Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap



Datum 5 februari 2010
Betreft Beantwoording Kamervragen van het lid Harbers (VVD) over de uitspraken van de staatssecretaris van Financiën inzake het sociaal leenstelsel.

Hierbij zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Financiën, de antwoorden op de vragen van het lid Harbers (VVD) over de uitspraken van de staatssecretaris van Financiën inzake het sociaal leenstelsel.

De vragen zijn mij toegezonden met uw brief met kenmerk 2010Z02238 (ingezonden op 4 februari 2010).

Met vriendelijke groet,

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 3 Pagi






2010Z02238

Vragen van het lid Harbers (VVD) aan minister van Onderwijs, Cultuur en

Wetenschap over de uitspraken van de staatssecretaris van Financiën inzake het sociaal leenstelsel. (Ingezonden 4 februari 2010.)


1
Kent u het bericht "Basisbeurs gered"? 1)

Ja


2
Is het waar dat de staatssecretaris van Financiën tijdens een lezing heeft gezegd dat het kabinet niet voornemens is de basisbeurs om te zetten in een sociaal leenstelsel? Zo ja, deed hij deze uitspraken namens het kabinet?

Neen, dat heeft hij niet gezegd. Het kabinet heeft over geen van de terreinen in de heroverwegingen reeds voornemens vastgesteld.


3
Hoe verhoudt de uitspraak van de staatssecretaris van Financiën zich tot uw eigen uitspraken tijdens de begrotingsbehandeling dat een sociaal leenstelsel wel degelijk een van de varianten is die de ambtelijke werkgroepen moeten bestuderen en dat u op voorhand invoering van een sociaal leenstelsel niet zou willen uitsluiten?

Zie het antwoord op vraag 2.


4
Wat vindt u van de suggestie die de staatssecretaris van Financiën oppert om een kostendekkend collegegeld voor masters in te voeren om te bezuinigen op het hoger onderwijs? Bent u het met hem eens dat dit te prefereren valt boven een sociaal leenstelsel? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Zie het antwoord op vraag 2 en 3. Het kabinet wacht de inventarisatie van de heroverwegingen af, voordat het zelf keuzes maakt.


5
Vindt u het verstandig dat de staatssecretaris van Financiën met zijn uitspraken een voorschot neemt op de kabinetsbesluiten naar aanleiding van de ambtelijke werkgroepen?

Dat heeft de staatssecretaris niet gedaan. Hij heeft slechts een opsomming gegeven van opties.


2 Pagina van 3






6
Bent u bereid nog eens klip en klaar te stellen dat de invoering van een sociaal leenstelsel na de heroverweging van de ambtelijke werkgroepen wat het kabinet

betreft nog steeds tot de mogelijkheden behoort?

Het kabinet heeft gezegd dat er ten aanzien van de 20 terreinen van heroverweging geen taboes zijn.


1) ScienceGuide, 3 februari 2010
http://www.scienceguide.nl/201002/basisbeurs-gered.aspx


3 Pagina van 3