Waterschap Dommel

zonnetje

Waterschap zet peilwaarnemers in het zonnetje

Waterschap De Dommel zorgt voor schoon, voldoende en veilig water in Midden-Brabant. Het opnemen van waterstanden in beken en bodems is essentieel voor het waterschap om zo bovengenoemde taken goed uit te voeren. Het waterschap doet dit echter niet alleen. Ruim 50 burgers in het gebied lezen dagelijks of 2-wekelijks, de waterstanden af en geven deze door aan het waterschap. Deze betrokken burgers en de input, zijn enorm waardevol voor Waterschap De Dommel.

Gebruik grondwaterstanden

Het meten van de grondwaterstanden is vooral nodig om verdroging van natte natuurparels te voorkomen. Natte natuurparels zijn belangrijke natuurgebieden met bijzondere ecologische waarden die erg afhankelijk zijn van water. De meeste van deze gebieden zijn verdroogd en ook de waterkwaliteit en de inrichting van de beken en kreken laten te wensen over. Waterschap De Dommel pakt deze problemen aan. Grondwaterstanden worden verhoogd, kwel wordt hersteld en de waterkwaliteit wordt verbeterd. De natte natuurparel zal zich hierdoor herstellen. Het is hierbij belangrijk om de juiste cijfers en gegevens beschikbaar te hebben.

Gebruik oppervlaktewaterstanden

Het meten van de waterstanden in oppervlaktewater is nodig om te droge en te natte bodems of overstromingen te voorkomen. En te zorgen voor voldoende water voor beregening en recreatie. Aan de hand van de meetgegevens regelt het waterschap de waterstanden in de beken met stuwen door water langer in het gebied vast te houden of versneld af te voeren.

Van handmatig naar mechanisch tot volledig geautomatiseerd

Vanaf de jaren `50 worden de waterstanden handmatig en mechanisch bijgehouden. Tijden veranderen en Waterschap De Dommel verandert mee. Door de metingen te automatiseren kan het waterschap de gegevens direct verwerken en gebruiken om de stuwen te regelen. Hiermee verbeteren we onze bedrijfsvoering. De frequentie van meting wordt aanzienlijk verhoogd en de metingen zijn consistent. We kunnen de gegevens efficiënter en effectiever verwerken en gebruiken voor berekeningen om zo het watersysteem te verbeteren. Door deze technologische ontwikkeling kan van de burgers niet meer verlangd worden om in weer en wind en in vakantieperiodes, peilwaarnemingen uit te voeren. Tijdens een bijeenkomst op 11 februari a.s. worden de betrokken personen hierover geïnformeerd en in het zonnetje gezet voor de bewezen diensten.

Dankbaar

De Dommel is de peilwaarnemers erg dankbaar. Zij zijn van onschatbare waarde. Het gegeven dat sommige peilwaarnemers al 55 jaar dagelijks om 08.00 uur de waterstand aflezen en noteren is enorm indrukwekkend. De waardering zal tijdens de bijeenkomst nog eens benadrukt worden door watergraaf Peter Glas. Daarnaast ontvangen ze een blijvende herinnering.