Burgers Zoo

Burgers' Zoo sekst vier breedsnuitkaaimannen

Het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo heeft het geslacht van vier halfwas breedsnuitkaaimannen bepaald. Omdat de geslachtsorganen van de dieren zich in rusttoestand in het lichaam bevinden, was het niet eenvoudig om vast te stellen of het om mannetjes of vrouwtjes gaat. De dierentuinmedewerkers moesten voorzichtig te werk gaan, aangezien de dieren erg sterk zijn en flink van zich af kunnen bijten. Eén voor één zijn de dieren gevangen en nauwkeurig bekeken, waarna ze zijn teruggeplaatst in het overdekte tropische regenwoud Burgers' Bush. Het blijkt om vier vrouwtjes te gaan.

Nog niet uitgegroeid
De breedsnuitkaaiman is een gemiddelde soort wat lengte betreft: de maximale lengte van de mannetjes is ongeveer 3,5 meter, hoewel de meeste mannelijke exemplaren onder de twee meter blijven. Vrouwtjes zijn kleiner en bereiken vrijwel nooit een lengte van twee meter. Omdat Burgers' Zoo vier halfvolwassen dieren heeft die momenteel 1,3 meter lang zijn, kon aan de lengte nog niet worden bepaald om welk geslacht het gaat.

Hulp van collega's
Nederlandse dierentuinen delen veel kennis met elkaar. Zo assisteerden twee reptielenexperts uit Artis met veel ervaring bij het seksen van kaaimannen deze keer de medewerkers van Burgers' Zoo bij deze niet alledaagse klus. Bij de mannetjes bevindt de penis zich in rusttoestand in het lichaam, waardoor een nauwkeurige inspectie van de genitaliën noodzakelijk is om het geslacht te kunnen bepalen.

Breedsnuitkaaimannen in het wild
Breedsnuitkaaimannen komen voor in Zuid-Amerika: Argentinië, Bolivia, Paraguay en Uruguay. Naar schatting leven er ongeveer 250.000 tot 500.000 exemplaren in het wild. De dieren leven in modderige wateren, zoals mangroven, moerassen en kleine meertjes. Brak water wordt daarbij getolereerd. Het voedsel van de breedsnuitkaaimannen bestaat voornamelijk uit slakken, maar ook schildpadden, vissen en amfibieën staan op het menu.
« ga terug

Zakelijk

Burgers' Zoo heeft niet alleen voor de dagbezoeker veel te bieden, maar ook voor de zakengast.
> Safari Meeting Centre> Vergaderen> Ontbijt, lunch, diner> Receptie> Entertainment> naar zakelijk

Extra voordelen abonnementhouders!

Sinds 1 januari 2010:
Zeer voordelige verlenging50% korting Artis, Blijdorp, EmmenKorting andere NVD-dierentuinenZomerse/Winterse Avond(t)urenGratis ZieZoo en avondlezingen> overzicht alle voordelen

Uitzending gemist? Bekijk ze hier online!

> bekijk 'Drukte In De Dierentuin'
Burgers' Zoo o Antoon van Hooffplein 1 o 6816 SH Arnhem o Nederland o (026) 442 45 34 o info@burgerszoo.nl Made in Arnhem The Green Key