Gemeente Leidschendam-Voorburg


2010 Themajaar: Historische vaarwegen

Historische panden langs de Vliet Het jaar 2010 is uitgeroepen tot Provinciaal Themajaar Zuid-Holland. Het thema is Historische vaarwegen. Zuid-Holland is de meest waterrijke provincie in ons land. De vele vaarten, zoals de Vliet in onze gemeente, zijn door de hele provincie heen al eeuwenlang verbindende elementen tussen steden en landschappen.

De vaarwegen zijn historisch van belang vanwege handel en transport. Nog steeds vervullen de binnenwateren een belangrijke functie in het vrachtvervoer. Daarnaast zijn ze van belang voor de recreatievaart. De Vliet in onze gemeente is één van de vaarwegen die in dit themajaar een rol spelen.

Historie
De Vliet langs Voorburg en Leidschendam was in de middeleeuwen een belangrijke verbinding tussen de rivieren de Oude Rijn en de Maas. Tegenwoordig is de Vliet gekanaliseerd en loopt via Leiden, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Delft naar Rotterdam. Het gehele traject wordt meestal aangeduid als het Rijn-Schiekanaal. De Vliet is in september het domein van alles wat vaart. Dan worden de jaarlijkse Vlietdagen gehouden.

De sluis in Leidschendam dateert oorspronkelijk uit 1648. Het huidige sluiscomplex en het sluiskantoor stammen uit 1888. Een historische maquette van het sluisgebied in Leidschendam omstreeks 1910 is te bewonderen in de hal van het gemeentelijk Servicecentrum in Leidschendam. Op de plaats van de sluis lag tot halverwege de 17e eeuw een overtoom. De Vliet was hier afgedamd en passagiers van trekschuiten moesten overstappen om hun reis te vervolgen. Zware goederen moesten worden overgeladen, waarbij als belasting het stapelrecht werd geheven.

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft tijdens dit themajaar tal van activiteiten op stapel staan. Binnenkort vindt u hierover meer informatie op deze site