GroenLinks Almere


Het verkiezingsprogramma 2010-2014 in 10 delen, deel 5: Neem de bewoner serieus.

Maandag 8 februari 2010, 15:37u

* bewoner

* invloed

* Verkiezingsprogramma

Maak kennis met het verkiezingsprogramma 2010 - 2014 van Groenlinks Almere, bestaande uit een serie onderwerpen in 10 delen.

Deel 5: Neem de bewoner serieus.

Lang niet iedere bewoner voelt zich in onze stad begrepen en gewaardeerd. Bewoners hebben nauwelijks invloed op hun woonomgeving en naar hun klachten wordt door de gemeente slecht geluisterd.

GroenLinks Almere neemt de Almeerse inwoners wel serieus. Uit gesprekken van GroenLinks met bewonersorganisaties blijkt dat bewoners vaak hele leuke ideeën hebben over hun woonomgeving. Er zit veel kennis en betrokkenheid in de wijken. Groenlinks vindt dat je dat je op waarde moet schatten. De besluitvorming over de herinrichting van een gebied wordt er alleen maar beter van.

Om te garanderen dat bewoners ook echt mogen meepraten over hun omgeving, heeft Groenlinks in de afgelopen periode samen met Leefbaar Almere opgeschreven hoe de gemeente bewoners bij projecten in de stad moet betrekken. Deze notitie "Informeren, samenspraak, inspraak , tegenspraak" over omgangsregels tussen gemeente en bewoners bij ingrepen in de omgeving is raadsbreed aangenomen, en geldt dus nu als richtlijn voor de gemeenteambtenaren.

Wat GroenLinks betreft mag de invloed van bewoners erg ver gaan. Experimenten uit andere steden wijzen uit dat bewoners prima mee kunnen denken over de invulling van de stad. In Hengelo bijvoorbeeld mochten inwoners de toekomst van hun binnenstad naar hun idee invullen. Niet stedenbouwkundigen of andere specialisten of de politiek aan het woord, maar eerst de bewoners aan zet. De bewoners als co-producent, in plaats van slechts adviseur of toehoorder.

Dat kan toch ook in Almere? Almere is als groeistad continu bezig met het ontwikkelen en herontwikkelen van de stad. Dit biedt volop gelegenheid om de inbreng van bewoners serieus mee te nemen.

GroenLinks heeft eerder al voorgesteld om stukken gebied zoals in Hengelo door bewoners te laten invullen. Zoals bijvoorbeeld bij de herontwikkeling van de Grote Markt. Helaas had de wethouder koudwatervrees uit angst voor wat eruit zou kunnen komen rollen. Het zal duidelijk zijn dat GroenLinks deze angst niet deelt. Laten we de durf uit Hengelo ook in Almere tentoonspreiden. Het kan toch immers in Almere?

Begrip en waardering van bewoners zit `m ook in een goede afhandeling van hun klachten. Binnen een week antwoord of terugrapportage moet toch haalbaar zijn. Helaas is dat nu nog steeds niet het geval, wat ook de gemeentelijke ombudsman als duidelijk zorgpunt signaleert. Voor GroenLinks heeft de verbetering van de klachtafhandeling de hoogste prioriteit. Bewoners zijn immers belangrijke ogen en oren van de wijk voor de gemeente. En daarom ook bijzonder waardevol.

Mensen maken de stad.

Hier kunt u de rest van het verkiezingsprogramma 2010-2014 lezen:

http://almere.groenlinks.nl/files/Verkiezingsprogramma-GroenLinks.pdf