Senternovem

08-02-2010 | Informatiebijeenkomst biedt advies aan indieners ERC Advanced grants

ERC staat voor European Research Council. Deze Europese onderzoeksraad ondersteunt grensverleggend onderzoek dat kan leiden tot belangrijke nieuwe inzichten. Maandag 1 februari organiseerde EG-Liaison, in samenwerking met NWO, een informatiedag over de `ERC Advanced Grants call 2010', met sluitingsdata in februari, maart en april dit jaar. Tijdens deze informatiedag spraken enkele ervaringsdeskundigen over de voorbereiding en de evaluatie van projectvoorstellen. De `Advanced Grants Call' is gericht op ervaren onderzoekers die toonaangevend zijn op hun vakgebied en die een nieuw, visionair onderzoek willen opzetten. De ingediende projecten mogen maximaal vijf jaar duren, met een budget tot 3,5 miljoen euro. Vanaf het begin van het Zevende Kaderprogramma tot nu hebben Nederlandse onderzoeksinstellingen en wetenschappers 74,2 miljoen euro aan subsidie ontvangen vanuit de ERC.

Sprekers
Tijdens de bijeenkomst, die werd voorgezeten door Koos de Korte, manager van EG-Liaison, spraken prof. dr. Heino Falcke, professor of Astroparticle Physics and Radio Astronomy aan de Radboud Universiteit en bij ASTRON (Nederlands instituut voor Radio Astronomy) en prof. dr. Patti Valkenburg, hoogleraar Jeugd en Media aan de Universiteit van Amsterdam over hun ervaring met het indienen van een gehonoreerd voorstel.
Prof. dr. Ab Osterhaus, hoofd afdeling Virologie van het Erasmus Medisch Centrum gaf, als voorzitter van een van de 25 evaluatiepanels, inzicht in hoe de evaluatie verloopt.

Deze sprekers gaven het publiek een aantal belangrijke adviezen mee. Ten eerste: zorg dat de korte samenvatting van je voorstel dusdanig helder en pakkend is dat het uitnodigt tot meer willen weten, ook voor mensen die niet tot je vakgenoten behoren. Voor ERC Advanced grants is de track record van de aanvrager van doorslaggevend belang, dus presenteer jezelf zo goed en volledig mogelijk, ook als dat betekent dat je tijd moet investeren om je CV te herschrijven. Kritische feedback van anderen op de conceptversie, zowel qua inhoud als qua vorm, was voor beide laureaten van zeer grote waarde geweest. Dit houdt dus in dat je op tijd moet beginnen met schrijven om het concept een aantal malen te kunnen herzien op basis van het commentaar van collega's. Ook de keuze van het panel waar het voorstel wordt ingediend heeft grote invloed. Probeer in te schatten in welk panel niet alleen het project maar ook de track record van de indiener het meest op waarde geschat kunnen worden. Wat zijn de verwachtingen van de panelleden, met welk soort projecten moet het voorstel concurreren?

Andreja Zulim-de Swarte van Agentschap NL/EG-Liaison gaf een inleiding over de spelregels van het ERC, en Sabrina Erné van het Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vertelde over de Nederlandse deelname aan eerdere calls. Nederland heeft het tot nu toe goed gedaan, zowel qua aandeel in het totale aantal gehonoreerde voorstellen, als qua slagingskans.

EG-Liaison
Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die willen deelnemen aan Europese onderzoeks- of ontwikkelingsprogramma's kunnen in Nederland terecht bij EG-Liaison. EG-Liaison vervult in Nederland de rol van `National Contact Point'. EG-Liaison streeft ernaar Nederlandse organisaties zo goed mogelijk te laten participeren in het Zevende Kaderprogramma (KP7). Dat gebeurt door het geven van voorlichting en advies, trainingen en partner search. EG-Liaison is onderdeel van Agentschap NL. Voor meer informatie, zie www.agentschapnl.nl/egl/.

Meer informatie
Patti Valkenburg
Heino Falcke
Ab Osterhaus

ERC website
Call for proposals
Wijzigingsdatum | 08-02-2010