Diergaarde Blijdorp


---

Winterrust voorbij voor ijsberin Tania:
geen ijsbeertjes voor Blijdorp
08-02-2010
De winterrust voor ijsberin Tania uit Diergaarde Blijdorp loopt ten einde. Op de webcambeelden was de afgelopen tijd te zien dat zij onrustiger werd en vaker uit haar slaap ontwaakte. Daaruit viel al af te leiden dat het moment naderbij kwam waarop zij de 'winteriglo' zou verlaten om haar voorjaars-honger te stillen. De verzorgers zijn begonnen met voer neerleggen, zodat er voedsel is als zij hieraan behoefte heeft. Zij gaan er nu van uit dat Tania niet zwanger is en dat de hoop op jonge ijsbeertjes dus is vervlogen...

IJsbeerjongen worden doorgaans in december of januari geboren. Diergaarde Blijdorp hield er rekening mee dat met het verstrijken van de tijd de kans op een ijsberenbevalling afnam. Ondanks alle paringen en een nieuw ijsberenverblijf is het dus toch niet gelukt om de ijsberen tot voortplanting te krijgen, tot teleurstelling van de Diergaarde en andere ijsberenliefhebbers. Ruim 800.000 keer is de afgelopen weken hoopvol gekeken naar de webcambeelden van een slapende ijsberin Tania via Internet.

Ook voor het Europese ijsberen-fokprogramma is dit jammer. Dit jaar heeft geen enkele Europese dierentuin succes geboekt met de fok van ijsbeertjes. Nakomelingen zijn dus zeer gewenst en ook noodzakelijk om de populatie ijsberen in dierentuinen in stand te houden, als ambassadeurs van hun bedreigde soortgenoten in het wild. Ijsberen worden ernstig bedreigd door o.a. de opwarming van de aarde waardoor de ijskappen smelten.

De oorzaak van het uitblijven van ijsbeerjongen in Blijdorp is niet bekend. Eric is een bewezen fokman, maar Tania is nooit eerder moeder geworden en al op leeftijd. In theorie is het dus mogelijk dat Tania moederloos zal blijven en op die manier niet zal kunnen bijdragen aan het instandhouden van de populatie. In overleg met de coördinator van het Europese fokprogramma wordt gekeken wat de beste strategie is voor Blijdorp om in de toekomst ijsbeer-nakomelingen te kunnen voortbrengen.

De succesvolle webcam blijft overigens in Blijdorp maar zal tezijnertijd worden verplaatst van het ijsberenhol naar een andere locatie in de tuin. Tania's 'sterdom' zit er dan voorlopig op, maar het is de bedoeling dat zij wordt opgevolgd door een nieuw en interessant dier. Hou hiervoor de Blijdorp-site in de gaten.