Gemeente Haren

Geslaagde Wegwijsdag 2010

08/02/2010

4 februari was de jaarlijkse wegwijsdag in het gemeentehuis van Haren. De gemeente kijkt samen met Maartenscollege en Zernikecollege terug op een geslaagde en productieve dag. De sfeer tijdens de dag was erg goed.

De hele dag is druk gewerkt aan partijprogramma's op het gebied van jeugdbeleid. Met als finale een jeugdraadsvergadering. Ondanks pogingen tot coalitievorming werd op het nippertje het voorstel van college van B&W afgewezen. Maar de burgemeester heeft beloofd voorstellen als een jongerenwijzer, een verbeterde jeugdsoos en een festival mee te nemen naar het echte college van B&W.

Wegwijsdag 2010

Raadslid voor een dag

De leerlingen waren een dag lid van een politieke partij. Ze mochten bij de opdracht de hulp inroepen van medewerkers van de gemeente, jongerenorganisaties, politie, politieke partijen e.d. om aan de benodigde informatie te komen.

Een speciale persgroep maakt een verslag van de dag in de vorm van drie filmpjes.

zie www.zernike.nl voor een van de filmpjes.

Wegwijsdag 2010-2

Achtergrond Wegwijsdag

Elk jaar organiseren Zernikecollege, Maartenscollege en gemeente Haren de Wegwijsdag. Doel van de dag is de leerlingen op hoofdlijnen te leren hoe het Nederlandse politieke bestel als democratie, in het bijzonder het lokale politieke bestel, functioneert. Ook leren de leerlingen hoe mensen in verschillende rollen, bijvoorbeeld burgers, ambtenaren en politici, op verschillende manieren bij politieke processen betrokken kunnen zijn.Het doen van onderzoek naar een actueel maatschappelijk verschijnsel en het presenteren van de uitkomsten daarvan, is ook een leerdoel van de dag. Nieuw dit jaar was dat leerlingen vanuit een partijpolitieke visie naar een bepaald probleem kijken.