FNV Sport

Aanpak arbeidsrechtenschendingen door sportmerken in kaart

Welk sportmerk pakt de misstanden in zijn productieketen het best aan? Aan de vooravond van de Olympische Winterspelen in Vancouver (12 - 28 februari) publiceert een internationale coalitie van arbeidsngo's en vakbonden een overzicht van de inspanningen tot nu toe van sportmerken om schendingen van arbeidsrechten en uitbuiting in hun productieketen aan te pakken.

Het overzicht staat op de nieuwe website
http://www.clearingthehurdles.org/ Te zien is hoe ver de grote bekende sportmerken, waaronder Nike, adidas, Asics, Puma, zijn met het implementeren van een serie voorstellen die de Play Fair 2008-coalitie gedaan heeft aan de sportkledingbranche aan de vooravond van de Olympische Spelen 2008 in Beijing.

De voorstellen zijn gedaan om de grootste `horden te nemen' (clearing the hurdles) om een einde te maken aan arbeidsrechtenschendingen in de productieketen van de sportmerken: armoedelonen, fabriekssluitingen, anti-vakbondsklimaat, onzeker werk. Zo kun je zien dat adidas best aardig op weg is op een aantal terreinen, Asics zich in mist hult of nog aan het nadenken is en Mizuno weigert iets te ondernemen. Bekijk het overzicht >>

De huidige coalitie, die bestaat uit de Maquila Solidarity Network uit Canada, de International Trade Union Confederation, de International Textile Garment and Leather Workers Federation en de Clean Clothes Campaign, publiceert webadvertenties waarin de sportmerken ervan beschuldigd worden een `race to the bottom' te houden als het om lonen en werkomstandigheden gaat.