Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Datum 8 februari 2010
Betreft Vragen van het lid Bosma (PVV) over column Elsbeth Etty

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het lid Bosma (PVV) van uw Kamer over het artikel "Respect voor het echte gezag" (ingezonden 29 januari
2010).

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2010Z01809.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 2 Pagi





Antwoord op de vragen van het lid Bosma (PVV) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het artikel `Respect voor het echte gezag'

(Ingezonden 29 januari 2010).


1
Heeft u kennisgenomen van het artikel `Respect voor het echte gezag'? Ja.


2
Deelt u de mening van de auteur, mevrouw Etty, dat `Nederland wordt wakker' associaties oproept met `Deutschland Erwache' of speelt zij in op angstgevoelens?


3
Deelt u de mening van mevrouw Etty, in het hetzelfde artikel, dat het programma wellicht een vehikel wordt van een `charismatisch leider'?

Mevrouw Etty geeft in haar column `Respect voor het echte gezag' van 26 januari
2010 haar mening over voorgenomen programma's van de publieke nieuwkomers PowNed en WNL. Zij baseert haar mening op de veronderstelling dat de journalistieke onafhankelijkheid van het media-aanbod niet via de Mediawet is verzekerd. Allereerst wil ik deze misvatting graag rechtzetten.

Artikel 2.1 lid 1d van de Mediawet 2008 bepaalt dat het media-aanbod van de publieke mediadiensten onafhankelijk is van commerciële invloeden, en behoudens het bepaalde bij of krachtens de wet, van overheidsinvloed. Artikel 2.1 lid 1e bepaalt dat het publieke media-aanbod voldoet aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen.

Artikel 2.88 lid 2 van de Mediawet 2008 bepaalt dat alle publieke media- instellingen een redactiestatuut opstellen. Lid drie van hetzelfde artikel bepaalt dat dit redactiestatuut de journalistieke rechten en plichten bevat van de werknemers, waaronder in elk geval waarborgen rond journalistieke deontologie en kwaliteit, en waarborgen voor redactionele onafhankelijkheid ten opzichte van adverteerders, sponsors en anderen die bijdragen hebben verstrekt voor de totstandkoming van media-aanbod.

Artikel 3.5 lid 2 bepaalt dat ook commerciële media-instellingen zorgen voor de totstandkoming van een redactiestatuut waarin de journalistieke rechten en plichten van de werknemers worden geregeld.

De onafhankelijkheid van de omroepen is kortom een groot en kostbaar goed in Nederland. In de Mediawet is daarom ook de programmatische autonomie van omroepen geregeld. De omroepen zelf zijn verantwoordelijk voor de vorm en inhoud van de programma's die zij maken. De overheid bemoeit zich hier niet mee. Het is dus ook niet aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om er zijn mening over te geven.

Pagina 2 van 2