Politie Zaanstreek-waterland

Tien drankrijders

Zaanstad, 07-02-2010 o Afgelopen weekeinde heeft de politie een tiental drankrijders van de weg gehaald. Op de Josua Gekeerstraat in Krommenie werd zondagavond rond 21:00 uur een 53-jarige man uit Uitgeest aangehouden.

De politie kreeg een telefoontje van een getuige die de man slingerend over de weg zag rijden. Volgens de getuige slingerde de automobilist zo dat hij behalve de weg ook het trottoir nodig had. De man bleek een alcoholpromillage van 1,94 te hebben. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Op de Dr. J.M den Uylweg in Zaandam heeft de politie zondagochtend vroeg (tussen 4:30 en 7:30 uur) een alcoholcontrole gehouden. Negen bestuurders, van wie één beginnend bestuurder, hadden zoveel drank op dat ze de alcohollimiet overschreden.

In totaal werden 311 blaastesten afgenomen. Eén bestuurder die te diep in het glaasje had gekeken, kreeg tevens een proces-verbaal omdat hij zonder geldig rijbewijs reed. De man was alleen in het bezit van een Russisch rijbewijs terwijl hij al zestien jaar in Nederland woont. In Nederland woonachtige buitenlanders mogen maximaal 185 dagen met hun buitenlandse rijbewijs rijden. Na die tijd is het besturen van een motorrijtuig zonder geldig Nederlands rijbewijs verboden. Alleen buitenlanders van wie het rijbewijs is afgegeven in een land binnen de EU of de EER (Europese Economische Ruimte), mogen gewoon blijven rijden met dat rijbewijs, tot de geldigheid ervan verloopt. Of ze kunnen hun rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.