingen van dertien procent of meer zijn echter bijna geheel toe te schrijven aan locaties van kleine organisaties (1 t/m 5 locaties).

· In de naschoolse opvang hebben (bovengemiddelde) prijsverhogingen (van 7% of meer) zich vooral voorgedaan bij locaties van grote organisaties. Prijsverlagingen of gelijkblijvende prijzen in de naschoolse opvang kwamen het meest voor bij locaties van kleine organisaties.

· In de vakantieopvang hebben prijsverhogingen vanaf zeven procent vooral plaatsgevonden bij locaties van grotere organisaties.


6.3 Ontwikkelingen van de jaarprijzen
Tabel 6.3 laat zien dat de jaarprijzen van dagopvang, naschoolse opvang en vakantieopvang in de afgelopen twee jaar met 6,1 tot 9,0 procent zijn gestegen. De gemiddelde jaarprijs van voorschoolse opvang is in de afgelopen twee jaar met 3,4% gezakt. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het gedaald aantal contracturen en de licht toegenomen uurprijs.

Tabel 6.3 Gemiddelde jaarprijs per opvangsoort, 2007-2009 Gemiddelde 2007 2008 2009 Groei uurprijs 2007-2009 Dagopvang 14.924 15.588 16.274 9,0% Voorschoolse opvang 1.600 1.516 1.545 -3,4% Naschoolse opvang 5.619 5.813 5.963 6,1% Vakantieopvang 3.501 3.633 3.784 8,1%


1 Deze analyse is niet verricht voor voorschoolse opvang.


2 Deze analyse is niet verricht voor voorschoolse opvang.
48 - eindrapport -






6.4 Ontwikkeling van de aanbodkenmerken

Bij dagopvang bleken zaken als luiers, voeding, cadeautjes/feestjes, uitstapjes en het incidenteel wisselen van dagen bij een ruime meerderheid van de locaties te zijn inbegrepen in het contract. Hierin is de afgelopen twee jaar weinig verandering opgetreden.
Bij de naschoolse opvang is het percentage contracten waarbij vervoer is inbegrepen gedaald, evenals het percentage contracten waarbij verlengde opvang is inbegrepen. Het percentage contracten voor naschoolse opvang met daarin sport en/of culturele activiteiten is daarentegen gestegen. Bij de voorschoolse opvang en de vakantieopvang kunnen wij hierover geen duidelijke uitspraken doen omdat relatief weinig respondenten deze vragen hebben beantwoord.


6.5 Ontwikkelingen van de openingstijden
Bij dagopvang, naschoolse opvang en vakantieopvang is het aantal openingsuren per dag in de afgelopen twee jaar bijna niet veranderd (zie tabel
6.4). Alleen in de voorschoolse opvang is sprake van een vermindering van het aantal openingsuren. Voor alle opvangsoorten geldt dat de verandering in het aantal openingsuren in de periode 2007-2009 ongeveer even groot is als de verandering in het aantal contracturen.3

Tabel 6.4 Gemiddeld aantal openingsuren (uren:minuten) per opvangsoort,
2007-2009
Gemiddeld aantal 2007 2008 2009 Groei Groei openingsuren 2007-2009 2007-2009 Dagopvang 10:37 10:44 10:46 0:09 1,4% Voorschoolse opvang 1:13 1:08 1:07 -0:06 -8,2% Naschoolse opvang* 22:01 21:46 21:58 -0:03 -0,2% Maandag 3:19 3:15 3:14 -0:05 -2,5% Dinsdag 3:19 3:09 3:12 -0:07 -3,5% Woensdag 6:06 6:09 6:10 0:04 1,1% Donderdag 3:13 3:07 3:10 -0:03 -1,6% Vrijdag 6:04 6:06 6:12 0:08 2,2% Vakantieopvang 10:36 10:39 10:38 0:02 0,3%
* Deze regel betreft het totaal openingsuren van maandag tot en met vrijdag op de verschillende peildata.


3 Deze conclusie wordt bevestigd door de per opvangsoort berekende correlaties tussen openingsuren en contracturen. Er is bij alle opvangsoorten sprake van een positieve samenhang, hetgeen wil zeggen dat wanneer het aantal contracturen toeneemt, het aantal openingsuren eveneens toeneemt.

- eindrapport - 49






50 - eindrapport -





BIJLAGE 1

Statistische begrippen
In de tabellen van deze rapportage wordt gebruikgemaakt van een aantal statistische begrippen. Deze worden hieronder toegelicht.

Gemiddelde
Hiermee wordt het rekenkundig gemiddelde bedoeld. Het rekenkundig gemiddelde van een aantal getallen wordt verkregen door de getallen bij elkaar op te tellen en vervolgens het totaal te delen door het aantal getallen.

Mediaan
De mediaan is de middelste waarneming. Indien alle antwoorden op volgorde van grootte worden gezet, is de mediaan de rekenkundige waarde die de antwoorden op deze vraag verdeelt in twee gelijke groepen, zodanig dat vijftig procent van alle antwoorden onder en vijftig procent van alle antwoorden boven de mediaan ligt.

Modus
De modus is de waarde van het vaakst gegeven antwoord.

Spreiding
Hiermee bedoelen wij de standaarddeviatie. De standaarddeviatie is een maat voor de afwijking van alle waarnemingen van het rekenkundig gemiddelde.

Minimum
De laagst voorkomende waarde in het totaal van antwoorden op een vraag.

Maximum
De hoogst voorkomende waarde in het totaal van antwoorden op een vraag.

Correlatie
Met de correlatie wordt de sterkte en de richting van het verband tussen twee variabelen aangeduid. De correlatiecoëfficiënt (r) ligt altijd tussen ­1 en +1. Bij een r van ­1 is er sprake van een perfect negatief verband, bij +1 van een perfect positief verband. Bij een r gelijk aan nul is er geen verband tussen de variabelen.
Correlaties van minder dan 0,3 kunnen als (zeer) zwak worden beschouwd, correlaties van 0,3 tot 0,7 als matig en correlaties van meer dan 0,7 als (zeer) sterk. In de sociale wetenschappen is vaak sprake van zwakke tot matige correlaties.


- eindrapport - 51






52 - eindrapport -





Bijlage 2 SCHONINGSNORMEN
Voorafgaand aan de analyses van elke opvangvorm zijn locaties waarbij extreem lage en extreem hoge aantallen contracturen en prijzen waren ingevuld uit het bestand verwijderd. Deze schoning heeft plaatsgevonden op basis van afspraken die zijn gemaakt tijdens de bespreking van het conceptrapport (d.d. 1 april 2009) met het ministerie van OCW en de begeleidingscommissie. De afgesproken minima en maxima met betrekking tot de contracturen, uurprijzen en jaarprijzen worden hieronder per opvangvorm vermeld.

Dagopvang
Contracturen

· Minimum aantal contracturen op jaarbasis: 3 uur * 5/7 weekdagen * 365 =
782 uur.

· Maximum aantal contracturen op jaarbasis: 13 uur * 5/7 weekdagen * 365 =
3390 uur.
Uurprijzen

· Minimum uurprijs = 4,50 euro per uur.

· Maximum uurprijs = 10,00 euro per uur.1
Jaarprijzen

· Minimum jaarprijs: minimum aantal contracturen * minimum uurprijs (782*4,5) = 3519 euro per jaar.

· Maximum jaarprijs: maximum aantal contracturen * maximum uurprijs (3390*10) = 33.900 euro per jaar.

Voorschoolse opvang
Contracturen

· Minimum aantal contracturen op jaarbasis: 0,5 uur * 5 dagen * 40 weken =
100 uur.2

· Maximum aantal contracturen op jaarbasis: 3 uur * 5 dagen * 40 weken =
600 uur.
Uurprijzen

· Minimum uurprijs = 4,50 euro per uur.

· Maximum uurprijs = 10,00 euro per uur.


1 In de bijeenkomst van 1 april was voor alle opvangvormen een maximum uurprijs van 7 euro per uur afgesproken. Dit maximum is later, in overleg met het ministerie, bijgesteld naar
10 euro per uur.


2 Over het minimumaantal contracturen van voorschoolse opvang zijn in de bijeenkomst van
1 april geen afspraken gemaakt. Wij hanteren hier echter toch een minimum, omdat extreem lage aantallen contracturen de resultaten van de analyses kunnen beïnvloeden.
- eindrapport - 53





Jaarprijzen

· Minimum jaarprijs: minimum aantal contracturen * minimum uurprijs (100*4,5) = 450 euro per jaar.

· Maximum jaarprijs: maximum aantal contracturen * maximum uurprijs (600*10) = 6000 euro per jaar.

Naschoolse opvang (exlusief vakantieopvang)
Contracturen

· Minimum aantal contracturen op jaarbasis: (3 dagen*2 uur) + (2 dagen*4 uur) * 40 weken = 560 uur.

· Maximum aantal contracturen op jaarbasis: (3 dagen*6 uur) + (2 dagen*8 uur) * 40 weken = 1360 uur.
Uurprijzen

· Minimum uurprijs = 4,50 euro per uur.

· Maximum uurprijs = 10,00 euro per uur.
Jaarprijzen

· Minimum jaarprijs: minimum aantal contracturen * minimum uurprijs (560*4,5) = 2520 euro per jaar.

· Maximum jaarprijs: maximum aantal contracturen * maximum uurprijs (1360*10) = 13.600 euro per jaar.

Vakantieopvang
Contracturen

· Minimum aantal contracturen op jaarbasis: 6 uur * 12 weken * 5 dagen =
360 uur.

· Maximum aantal contracturen op jaarbasis: 13 uur * 12 weken * 5 dagen =
780 uur.
Uurprijzen

· Minimum uurprijs = 4,50 euro per uur.

· Maximum uurprijs = 10,00 euro per uur.
Jaarprijzen

· Minimum jaarprijs: minimum aantal contracturen * minimum uurprijs (360*4,5) = 1620 euro per jaar.

· Maximum jaarprijs: maximum aantal contracturen * maximum uurprijs (780*10) = 7800 euro per jaar.


54 - eindrapport -




KvK-nummer:

Toelichting bij het invullen en versturen van de enquête De enquête bestaat uit twee delen.
Deel I bevat algemene vragen over de organisatie (z.o.z.). Dit deel hoeft u maar één keer in te vullen. Deel II bevat specifieke vragen over de opvanglocaties.
· Wanneer uw organisatie vijf locaties of minder heeft, is het de bedoeling dat u Deel II van de enquête voor alle locaties invult (voor elke locatie een apart Deel II).
· Wanneer uw organisatie tussen de zes en de twintig locaties heeft, is het de bedoeling dat u Deel II van de enquête voor vijf willekeurig gekozen locaties invult (voor elke locatie een apart Deel II).1
· Indien uw organisatie kinderopvang aanbiedt op meer dan twintig locaties, verzoeken wij u Deel II van enquête voor tien willekeurig gekozen locaties in te vullen (voor elke locatie een apart Deel II).2

Op basis van eerder onderzoek (naar de capaciteit van kinderopvang per 1 januari 2007) hebben wij een schatting gemaakt van het aantal locaties waarop uw organisatie kinderopvang aanbiedt en een bijpassend aantal exemplaren Deel II van de enquête bijgesloten. Mocht u echter exemplaren tekortkomen, dan kunt u deze bij ons aanvragen of zelf kopieën maken.

NB: Indien er geen verschillen zijn tussen locaties wat betreft contracturen, prijzen en openingstijden, hoeft u Deel II van de enquête maar één keer in te vullen voor alle locaties die hetzelfde zijn. Op de exemplaren van Deel II voor de andere locaties kunt u dan noteren: "gelijk aan locatie..." gevolgd door de naam van de locatie waarvan u de gegevens heeft ingevuld. Indien u bij het invullen van de enquête vragen heeft, neemt u dan alstublieft contact op met onze helpdesk op telefoonnummer 020-
5315333. Wij helpen u graag.

Uw antwoorden op de vragen zullen gegarandeerd anoniem worden verwerkt. U kunt de ingevulde enquête (Deel I en Deel II) terugsturen in de bijgevoegde antwoordenvelop. Mocht u deze kwijt zijn dan kunt u de enquête kosteloos versturen aan Synovate, antwoordnummer 15302, 1000 RX te Amsterdam. Wilt u de enquête uiterlijk 30 januari 2009 invullen en terugsturen?

U kunt de enquête ook via internet invullen. Ga daarvoor naar www.regioplan.nl/webonderzoek en kies `Contracturen, prijzen en openingstijden in de kinderopvang'. Met uw persoonlijke inlogcode en wachtwoord kunt u inloggen op de vragenlijst, waarna de vragen op uw beeldscherm verschijnen.

Uw gebruikersnaam is :
Uw wachtwoord is :

Als uw organisatie alleen gastouderopvang aanbiedt, behoort uw organisatie niet tot de doelgroep van het onderzoek. Zou u in dat geval de oningevulde enquête wel retour willen zenden? Dit om te voorkomen dat u ten onrechte wordt nagebeld.


1 Om te bepalen voor welke locaties u de enquête moet invullen, gaat u als volgt te werk. U zet de namen van de locaties op alfabetische volgorde. Vervolgens kunt u de enquête invullen voor de eerste vijf locaties.


2 Om te bepalen voor welke locaties u de enquête moet invullen, gaat u als volgt te werk. U zet de namen van de locaties op alfabetische volgorde. Vervolgens kunt u de enquête invullen voor de eerste tien locaties. Contracturen, prijzen en openingstijden in de kinderopvang 55





DEEL I: Vragen over de organisatie


1 Uw antwoorden op de vragen zullen gegarandeerd anoniem worden verwerkt. Het is in verband met het non-respons onderzoek en teneinde een goed beeld te krijgen van de geografische spreiding van de responderende organisaties, dat wij u hier vragen enkele gegevens over uw organisatie in te vullen.

Naam organisatie.................................................................................................... Postadres............................................................................................................... Postcode en plaats.................................................................................................. Telefoonnummer.....................................................................................................


2 Wilt u hieronder aangeven welke van de onderstaande vormen van kinderopvang uw organisatie op dit moment aanbiedt? (meerdere antwoorden mogelijk) Hele dagopvang
Halve dagopvang
Naschoolse opvang
Vakantieopvang
Voorschoolse opvang
Verlengde opvang (ouders kunnen structureel een groter aantal uren opvang per dag afnemen)
Flexibele opvang (ouders kunnen structureel een wisselend aantal dagen en uren opvang afnemen)

NB: Dit onderzoek betreft dagopvang en buitenschoolse opvang (waaronder: voorschoolse opvang, naschoolse opvang en vakantieopvang).


3 Hoeveel locaties voor dagopvang en buitenschoolse opvang had/heeft uw organisatie in totaal op de drie peildata?
(Als uw organisatie op één van de peildata nog niet bestond, kunt u 'niet van toepassing' invullen) Aantal locaties 1 januari 2007 1 januari 2008 1 januari 2009 Dagopvang
Buitenschoolse opvang
Niet van toepassing


4 Voert uw organisatie een prijsbeleid per locatie of wordt de prijs van kinderopvang op het niveau van de organisatie of werkmaatschappij bepaald? Er is sprake van een prijsbeleid per locatie De prijzen worden bepaald op het niveau van de organisatie of werkmaatschappij


56 Contracturen, prijzen en openingstijden in de kinderopvang





KvK-nummer: (8 cijfers)

DEEL II: Vragen over de opvanglocaties


1 Hoe heet deze locatie? ...................................................................................


2 Welke van de onderstaande vormen van opvang biedt deze locatie aan? (meerdere antwoorden mogelijk)
Dagopvang
Voorschoolse opvang
Naschoolse opvang
Vakantieopvang

VRAGENBLOK A: Dagopvang
NB: Als deze locatie geen dagopvang aanbiedt, kunt u dit vragenblok overslaan.


3 Wat was in 2008 het aantal sluitingsdagen per jaar voor deze opvangvorm op deze locatie, afgezien van de nationale feestdagen? ...............


4 Zou u in onderstaande tabel voor alledrie de peildata in willen vullen:
· De openingstijden van de dagopvang op een reguliere werkdag.
· Het aantal volledige kindplaatsen waarvoor opvang aangeboden kan worden.
· Het aantal contracturen per jaar bij afname van een volledige kindplaats.
· De prijs per jaar bij afname van een volledige kindplaats (in euro's, met 2 cijfers achter de komma).
· De standaard uurprijs / Het meest gehanteerde uurtarief in de dagopvang. (in euro's, met 2 cijfers achter de komma).
Dagopvang 1 januari 2007 1 januari 2008 1 januari 2009 Open _ _ : _ _ uur Open _ _ : _ _ uur Open _ _ : _ _ uur Openingstijden Dicht _ _ : _ _ uur Dicht _ _ : _ _ uur Dicht _ _ : _ _ uur Aantal kindplaatsen
Contracturen per jaar
Prijs per jaar _ _ _ _ _, _ _ _ _ _ _ _, _ _ _ _ _ _ _, _ _ Prijs per uur _, _ _ _, _ _ _, _ _ N.v.t. (bestond nog niet)


5 Is het contract dat ouders afsluiten voor dagopvang inclusief? (s.v.p. omcirkelen)
2007 2008 2009 Luiers Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Voeding Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Dieetvoeding Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Extra ouderactiviteiten (bijv. een gratis EHBO-cursus) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Cadeautjes, feestjes Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Uitstapjes Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Een aantal uren incidentele extra opvang Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Mogelijkheid tot het incidenteel wisselen van dagen Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Verlengde opvang (structureel meer uren per dag) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Flexibele opvang (structureel wisselende dagen/uren) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Anders, namelijk: ............................................. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t.
---

contracturen, prijzen en openingstijden in de kinderopvang 57





VRAGENBLOK B: Voorschoolse opvang
NB: Als deze locatie geen voorschoolse opvang aanbiedt, kunt u dit vragenblok overslaan.


6 Wat was in 2008 het aantal sluitingsdagen per jaar voor deze opvangvorm op deze locatie, afgezien van de nationale feestdagen? ...............


7 Zou u in onderstaande tabel voor alledrie de peildata in willen vullen:
· De openingstijden van de voorschoolse opvang op reguliere schooldagen.
· Het aantal volledige kindplaatsen waarvoor opvang aangeboden kan worden.
· Het aantal contracturen per jaar bij afname van een volledige kindplaats.
· De prijs per jaar bij afname van een volledige kindplaats (in euro's, met 2 cijfers achter de komma).
· De standaard uurprijs / Het meest gehanteerde uurtarief in de voorschoolse opvang. (in euro's, met 2 cijfers achter de komma).
Voorschoolse opvang 1 januari 2007 1 januari 2008 1 januari 2009 Open _ _ : _ _ uur Open _ _ : _ _ uur Open _ _ : _ _ uur Openingstijden Dicht _ _ : _ _ uur Dicht _ _ : _ _ uur Dicht _ _ : _ _ uur Aantal kindplaatsen
Contracturen per jaar
Prijs per jaar _ _ _ _ _, _ _ _ _ _ _ _, _ _ _ _ _ _ _, _ _ Prijs per uur _, _ _ _, _ _ _, _ _ N.v.t. (bestond nog niet)


8 Is het contract dat ouders afsluiten voor voorschoolse opvang inclusief?(s.v.p.omcirkelen)
2007 2008 2009 Compleet ontbijt (eten en drinken) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Gedeeltelijk ontbijt (alleen eten of drinken) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Vervoer van de opvanglocatie naar school Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Een aantal uren/dagen incidentele extra opvang Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Mogelijkheid tot het incidenteel wisselen van dagen Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Anders, namelijk: ........................................... Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t.
---

VRAGENBLOK C: Naschoolse opvang
NB: Als deze locatie geen naschoolse opvang aanbiedt, kunt u dit vragenblok overslaan.


9 Op welke wijze wordt naschoolse opvang op deze locatie aangeboden? Naschoolse opvang wordt alleen aangeboden inclusief vakantieopvang. Ouders kunnen kiezen: een contract voor naschoolse opvang inclusief vakantieopvang of exclusief vakantieopvang.


10 Indien naschoolse opvang alleen wordt aangeboden inclusief vakantieopvang. Hoeveel van de contracturen per jaar zijn vakantie-uren? ..........(aantal)
Niet van toepassing


58 contracturen, prijzen en openingstijden in de kinderopvang





Toelichting 1:
Het is de bedoeling dat u dit vragenblok invult voor naschoolse opvang exclusief vakantieopvang. Echter, wanneer vakantieopvang op deze locatie altijd verplicht deel uit maakt van een contract voor naschoolse opvang, kunt u dit vragenblok invullen voor naschoolse opvang inclusief vakantieopvang. Het vragenblok over vakantieopvang hoeft u dan niet in te vullen.


11 Wat was in 2008 het aantal sluitingsdagen per jaar voor deze opvangvorm op deze locatie, afgezien van de nationale feestdagen? ...............


12 Zou u in onderstaande tabel voor alledrie de peildata in willen vullen: (zie toelichting 1)
· Het aantal volledige kindplaatsen waarvoor opvang aangeboden kan worden.
· Het aantal contracturen per jaar bij afname van een volledige kindplaats.
· De prijs per jaar van een volledige kindplaats (in euro's, met 2 cijfers achter de komma).
· De standaard uurprijs / Het meest gehanteerde uurtarief in de naschoolse opvang. (in euro's, met 2 cijfers achter de komma).
Naschoolse opvang 1 januari 2007 1 januari 2008 1 januari 2009 Aantal kindplaatsen
Contracturen per jaar
Prijs per jaar _ _ _ _ _, _ _ _ _ _ _ _, _ _ _ _ _ _ _, _ _ Prijs per uur _, _ _ _, _ _ _, _ _ N.v.t. (bestond nog niet)


13 Zijn er verschillen tussen de weekdagen wat betreft de uurprijs? Nee, de uurprijs voor de naschoolse opvang is voor alle dagen hetzelfde. Ja, de uurprijs is niet op alle dagen hetzelfde. (Bijvoorbeeld omdat een tarief geldt per dagdeel en de omvang van een dagdeel niet op alle dagen hetzelfde is.)


14 Wat waren de openingstijden van de naschoolse opvang in 2007 tijdens schoolweken? Dag Openingstijd 2007 Sluitingstijd 2007 Maandag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Dinsdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Woensdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Donderdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Vrijdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur


15 Wat waren de openingstijden van de naschoolse opvang in 2008 tijdens schoolweken? Dag Openingstijd 2008 Sluitingstijd 2008 Maandag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Dinsdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Woensdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Donderdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Vrijdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur


16 Wat zijn de openingstijden van de naschoolse opvang in 2009 tijdens schoolweken? Dag Openingstijd 2009 Sluitingstijd 2009 Maandag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Dinsdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Woensdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Donderdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur Vrijdag _ _ : _ _ uur _ _ : _ _ uur contracturen, prijzen en openingstijden in de kinderopvang 59






17 Is het contract dat ouders afsluiten voor naschoolse opvang inclusief? (s.v.p. omcirkelen)
2007 2008 2009 Lunch (op lange middagen) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Vervoer tussen school en opvangadres Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Sportactiviteiten en/of culturele activiteiten Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Extra ouderactiviteiten (bijv. een gratis EHBO-cursus) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Cadeautjes, feestjes Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Uitstapjes Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Incidentele extra opvang (bijv. bij roostervrij) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Mogelijkheid tot het incidenteel wisselen van dagen Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Verlengde opvang (structureel meer uren per dag) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Flexibele opvang (structureel wisselende dagen/uren) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Anders, namelijk: ............................................. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t.
---

VRAGENBLOK D: Vakantieopvang
NB: Als deze locatie geen vakantieopvang aanbiedt, of alleen verplicht in combinatie met naschoolse opvang, kunt u dit vragenblok overslaan.


18 Wat was in 2008 het aantal sluitingsdagen per jaar voor deze opvangvorm op deze locatie, afgezien van de nationale feestdagen? ...............


19 Zou u in onderstaande tabel voor alledrie de peildata in willen vullen:
· De openingstijden van de vakantieopvang.
· Het aantal volledige kindplaatsen waarvoor opvang aangeboden kan worden.
· Het aantal contracturen per jaar bij afname van een volledige kindplaats.
· De prijs per jaar bij afname van een volledige kindplaats (in euro's, met 2 cijfers achter de komma).
· De standaard uurprijs / Het meest gehanteerde uurtarief in de naschoolse opvang. (in euro's, met 2 cijfers achter de komma).
Vakantieopvang 1 januari 2007 1 januari 2008 1 januari 2009 Open _ _ : _ _ uur Open _ _ : _ _ uur Open _ _ : _ _ uur Openingstijden Dicht _ _ : _ _ uur Dicht _ _ : _ _ uur Dicht _ _ : _ _ uur Aantal kindplaatsen
Contracturen per jaar
Prijs per jaar _ _ _ _ _, _ _ _ _ _ _ _, _ _ _ _ _ _ _, _ _ Prijs per uur _, _ _ _, _ _ _, _ _ N.v.t. (bestond nog niet)


20 Is het contract dat ouders afsluiten voor vakantieopvang inclusief? (s.v.p. omcirkelen)
2007 2008 2009 Sportactiviteiten en/of culturele activiteiten Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Extra ouderactiviteiten (bijv. een gratis EHBO-cursus) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Cadeautjes, feestjes Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Uitstapjes Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Een aantal uren incidentele extra opvang Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Mogelijkheid tot het incidenteel wisselen van dagen Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Verlengde opvang (structureel meer uren per dag) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Flexibele opvang (structureel wisselende dagen/uren) Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Anders, namelijk: ............................................. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t. Ja Nee N.v.t.
---

Dit was de laatste vraag. Hartelijk dank voor het invullen van deze enquête!
60 contracturen, prijzen en openingstijden in de kinderopvang