FNV


8-2-2010

Kabinetsplan AOW treft vrouwen extra hard

FNV Vrouwenbond maakt zich grote zorgen over het feit dat er nauwelijks aandacht bij politici is voor de AOW-rechten van vrouwen, die vanwege hun zorgtaken geen 42 dienstjaren halen. De bond roept dan ook alle vrouwen in Nederland op om mee te doen aan de e-mailactie van de FNV en daar onderstaande tekst in te vullen.

Zorgtaken Vrouwen hebben een ander arbeidspatroon dan mannen. Ook in jongere generaties is het nog steeds zo dat vrouwen vaak tijdelijk stoppen of minder uren gaan werken als er kinderen komen, terwijl mannen dat niet of veel minder doen.

Nu er plannen zijn om de AOW-rechten te koppelen aan het aantal jaren betaald werk, wordt over het hoofd gezien dat vrouwen hiervan de dupe worden. Terwijl vrouwen toch wel degelijk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de (weliswaar informele, maar wel degelijk belangrijke) economie.

Alleenstaande ouders Zo wordt straks het AOW-probleem vooral weer een vrouwenprobleem. Met name alleenstaande ouders zijn straks extra de dupe, omdat het voor hen nog moeilijker is betaald werk met zorgtaken te combineren.

Volksverzekering FNV Vrouwenbond is een groot voorstander van economische zelfstandigheid en natuurlijk moeten ook vrouwen zo veel mogelijk participeren op de arbeidsmarkt. Maar helaas zijn de maatschappelijke omstandigheden en voorzieningen nog steeds niet zo, dat dit makkelijk te realiseren is. De AOW dient daarom een volksverzekering te blijven.