Groenlinks Utrechtse Heuvelrug


GroenLinks/PvdA zoekt de kiezers op in Driebergen

Maandag 8 februari 2010, 14:07u
GroenLinks/PvdA zoekt de kiezers op in Driebergen

De campagne van GroenLinks/PvdA Utrechtse Heuvelrug is zaterdag geïntensiveerd. In Driebergen-Rijsenburg zocht de verkiezingskaravaan de kiezers actief op. Dat gebeurde met een stand op de Traay en met een canvasactie in de Groenhoek. "Het huis-aan-huisbezoek is goed bevallen", aldus de Driebergse Gerry van der Hulst, nummer drie op de lijst van GroenLinks/PvdA. "We zijn overal vriendelijk ontvangen en hier en daar uitgenodigd om meer aandacht te schenken aan concrete wensen.

Dat varieerde van speeltoestellen op de juiste plaatsen tot aan bedrijfsverzamelplaatsen voor ZZP'ers, zwembad De Zwoer en bushaltes toe. We willen graag in gesprek zijn en blijven met onze kiezers."

GroenLinks/PvdA bij Abbeyfield en 1-Eurowinkel
Kandidaat-raadsleden en actieve leden van de combinatie GroenLinks/PvdA Utrechtse Heuvelrug deden zaterdagmorgen 6 februari opnieuw Driebergen aan. Men bezocht het Abbyfieldproject en de 1 Euro-winkel in het voormalige postkantoor. Daarna werd er gecanvast in de Groenhoek en gefolderd op de Traay.

Abbeyfield
Aan de Klaproos in Driebergen functioneert al twaalf jaar een kleinschalig en succesvol project voor ouderenzorg waarbij twaalf ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen, maar ook beschikken over een gezamenlijke eetkamer. "Dankzij de gezamenlijke eetmomenten wordt eenzaamheid voorkomen en kunnen de deelnemers zo lang mogelijk deelnemen aan het gewone leven in een wijk. Bovendien levert het de gemeenschap een aanzienlijke besparing op aan de kosten voor de zorg in het algemeen: deze ouderen doen niet of veel later een beroep op verzorgings-of verpleeghuiszorg" aldus gastheer Age Halma van de Stichting Abbeyfield Driebergen, een vrijwilligersorganisatie. Hij ontving samen met andere vrijwilligers een 15-tal leden van de GroenLinks/PvdA-campagnekaravaan. GroenLinks/PvdA wil zich sterk maken om de huidige incidentele subsidie van EUR 14.000 per jaar om te zetten in een structurele subsidie. Lijsttrekker Hans Waaldijk schetste het project als een typisch voorbeeld hoe je kunt bijdragen aan een leefbare samenleving door een bescheiden financiële injectie aan de ene kant die een besparing op een ander niveau oplevert. "Hier moeten de betrokken overheden een oplossing voor vinden" aldus Hans Waaldijk.
Diezelfde middag nog gebruikte hij dit voorbeeld als illustratie voor de visie "Sociaal en Groen" in een politiek debat voor de lokale omroep Radio 90FM.


1-Eurowinkel
GroenLinks/PvdA bezocht ook het vrijwilligersproject dat vanuit Vluchtelingenwerk is gestart met een winkel voor tweedehandskleding en tweedehandsboeken. Het initiatief is uitgegroeid van een klein winkeltje in het asielzoekerscentrum in Leersum, via een echte winkel in het voormalige postkantoor in Doorn tot een grote, succesvolle winkel in Driebergen.
Alles kost er 1 euro; het werk wordt gedaan door een enthousiaste groep vrijwilligers en de opbrengst wordt gebruikt voor de financiering van studiehulp voor kinderen uit vooral vluchtelingengezinnen. De 1-eurowinkel is gevestigd in het voormalige postkantoor in Driebergen op de hoek van de Hoofdstraat en de Buzziburglaan, waar ook onderdak geboden wordt aan andere vrijwilligersprojecten. De vrijwilligers willen graag de eventuele aankoop van het pand door de gemeente op de politieke agenda zien te krijgen.