Groen!

Regering moet sociaal overleg flankeren met ondersteunende maatregelen

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 8 februari 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Premier Leterme beperkt zich vandaag tot de rol van bemiddelaar in het sociaal overleg. Het is inderdaad belangrijk dat de sociale partners zo snel mogelijk uit hun loopgraven komen. Maar tegelijk kan ons land het zich niet permitteren om de resultaten van het sociaal overleg af te wachten. Groen! vraagt de regering om dringend een pakket nieuwe, flankerende maatregelen uit te werken parallel aan het sociaal overleg en doet alvast drie concrete voorstellen: inzetten op innovatie, goede opleiding en bijscholing van werknemers en de notionele interestaftrek koppelen aan jobbehoud.

Groen! verwacht meer initiatief van de regering. De vraag is echter of deze regering de eensgezindheid kan opbrengen die daarvoor nodig is. Ons land en onze economie kan zich helaas geen zwakke regering veroorloven. Premier Leterme houdt van voetbal, maar nu moet hij meer doen dan aan de kant staan supporteren. Hij moet mee het veld op en goals scoren. Groen! geeft drie bruikbare voorzetten:
1. Innovatie is het kernwoord. Innovatie kan onze economie vergroenen, zekerheden bieden aan werknemers en zuurstof geven aan ondernemers. De Lissabon-doelstelling om 3% van het BBP aan onderzoek en ontwikkeling te besteden, hebben we niet gehaald. De laatste cijfers tonen aan dat België rond de 1,8% blijft hangen. Er is dus een extra inspanning nodig. De afgelopen jaren verkleinde onze loonlastenhandicap.

Federaal Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen!): "Veeleer dan een verdere loonlastenverlaging moeten we vooral onze concurrentiekracht versterken en jobs behouden. Dit kunnen we in de eerste plaats door innovatieve producten met een hogere toegevoegde waarde te creëren. Zo kunnen we onze verouderde industrie heroriënteren naar een groene economie. Hoe langer we wachten, hoe meer achterstand we oplopen en dus hoe meer jobs we verliezen."

2. Het belang van een goede opleiding en bijscholing van werknemers kan niet overschat worden. De regering moet de sectoren van de toekomst identificeren en prioritair daarin investeren. Groen! wil daarom de bestaande crisismaatregelen van economische werkloosheid (tijdelijke arbeidsduurvermindering om permanent ontslag te voorkomen) opwaarderen. Voor de betrokken werknemers willen wij een uitgewerkt aanbod van opleidingen en bijscholing om de verminderde arbeidstijd op te vullen.

3. Ten slotte wil Groen! alle financiële en fiscale steunmaatregelen herevalueren en richten op werkgelegenheid en innovatie. Zo moet de notionele interestaftrek voor bedrijven gekoppeld worden aan jobbehoud. De 4 miljard euro kostprijs per jaar moet dringend beter worden besteed. Een stimulerend werkgelegenheidsbeleid moet voorop staan. Groen! diende hiertoe een wetsvoorstel in.

Contact: Wouter De Vriendt -
Deel Deel
Wouter De Vriendt

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.wouterdevriendt.be