Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



Amsterdam investeert fors in maatschappelijke voorzieningen in 2010

4 februari 2010
In 2010 investeert de gemeente vanuit het Programma Maatschappelijke Investeringen (PMI) EUR 21,5 miljoen in maatschappelijke voorzieningen. Zo wordt er onder andere een investeringsbijdrage verstrekt voor een gebouw voor Circus Elleboog aan de Laan van Spartaan (Bos en Lommer), het ouderkindcentrum Oostpoort (Oost-Watergraafsmeer) en een centrum voor brede talentontwikkeling in het Vondelpark (Oud-West). Het college van B&W heeft op basis van de aanvragen in 2009 het verdeelvoorstel 2010 vastgesteld.

Wethouder Gehrels (PMI): "Dit soort gebouwen geeft een buurt betekenis en uitstraling. Mooie gebouwen en goede voorzieningen maken je trots op je stad en je voelt je ermee verbonden. Een Amsterdammer kiest voor een buurt ook op basis van wat er te doen, te beleven en te genieten is. EUR 21,5 miljoen van de gemeente maakt weer heel veel mogelijk."

PMI-projecten

Het PMI heeft de afgelopen jaren een investeringsbijdrage geleverd aan ongeveer 150 maatschappelijke voorzieningen, waaronder 10 ouderkindcentra, 35 brede scholen, 20 jongerencentra, 30 buurthuizen/verenigingsgebouwen en 5 gezondheidscentra. In totaal is ongeveer 60.000 m² aan maatschappelijk vastgoed gerealiseerd. Bekende voorbeelden zijn: het Timorplein in Zeeburg, het Centrum voor Beeldende Kunst in Zuidoost, de sportzaal en welzijnsvoorzieningen bij de Mrg. Bekkerschool in Noord en het Servicepunt de Brink in Oost-Watergraafsmeer.

Het Programma Maatschappelijk Investeringen

Goede maatschappelijke voorzieningen maken een wijk beter en aantrekkelijker. Met behulp van het PMI kunnen stadsdelen investeren in gebouwen die voor het voorzieningenniveau belangrijk zijn. Het programma bevat plannen voor een periode van tien jaar gericht op het ontwikkelen van maatschappelijke accommodaties. Jaarlijks kunnen stadsdelen op basis van hun meerjarige investeringsprogramma's sociale accommodaties voor specifieke projecten aanvragen. In de afgelopen vier jaar heeft de gemeenteraad hiervoor bijna EUR 50 miljoen ter beschikking gesteld. Het huidige college wil de voorzetting van het PMI inbrengen bij de onderhandelingen voor het nieuwe programma-akkoord.

Pb-028