Groen!

Sluipmoord op het Antwerpse OCMW

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 8 februari 2010 in "Sociaal beleid"

Het Antwerpse OCMW moet van het stadsbestuur op haar budget voor 2010 bijna 30 miljoen euro besparen. Dat ligt voor op de OCMW-raad dinsdag en op de eerstkomende gemeenteraad. Deze verplichte ingreep komt bovenop de besparing op de stadsbijleg aan het OCMW van ruim 3 miljoen euro, die de Antwerpse gemeenteraad reeds in november 2009 goedkeurde. In het Europees jaar ter bestrijding van de armoede, en terwijl de armoede in Antwerpen snel stijgt door de crisis, dwingt het stadsbestuur van burgemeester Patrick Janssens en schepen van financiën Luc Bungeneers het OCMW tot een onhaalbare, onjuiste en ronduit asociale besparingsronde.

Het college maakt hierbij dankbaar gebruik van de klacht van het Vlaams Belang bij de gouverneur, die de OCMW-begroting schorste op basis van procedurefouten. Een nieuw voorstel van budget was nodig, volgens de nieuwe procedure van het OCMW-decreet, dat een grotere rol geeft aan het schepencollege. Het herziene budget moest dan meteen sluitend zijn, ordonneerde het Antwerpse stadsbestuur. Zo blijft de stadsbegroting sluitend, zelfs met een overschot. Dat overschot op de stadsbegroting is gebaseerd op een groeiend tekort in het armoedebeleid.

Na jaren van hervorming en kostenbeheersing kan het OCMW vandaag enkel besparen door ook te snijden in het sociaal beleid. Zo wil men het volledige budget schrappen voor de opvang van mensen die geregulariseerd worden in 2010: een (reële of fictieve?) besparing van 6,15 miljoen euro. Ondertussen geraken de eerste van de meer dan 6.500 aanvragers in de stad geregulariseerd. Wanneer de verdere regularisatie zich in 2010 geleidelijk zal voltrekken, is er geen enkele budgettaire ruimte voor deze nochtans te voorziene uitgaven. Dit maakt het OCMW-budget ongeloofwaardig en fictief. Het dreigt ook de integratie van de mensen die papieren krijgen met maanden te vertragen.

Verder wil men de uitgaven voor financiële en andere bijstand terugschroeven van 181,8 miljoen euro (budget goedgekeurd in 11/2009) naar 169,8 miljoen euro. Deze besparing van 6,63% of liefst 12 miljoen euro op bijstandsuitgaven raakt meteen de kerntaak van het OCMW. Dit is des te pijnlijker in een periode dat de instroom van mensen groot is door de crisis.

Verder voorziet men voor zo'n 10 miljoen euro een (deels) lineaire vermindering op werkingskosten: een besparing van liefst 44% op verbruikte goederen en verstrekte diensten, van 1% op diensten en leveringen en van 1,6% op personeel. Wat dat dan concreet gaat betekenen voor wie beroep doet op het OCMW of voor het personeel, kan vandaag niemand uitleggen.

In volle crisis én in het Europees jaar ter bestrijding van de armoede is deze keuze van het stadsbestuur kil en cynisch. Het financieel evenwicht op stadsniveau is voor dit stadsbestuur blijkbaar belangrijker dan een noodzakelijk sociaal beleid. Ondertussen blijven tal van noden en nieuwe initiatieven in deze crisistijd wachten op andere politieke tijden. De acties van Stop Armoede Nu zijn door het stadsbestuur duidelijk nog niet begrepen. Stop het OCMW nu, dat is waar dit stadsbestuur voor kiest.

Groen! zal zich tegen deze sluipmoord op het OCMW verzetten, in de OCMW-raad én in de gemeenteraad. Beide moeten de sanering die het college aan het OCMW oplegt nog mee goedkeuren. Een beleid dat een financieel evenwicht realiseert door in crisistijden het OCMW haar werk niet te laten doen, is kil en cynisch. Daarom roept Groen! alle leden van de meerderheid op om andere keuzes te maken, voor een warmere stad. Groen! wil deze sluipmoord op het OCMW stoppen. Het roept het alle sociaal voelende Antwerpenaars op om dit mee aan hun stadsbestuur duidelijk te maken.

Extra informatie
Lees hier het volledige persdossier

Contact: Dirk Geldof, OCMW-raadslid - & Freya Piryns, fractieleidster gemeenteraad en Senator -
Deel Deel
Freya Piryns

Senator