Rechtbank 's-Hertogenbosch


Bank moet betaalrekening met coffeeshophouder voortzetten

âs-Hertogenbosch, 8 februari 2010 - Van Lanschot Bankiers moet een betaalrekening van een coffeeshop blijven aanhouden. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank âs-Hertogenbosch vandaag geoordeeld.

Coffeeshop Cool Running in Maastricht heeft sinds enkele jaren een betaalrekening bij Van Lanschot. Alle verkopen in de coffeeshop vinden plaats op basis van contante betaling en maandelijks wordt een groot bedrag op de betaalrekening bij Van Lanschot gestort. Van Lanschot wilde de rekening opheffen omdat de bank te weinig inzicht heeft verkregen over ongebruikelijke stortingen in coupures van vijftig euro. Volgens de bank brengen die stortingen risicoâs met zich mee en weet ze niet of ze meewerkt aan onoorbare praktijken dan wel strafbare handelingen zoals witwassen faciliteert.

Volgens de voorzieningenrechter is de rol van de bank zeer bescheiden. Van Lanschot is geheel passief in het aannemen van het contante geld en haar rol bestaat verder slechts uit het administreren van de rekening. Aan Van Lanschot wordt geen advisering gevraagd. Het is voor de voorzieningenrechter niet aannemelijk dat de bank serieus in haar integriteit dreigt te worden aangetast. Volgens de voorzieningenrechter is de opzegging van de overeenkomst door Van Lanschot onterecht, omdat er geen sprake is van meewerken aan witwassen en/of andere illegale praktijken.

LJ Nummer

BL2936
Zie het origineel

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 8 februari 2010 Naar boven