Gemeente Onderbanken


Nieuwe Influenza A (H1N1): actuele Stand van zaken Nederland

Het totale aantal ziekenhuisopnamen bedraagt sinds april 2009 2192. In Nederland zijn in totaal 56 mensen overleden. Het aantal griepmeldingen is de afgelopen weken fors gedaald, waardoor er nu in Nederland officieel geen sprake meer is van een griepepidemie.

Het RIVM geeft echter aan dat een tweede griepgolf niet uitgesloten is. Ook in de landen om ons heen is geen sprake meer van een epidemie. Dit in tegenstelling tot landen waar niet tot nauwelijks gevaccineerd is; daar worden nog altijd veel mensen ziek door Nieuwe Influenza A H1N1.

Stand van zaken Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg werden 197 bevestigde gevallen van Nieuwe Influenza A aan de GGD gemeld en 91 veronderstelde gevallen (hierbij werd geen laboratoriumdiagnostiek verricht). Er werden 70 mensen in het ziekenhuis opgenomen en 3 mensen overleden aan de gevolgen van de nieuwe griep. Twee van hen hadden een onderliggende ziekte. De gegevens vanuit Zuid- Limburg komen overeen met de landelijke cijfers.

Advies: extra hygiëne-maatregelen tot en met carnaval De GGD adviseert om de extra hygiënemaatregelen tot en met de carnavalsperiode te handhaven. Mits er dan geen sprake is van een toename van het aantal griepgevallen, zijn de extra maatregelen daarna niet meer nodig. In het algemeen geldt natuurlijk dat goede hygiëne altijd belangrijk is. Tevens is en blijft de GGD voorbereid en wordt de monitoring voortgezet.