FloraHolland

Valentijnsdrukte bij bloemenveilingen

Tulp en roos aan top

FLORAHOLLAND AALSMEER, 8 februari 2010 (persbericht) - Bij de bloemenveilingen van FloraHolland staat de handel deze week volledig in het teken van Valentijn. In de internationale bloemensector zorgt de viering van Valentijnsdag ook dit jaar weer voor een verkooppiek. De zes marktplaatsen van FloraHolland in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde verwachten deze week ruim 95 miljoen rozen en 100 miljoen tulpen. In totaal verwerken de veilingen in vijf dagen tijd zo'n 300 miljoen bloemen en ruim 20 miljoen planten. Via de Nederlandse exporteurs vinden die snel hun weg naar de klant in Nederland en andere West-Europese landen.

De snijbloemen top-drie wordt aangevoerd door rozen, tulpen en chrysanten, die vaak ook in gemengde boeketten worden aangeboden. Ook gerbera's, freesia's, anemonen, lelies, ranonkels en alstroemeria's zijn favoriet, naast voorjaarsbloemen als hyacinten en narcissen. Rood in al z'n schakeringen voert als kleur de boventoon, naast de lenteachtige pasteltinten. Dat is ook terug te zien bij de kamerplanten. Daar zijn het vooral potrozen, kalanchoës en potorchideeën (zoals de populaire Phalaenopsis), waarvoor Valentijnsvierders massaal vallen.
In de teelt van rozen speelt Nederland wereldwijd een leidende rol als het gaat om hoogwaardige kwaliteitsrozen en vernieuwing van het assortiment. Het rozenassortiment bestaat momenteel al uit achthonderd verschillende rozensoorten. Ook bij de tulpen (in negenhonderd verschillende soorten) wordt het assortiment nog steeds gestaag uitgebreid met nieuwe variëteiten. In de teelt van tulpen blijft Nederland met een aandeel van ruim 95 procent internationaal marktleider.
Voor de kwekers van bloemen en planten - voor wie 2009 door tegenvallende opbrengsten een lastig jaar was - is de Valentijnsverkoop een welkome opsteker.
Naast de Nederlanders zijn het vooral de Fransen, Duitsers en Britten die Valentijn associëren met liefde en vriendschap, en hun gevoelens vaak met een bloemetje bezegelen.

Bij de foto: Miljoenen tulpen vinden via de Nederlandse veilingen hun weg.


Noot voor de redactie/