Politie Groningen

Veiligheid in de Buurt-pand geopend

Groningen, 08-02-2010 o Burgemeester Peter Rehwinkel en hoofdcommissaris Oscar Dros hebben maandagochtend in de Floresstraat 75 in Groningen het Veiligheid in de Buurt- pand (ViB) geopend. Vanuit deze plek gaan buurt- en jeugdagenten, stadswachten, het meldpunt Overlast en Zorg, de hulpverlening OGGZ en de projectleider aanpak huiselijk geweld op het terrein van veiligheid samenwerken.

Tijdens de officiële openingshandeling werd het logo voor het ViB-pand onthuld. Dit logo is door kinderen van groep 8 van een basisschool in de wijk ontworpen. De feestelijke opening werd door diverse buurtbewoners en schoolkinderen bijgewoond.

Samenwerking

In het ViB-pand is van alles te vinden op het gebied van veiligheid. Het is een extra plek midden in de wijk van waaruit diverse hulpverleners samenwerken. Zij kunnen ook gezamenlijk op pad gaan. De drempel om binnen te komen in het pand moet laag zijn. Burgers kunnen er zaken melden en vragen stellen over veiligheidszaken.

Aanpak

Stadswachten hebben een nadrukkelijke rol in de wijk. Zij plaatsen veiligheidsstrips op voordeuren van woningen. Dit doen zij in het kader van het voorkomen van (flipper)inbraken. De aanpak van problemen in de omgeving van het Floresplein en omgeving staat ook centraal. Deze problematiek wordt samen met het buurtpanel, waarin diverse buurtbewoners participeren, aangepakt. Ten slotte krijgen lokale veelplegers, die niet aan de landelijke norm van het Openbaar Ministerie (OM) voldoen, een vergelijkbare specifieke aanpak onder regie van het Veiligheidshuis. Deze aanpak is al goedgekeurd en zijn er al zes veelplegers uit de top 10 langdurig van straat.

Zo hopen Regiopolitie Groningen, gemeente Groningen, OM, Veiligheidszorg Groningen en Wooncorporatie Lefier Stad Groningen en wooncorporatie De Huismeesters samen te werken aan een nog veiligere buurt. Deze nieuwe veiligheidsplek in de buurt is een initiatief van hiervoor genoemde partners.

Dit is een gezamenlijk persbericht van Regiopolitie Groningen, gemeente Groningen, OM, Veiligheidszorg Groningen,Wooncorporatie Lefier Stad Groningen en wooncorporatie De Huismeesters. Met uw vragen kunt u terecht bij persvoorlichter Paul Heidanus via telefoonnummer 050-5874040.