GroenLinks Lochem


Het Groene Banenplan voor de gemeente Lochem

Maandag 8 februari 2010, 15:31u - Arda van den Brink Het Groene Banenplan voor de gemeente Lochem

GroenLinks heeft het verkiezingsmotto "GROEN WERKT" concreet ingevuld voor de gemeente Lochem. Op woensdagavond 17 februari organiseert deze partij een debatavond voor Lochemse burgers en ondernemers uit de regio over kansen voor maatschappelijk ondernemen, innovatie in duurzame ontwikkeling en over investeren in groene banen. U als ondernemer, particulier en of creatief denker bent ook van harte welkom mee te discussiëren om 20.00 uur in de zaal Carion de Garve, Burgemeester Leenstraat 11 te Lochem. In tijden van economische crisis en met de forse bezuinigingsronden die de gemeente Lochem staat te wachten, heeft GroenLinks een plan uitgewerkt waarin al voorspelde bedreigingen worden omgebogen tot kansen voor "people, planet, profit."

Het Groene Banenplan koppelt verschillende zaken aan elkaar. Ten eerste wordt een participatiebedrijf opgericht voor milieu, zorg en energie, met als doel het creëren van een ondernemende gemeente middels publiek-private samenwerkingsverbanden. Onderdeel hiervan is een aanzienlijk investeringspakket in duurzame energie-opwekking voor particuliere en gemeentelijke gebouwen. Iedere burger kan in dit plan meedoen door het opwekken van zonne-energie op het eigen dak. Ten tweede wordt de lokale werkgelegenheid die hierdoor ontstaat, gekoppeld aan re-integratie van langdurig werkelozen in onze gemeente. De kans op succes wordt verder versterkt door persoonlijke begeleiding door vrijwilligers, de zogenaamde buddies.

Als de gemeente, ondernemers en burgers op deze manier opkomen voor de maatschappelijke re-integratie van langdurige werklozen, dan heeft dit enorme voordelen:, Lochem haalt haar doel klimaatneutraal in 2030 en bespaart veel geld aan de uitgaven aan de bijstand, op korte én op de lange termijn.

GroenLinks is bij uitstek een partij die duurzaam ondernemerschap stimuleert, en hiervoor partijen en burgers bij elkaar wil brengen op de discussiebijeenkomst op 17 februari. Wat ons betreft wordt het een breed gesprek over lokaal milieu en mondiaal klimaat, van innovatie in energiebesparende maatregelen tot het stimuleren van werkgelegenheid, en het naar de arbeidsmarkt toeleiden van kwetsbare mensen. GroenLinks is ervan overtuigd dat duurzame ontwikkeling daadwerkelijke integratie verlangt van de drie pijlers: mens, economie en milieu.

GroenLinks zal het Groene Banenplan voor de gemeente Lochem presenteren. Daarna zullen ondernemers uit de regio vertellen hoe zij innoveren in duurzame ontwikkeling en uitleggen hoe de private sector mee kan doen in het Groene Banenplan.
Als afsluiting is er een debat met het publiek over verdere invulling en versterking van het plan, zodat het breed kan worden gedragen in de gemeente Lochem.