Gemeente Brummen


College positief over herstructureringsplan Eerbeekse Enk

(Oorspronkelijke publicatie datum: 08-02-2010)

Het college van burgemeester en wethouders is positief over de plannen die Woningstichting Eerbeek heeft voor een deel van de Eerbeekse Enk in Eerbeek. Dinsdag 2 februari 2010 nam het Brummens college dit voorlopige standpunt over dit plan in. Het plan beslaat vanzelfsprekend woningen die in eigendom zijn van de woningstichting. Maar om de plannen te kunnen realiseren is wel een gedeeltelijke bestemmingsplanwijzing noodzakelijk. B&W vinden de plannen die de woningstichting heeft gepresenteerd een goede basis voor een op te stellen wijziging van het bestemmingsplan.

De plannen van Woningstichting Eerbeek beslaan 86 woningen aan de Poelkampstraat, Kloosterstraat, Volmolenweg en Enkweg. Het gaat om eenvoudige en kleine woningen op relatief grote percelen die zijn gebouwd direct na de Tweede Wereldoorlog. De woningen voldoen in vele opzichten niet meer aan de huidige regelgeving en ook wat betreft gebruik en energieverbruik zijn de woningen gedateerd. De woningstichting heeft daarom een plan ontwikkeld dat uitgaat van sloop van de bestaande woningen en nieuwbouw van ongeveer 95 grondgebonden woningen. Kwalitatief goede woningen met betaalbare woonlasten is voor de woningstichting het uitgangspunt.

Positief principebesluit
Het gegeven dat het college nu een positieve principestandpunt heeft genomen betekent nog niet dat het gemeentebestuur haar definitieve medewerking aan het herstructureringsplan heeft toegezegd. Wel ziet het college voldoende positieve aspecten in het plan om in te stemmen met een verdere uitwerking. Deze uitwerking moet dan als basis dienen voor een herziening van het bestaande bestemmingsplan. Zon herziening van het bestemmingsplan is noodzakelijk omdat het conceptplan van de woningstichting op belangrijke onderdelen in strijd met het geldende bestemmingsplan en het vastgestelde bestemmingsplan Kom Eerbeek. Dit betekent dat het bestemmingsplan eerst moet worden herzien voordat de herstructurering daadwerkelijk kan plaatsvinden.

Voor de bestemmingsplanherziening geldt een procedure zoals deze in de Wet ruimtelijke ordening is vastgelegd. Een procedure waarbij ook bewoners in de gelegenheid worden gesteld om hun bezwaren (zienswijzen) kenbaar te maken. Momenteel is het echter nog niet mogelijk om bezwaar kenbaar te maken. Wanneer dit wel mogelijk is, wordt dit gepubliceerd in de GemeenteThuis en op onze internetsite.

Als de plannen doorgaan en een (gedeeltelijke) herziening van het bestemmingplan een feit is, is de gemeente bereid een stukje grond aan de Kloosterstraat aan Woningstichting Eerbeek te verkopen. Het betreft het perceel waar de voormalige peuterspeelzaal was gevestigd en dat nu braak ligt. Dit terrein is gemeentelijk eigendom en maakt deel uit van het te herstructureren woongebied. B&W vinden het voor de hand liggen dit perceel dan te verkopen aan de woningstichting. Dit voor een marktconforme prijs.

Voor vragen over de herstructureringsplannen kunt u contact opnemen met de Woningstichting Eerbeek. Voor vragen over het gemeentelijke besluit kunt u terecht bij de heer Arjan Schulp van de afdeling Ruimte.