Belgische Federale Overheid


* Smogalarm vanaf maandag 8 februari 2010

Smogalarm vanaf maandag 8 februari 2010

Datum: 08 februari 2010

De meetstations in de drie gewesten hebben erg hoge concentraties fijn stof gemeten. Daarom is vanaf maandag 8 februari het smogalarm van kracht.
In Vlaanderen en Wallonië gelden snelheidsbeperking tot 90 km/u op een aantal snel- en ringwegen. In de binnenstad van Brussel geldt een snelheidsbeperking tot 50 km/u en zijn er extra snelheidscontroles.

In Vlaanderen wordt de snelheidsbeperking aangegeven via vaste en dynamische verkeersborden met de boodschap '90 km/u SMOG'. De plaatsen waar de snelheidbeperking geldt, zijn op kaart aangegeven op de website www.verkeerscentrum.be. Meer informatie over de geldende snelheidsbeperking is ook op deze website terug te vinden.

In de Brusselse binnenstad wordt de snelheid beperkt tot 50 km/u op die plaatsen waar u normaal 70 km/u mag rijden. Verder zullen er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest extra snelheidscontroles plaatsvinden.
Meer informatie op de website van Leefmilieu Brussel en op de website www.pollutiepiek.be.

In Wallonië wordt de snelheidsbeperking aangegeven via vaste gecombineerde borden met de boodschap 'vitesse maximale 90 km/h - danger - SMOG'.

De snelheidsbeperking geldt op de volgende snelwegen:
* de E42 Luik-Namen-Charleroi

* de toegang vanaf de E42 tot de stedelijke centra
* de ring in Charleroi (R3)

* de E19 Nijvel-Brussel

* de E411 van Rossières naar Brussel

Meer informatie vindt u op de website airclimat.wallonie.be.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (jonge kinderen, ouderen, personen met hart- en vaatziekten ...) doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen. Iedereen vermijdt tijdens een fijnstofepisode beter zoveel mogelijk langdurige fysieke inspanningen zoals joggen.
Door de kleine afmeting (diameter is kleiner dan een honderdste van een millimeter) van de fijn stof-deeltjes kunnen ze gemakkelijk overal binnendringen en zijn de concentraties ervan binnenshuis niet significant lager dan in de buitenlucht.

Meer informatie over het smogalarm, de fijnstofconcentraties en maatregelen die u het hele jaar door kunt nemen vindt u in het officiële waarschuwingsbericht van de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (IRCEL).